Skip to Content

Kind betrekken bij huwelijk; leuke en originele ideeën voor bruiloft

Kind betrekken bij huwelijk; leuke en originele ideeën voor bruiloft

Eindelijk is de kogel door de kerk: jullie hebben besloten om te gaan trouwen. Natuurlijk willen jullie van de bruiloft de mooiste dag van je leven van maken, samen met de mooiste dierbaren uit je leven: jouw of jullie kinderen! Hoe pak je dat op een leuke manier aan, zodat deze bijzondere dag ook voor hen bijzonder zal zijn?

Hoe betrek je je kinderen bij de ceremonie, bijvoorbeeld, en hoe voorkom je dat zij zich mateloos vervelen? Zo kan je ze bijvoorbeeld al betrekken bij het bedenken van originele huwelijkscadeau ideeën want die uitzet hebben jullie vast al wel!

Kleding

Trouwen jullie echt in stijl met een mooie jurk, een prachtig pak en een mooi boeket? Natuurlijk wil je die stijl dan ook voor je lieve kleintjes. Je kunt er zelfs voor kiezen om jullie kleding in miniatuurvorm te laten maken, zodat de kinderen er helemaal bij passen.

Gaat je dat nu weer net te ver, dan kan je natuurlijk wel kiezen voor andere mooie kleren, die qua kleur en uitstraling overeenkomen met jullie kleding.

Of misschien hebben jullie een kleurenthema? Uiteraard laat je dat ook terugkomen in de kleding. Dus ook bij die van de kinderen.

Bruidsmeisjes en jonkertjes

Hoe betrek je je kinderen bij de ceremonie, bijvoorbeeld, en hoe voorkom je dat zij zich mateloos vervelen? Zo kan je ze bijvoorbeeld al betrekken bij het bedenken van originele huwelijkscadeau ideeën want die uitzet hebben jullie vast al wel!

Eigenlijk gebeurt dat toch wel een beetje vanzelf: de kinderen blijven immers echt wel bij jou in de buurt, dus hebben ze al de uitstraling van een bruidsmeisje en/of jonkertje. Maar heb je bijvoorbeeld een sleep aan je jurk? Geef ze dan de taak om deze sleep te tillen. Natuurlijk met de opdracht dat dat heel belangrijk is 😉 . En het staat heel chique!

Grote kinderen

Zijn de kinderen al groter en te groot om alleen maar netjes te lopen naast pa en ma? Geef ze dan een andere taak, die ze wél leuk vinden. Vaak kunnen ze al prima foto’s maken en zeg nou zelf: een extra fotograaf kan geen kwaad op zo’n dag.

Heb je al een fotograaf maar geen videoman? Laat je dát de kinderen toch doen? Vaak zijn ze er nog handiger mee dan dat je zelf bent! Na afloop weten ze er misschien ook nog wel een mooi muziekje onder te zetten en te uploaden naar YouTube. Oh nee, dát hoeft nou ook weer niet…

Rol van kinderen tijdens de huwelijks ceremonie

Hoe betrek je je kinderen bij de ceremonie, bijvoorbeeld, en hoe voorkom je dat zij zich mateloos vervelen? Zo kan je ze bijvoorbeeld al betrekken bij het bedenken van originele huwelijkscadeau ideeën want die uitzet hebben jullie vast al wel!

Ook tijdens de ceremonie kunnen de kinderen een mooie rol spelen. Laat ze de ringen uitdelen, bijvoorbeeld. Uiteraard op een toepasselijke manier. Ze komen de ringen brengen, keurig netjes op een kussentje (ook leuk om door de hond te laten doen, trouwens….).

Of je maakt het speelser. Doe de ringen om de ketting van het kind(eren). Als zij de ringen moeten geven, haal je de ketting los, neem je de ringen eraf en….je geeft er een mooi bedeltje als aandenken voor terug voor aan de ketting!

Ook het kind trouwt mee

Voor de romantische stellen onder ons: als je samen trouwt, verbind je je ook aan de kinderen van je nieuwe echtgenoot. Of je nu wil of niet. Maar wil je graag je goede bedoelingen ten opzichte van het kind uitdrukken, dan zou je hier ook meteen een mooie extra ceremonie van kunnen maken.

Zijn er nog ex-partners van de partij: zorg natuurlijk wel dat je niets doet wat pijn kan doen bij deze echte ouder van het kind. Botweg zeggen dat je nu ook de papa van het kind ben, terwijl de echte papa er nog is, is natuurlijk niet echt slim.

Maar je kan wel bijvoorbeeld zeggen dat je graag een maatje voor het kind wil zijn, zodat het kind van je partner zich ook gezien voelt. Natuurlijk weten jullie zelf het beste of dit past in jullie situatie.

Voor sommige kinderen kan deze bevestiging heel mooi zijn, voor anderen betekent het juist een extra schop tegen het zere been…

Hebben beide partners kinderen? Dan zou je misschien ook iets kunnen bedenken om het nieuwe samengestelde gezin een extra binding te geven.

Teken met z’n allen een akte waarin jullie elkaar de dingen beloven, die jullie met elkaar bedacht hebben wat belangrijk is. Meteen een reden om eens met elkaar om de tafel te zitten en iedereen zijn zegje te laten doen over het nieuwe tijdperk waar jullie in gaan!

Deze extra ceremonie kan je natuurlijk ook met jullie eigen kinderen doen. Geef ze ook een ring of laat ze een kinderakte tekenen (die je uiteraard zelf hebt gemaakt…). Zo zijn jullie dan allemaal met elkaar getrouwd. Net echt, toch?!

Dansen

Tegenwoordig wil er nog weleens een dansact ingestudeerd worden door het bruidskoppel.

Waarom zou je dit niet doen mét de kinderen, zeker als ze al iets ouder zijn en dus makkelijk het dansje weten te onthouden. Groot plezier en succes verzekerd!

Kindvriendelijke bruiloft

Tja, een feest is geen feest als je je verveelt. Dat geldt zeker ook voor de kinderen. En als ze zich vervelen, dan kan jij ook niet echt genieten.

Het is handig als je een lieve vriendin of broer/zus vraagt of zij de kinderen in de gaten willen houden. Dan kan jij echt van je feest genieten en ook aandacht geven aan de gasten.

Zorg voor leuke kinderspelletjes, laat er een tafel staan met knutselspulletjes of misschien weet je wel een superplek om te trouwen met een speeltuin erbij! Hier in de buurt zijn er speeltuinverenigingen die hun gebouwtjes ook verhuren! Misschien een handig idee?

Wanneer vier je het feest?

Heb je nog jonge kinderen en wil je echt dat ze er alle tijd bij aanwezig zijn? Dan zou je kunnen kiezen voor een feest overdag. Een familielid van mij vierde ’s ochtends het ceremoniële gedeelte, ’s middags was het feest voor alle genodigden.

Daarna zou je dan nog kunnen kiezen voor eten bij jou in de tuin, bijvoorbeeld. Gaat het feest toch nog door met je naaste familie en vrienden, maar kunnen de kinderen wel gewoon naar bed.

Wil je liever juist ’s avonds feest vieren? Dan kan je twee dingen doen. Of je laat de kinderen rondlopen (of je neemt een campingbedje / slaapzakken mee voor het geval…) of je vraagt iemand om op te passen bij jou thuis.

Een probleempje hierbij heb je waarschijnlijk wel: de meeste bekenden zullen niet kunnen oppassen! Zij hebben immers een feestje! 😉

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *