Skip to Content

Kindvriendelijk interieur

Kindvriendelijk interieur

Als jonge ouder (of als oppassende grootouders) ben je op zoek naar ideeën voor een kindvriendelijk interieur. Want dat de kinderen zich veilig kunnen bewegen door je huis is wel zo’n rustig idee. Maar naast veiligheid kan je ook denken aan leuke ideeën voor je interieur waar je kind iets aan heeft. Kortom: wat doe je om een kindvriendelijk interieur te krijgen?

Veiligheid voor alles

Een ongeluk zit in een klein hoekje en helaas blijken veel ongevallen met kinderen gewoon thuis te gebeuren. En juist thuis kan je daar makkelijk(er) iets aan doen door simpelweg voor veilige alternatieven te kiezen. Natuurlijk kan je het risico op een ongeluk nooit helemaal naar nul reduceren, maar alles wat je kunt voorkomen is mooi meegenomen! 

Gebruik geen tafelkleden

Een klein kind wat zich omhoogtrekt aan het tafellaken: het zal de eerste niet zijn die zo een hete kop thee over zich heen krijgt en daarmee verbrand. Door geen tafellakens te gebruiken en te zorgen dat ‘gevaarlijke’ spullen niet dicht bij de rand staan, kan je dit voorkomen. 

Meubels met ronde hoeken

Je hoofd stoten doet altijd zeer, maar aan een scherpe rand of hoek nog veel meer. Door te kiezen voor meubels met afgeronde hoeken ben je lekker bezig. Er zijn eventueel ook hulpmiddelen hiervoor te koop. Dat zijn ronde zachte plastic dopjes die je op de hoek kunt plakken. 

Dichte kasten én verankeren

Kasten veranker je aan de muur, zodat je kind zich niet optrekt aan de kast en zo de hele kast over zich heen krijgt (natuurlijk zal dat niet bij iedere kast kunnen). Maar ook als ze ouder zijn: erop klauteren kan hetzelfde effect geven. Nog veiliger is het als je voor een dichte kast kiest. Kan je veilig je spullen wegzetten zonder dat je bang hoeft te zijn dat je kind met de scherven in zijn handjes staat.

Snoeren en koorden wegwerken

Het staat niet alleen mooier, het is ook veiliger als je de snoeren netjes wegwerkt. Elektriciteit en kinderen zijn al niet leuk, maar je kind kan ook over losse snoeren struikelen. En wat koorden betreft: helaas zijn er kinderen gestikt die met een koord in aanraking kwamen waarbij het om het nekje kwam. 

Dichte kasten en zere vingers

Deurtjes en laden van kasten kan je beveiligen zodat vingertjes er niet tussen kunnen komen. Maar door ook te kiezen voor varianten die op slot kunnen, kan je bestek en breekbare zaken veilig opbergen. Denk ook aan andere ‘enge’ zaken zoals schoonmaakmiddelen, sterke drank en medicijnen. 

Planten

Let op met welke planten je in huis haalt. Veel hele gewone kamerplanten zijn wel degelijk giftig! 

Kruip zelf het huis door

Uiteraard is dit lijstje allesbehalve compleet. Er zijn nog meer handige artikelen te koop, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat ramen niet geopend kunnen worden (boven een veilig idee) of waarbij vingers knellen het onderwerp zijn.

Denk zelf ook slim na wat een gevaar zou kunnen opleveren en anticipeer daarop. Door zelf ook eens laag bij de grond door de kamer te kruipen, zie je de kamer vanuit het perspectief van je kind en zie je misschien nog wel heel andere zaken.

Kindvriendelijk interieur voor het leuk

Naast veiligheid kan je bij een kindvriendelijk interieur ook denken aan een interieur die een kind uitnodigt om lekker kind te zijn. Uiteraard hangt er veel af van de ruimte die je hebt wat je allemaal kunt doen. Maar met een beetje creativiteit zal je vast wel iets kunnen doen met onderstaande ideeën.

Speelhoek

Eigenlijk is dit wel het minimale wat je kunt doen: een speelhoekje maken. Een plekje waar het speelgoed kan blijven staan en waar je kind echt zijn eigen plekje heeft. Een klein bureautje of tafeltje waaraan getekend kan worden en lekker geknutseld.

Heb je een trap in de kamer? De ruimte onder de trap wil nog weleens zo’n hoekje zijn waar je weinig mee kan. Een grote plant ofzo en meer weet je eigenlijk ook niet te verzinnen. De hondenmand zou er passen. Of je maakt juist daar het speelhoekje! 

Een tekenmuur

Ook leuk: een deel van de muur mag je kind vol kliederen… Zorg dat hier een groot bord hangt of verf de muur zelf met speciale krijtbordverf. Dan mag je kleine aap lekker tekenen! Een groot magneetbord of iets dergelijks om de werkjes van je kind op te hangen is eveneens heel leuk voor je kind. Want dat jij zoiets in de kamer hangt wil immers zeggen dat je trots op zijn werkje bent.

Vrolijk interieur

Natuurlijk hoef nu niet meteen je hele interieurstijl omgegooid te worden. Maar hou je zelf ook wel van kleur? Waarom zou je daar dan ook niet in je kamer lekker mee spelen en zo een heerlijk vrolijk interieur creëren. Kinderen zijn gek op kleur! Dus zeker in zijn eigen slaapkamer mag er gespeeld worden met zijn lievelingskleuren.

Klauterhoekje

OP zijn slaapkamer, in een speelkamer of toch in een hoekje in de kamer: als je de ruimte hebt is het natuurlijk helemaal tof als er echt te spelen valt. Misschien heb je wel een handige ouder (of ben je dat zelf) die een mooi klimwerk in elkaar kan zetten. Met een glijbaan, wat trapjes en bovenop een leuk zithoekje of het bed. Uiteraard let je hierbij op de veiligheid… Ook leuk: zo’n slingertouw. Zeker bij een jungle interieur heel leuk. 

Praktisch: veel opbergplekken

Kinderen zorgen voor veel spullen. Alleen al het speelgoed neemt veel plek in, maar ook de kleding en schoenen. Je kunt dus eigenlijk nooit te veel bergruimte hebben. Zoek naar handige oplossingen om nog meer kwijt te kunnen. Extra laden onder de bank, het bed of de salontafel, bijvoorbeeld.

Mooie, hoge rekken in de bijkeuken of op zijn slaapkamer. En als je het mooi inricht met mooie manden of kistjes kan het ook een prima eyecatcher zijn in je woonkamer! Speel met de kleuren van je interieur en het hoge opbergrek is gewoon onderdeel van de rest van je kamer.

Hou je van boeken? Ook die kunnen in deze kast uitgestald worden. Leuk: een eigen plank voor de boeken van je kind.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *