Skip to Content

Kindvriendelijke eettafel voor eethoek keuken of woonkamer

Kindvriendelijke eettafel voor eethoek keuken of woonkamer

In een huis wordt geleefd, helemaal als er kinderen wonen. Je kan er struikelen over stapels speelgoed, zal misschien een berg met was vinden wat nog gewassen of juist gevouwen moet worden, van alles onder de kasten vinden en nog meer. Nergens ben je veilig.

Toch hebben we bij ons in huis een duidelijk centrum namelijk de eettafel. De slaapkamers zijn in eerste instantie om te slapen, al staat daar sinds een paar maanden ook wat speelgoed op zodat er met vriendjes en vriendinnetjes gespeeld kan worden.

Over het algemeen spelen ze echter het liefste binnen. Aan de eettafel.

Aan tafel eten

Onze eettafel heeft wat te verduren. Er wordt aan gegeten; een ontbijt, lunch (dat wel een stuk minder omdat ze regelmatig overblijven op school) en avondeten. Natuurlijk zijn er dagen dat we gewoon lekker met de bord op schoot voor de tv kijken.

Maar in principe eten we gewoon aan tafel. We hebben een vaste plaats; papa en mama aan de lange kant naast elkaar en de kinderen aan de uiteinden. Daar staan de Stokke Trip Trapstoelen.

We hebben nu (tijdelijk) aan de achterkant een kinderbank staan, daar zitten ze heel graag op. Dat kan heel gezellig zijn samen, of juist het tegenovergestelde. Het blijven kinderen 😉

Als je aan tafel zit wil je natuurlijk ook graag dat het goed verlicht wordt. Je wilt kunnen zien wat je gaat eten.

Nu is het gelukkig nog licht en een diner bij kaarslicht is heel romantisch op zijn tijd. Maar straks als het aan het einde van de dag weer donker wordt, is een goede verlichting noodzakelijk.

Spelen en knutselen

Met kinderen in huis wordt er natuurlijk ook geleefd. Dus wordt er geknutseld, gekleurd, geverfd, gelijmd, gepuzzeld, met Lego en Playmobil en nog veel meer.

Daarom wil je van de eettafel graag een comfortabele plaats maken, waar je graag zit en graag komt. Ook de verlichting speelt daarbij een rol.

Aan de ene kant wil je graag dat het goed verlicht is, maar het moet wel sfeervol zijn. Dat doe je door een combinatie van een mooie verlichting boven de tafel door een hanglamp maar ook lampen aan de muur of spotjes kunnen voor een fijne sfeer zorgen.

En natuurlijk wordt er ook aan gewerkt

Tot slot hebben we niet voor niets een witte tafel. Dat is namelijk alles behalve handig als je kinderen hebt.

Daarom ook het grote dikke Tafelziel dat er overheen ligt. Want er willen nog wel eens bekers melk overheen gaan, tijdens het knutselen dat er uitgeschoten wordt of manlief die met een mesje uitschiet etcetera.

Er moet tenslotte aan geleefd worden. Dat wit is er ook niet omdat ik dat zo mooi vind of goed past binnen het interieur.

Ook voor het bloggen is het noodzakelijk dat er een goede verlichting boven hangt. Bij voorkeur maak ik foto’s bij daglicht, maar dat gaat niet altijd. Dan is het fijn als er een alternatief is dat én fel én niet-gelig licht verspreid.

Niet alleen voor het foto’s maken, maar ook voor een vergadering oid. De eettafellamp van Directlampen.nl die ik mocht uitzoeken matcht ook goed bij deze tafel. Daar komt het wit en houtkleurige in terug.

Tips goede verlichting in de eethoek

Zoals je hierboven kan lezen is de eettafel een centrale plek in huis en daar speelt de verlichting een belangrijke rol in. Je wilt iets dat goed past binnen het interieur, voor voldoende verlichting zorgt, maar ook sfeervol is.

De lampen boven de eettafel behoren tot de basisverlichting van een zogenaamd lichtplan. Hiermee zorg je ervoor dat er zich voldoende licht in de ruimte bevindt zodat de ruimte mooi egaal verlicht wordt.

Bij voorkeur is het licht onopvallend en zorgt voor zo min mogelijk schaduwen. Vaak heeft algemene verlichting een hoge lichtopbrengst en heeft het een goede balans tussen direct en indirect licht.

Als je een hanglamp boven de tafel hangt, is het goed dit te combineren met verlichting zoals een wandlamp die de bovenkant van de kamer verlicht zodat je niet te maken krijgt met veel schaduw.

Hanglampen boven de eettafels moet je op de juiste hoogte ophangen zodat je goed onder de hanglamp kunt doorkijken als je aan de tafel zit. De gemiddelde hoogte van de vloer tot de onderzijde van de hanglamp is 160 tot 200 centimeter.

Verlichting maakt de sfeer. Een lamp hoeft echter niet alleen te zorgen voor een mooi licht, maar mag zelf zeker ook gezien worden. Een lamp kan het interieur compleet maken. Of je kan kiezen voor een centerpiece; een lamp die gezien mag worden. Of je hangt lampen aan de tafelklem.

Tot slot heb je niet alleen veel variatie in het armatuur maar ook de verlichting zelf. De gloeilampen van vroeger zie je nauwelijks meer, er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van led-verlichting.

De kwaliteit daarvan is de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor het zorgt voor veel licht. Ook zijn led-lampen vaak dimbaar waardoor je de intensie van het licht kan aanpassen aan de sfeer.

Wat is bij jullie in huis de centrale plaats?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *