De kans bestaat dat je nog nooit van het woord ‘Keti Koti’ hebt gehoord. Dit is niet erg, maar door het lezen van dit artikel zal hier verandering in komen. In onderstaand artikel wordt namelijk informatie verstrekt over wat Keti Koti precies inhoudt. Daarnaast zal je meer te weten komen over Juneteenth.
Wat is Keti Koti?
Keti Koti is een feestdag die wordt gevierd op de eerste dag van juli. De feestdag wordt ook wel de Dag der Vrijheden genoemd en wordt zowel in Suriname en Sint-Maarten gevierd als Nederland. Op de dag wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland gevierd.
Wanneer je het woord ‘Keti Koti’ leest, vraag je je vast af waar het woord vandaan komt. Keti Koti betekent ketenen doorbreken en staat voor het geven van vrijheid aan slaven die eerst als het ware vastgeketend waren.
Het ontstaan van Keti Koti
Voor het ontstaan van de feestdag duiken we de geschiedenis van de slavernij in. Nederland was één van de laatste landen met het afschaffen van de slavernij.
Hoewel Nederland in 1814 al een verdrag tekende voor de afschaffing van de slavernij, werd de slavernij pas op 1 juli 1863 afschaft in haar koloniën, zoals Suriname. Dit werd gedaan door middel van de Wetten ter opheffing der slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen.
Op deze dag werd in de hoofdstad van Suriname, Paramaribo, kanonschoten afgevuurd om de vrijheid van de mens te vieren.
Hoe wordt Keti Koti gevierd in Suriname en Sint-Maarten?
In Suriname en Sint-Maarten wordt Keti Koti uitgebreider gevierd dan in Nederland. De feestdag is in het land erkend als een nationale feestdag. In 1963 werd in Suriname, 100 jaar na de afschaffing van de slavernij, het standbeeld Kwakoe onthuld. Het standbeeld is een vastgeketende slaaf, op zoek naar vrijheid. Op een feestdag als Keti Koti wordt zo’n standbeeld extra veel bezocht.
Daarnaast is er in Suriname en Sint Maarten ieder jaar een parade op Keti Koti: de zogeheten ‘Bigi Spikri’. In deze parade lopen vele mensen mee, gekleed in traditionele kledij.
Het symbool van Keti Koti in Suriname zijn handen die aan elkaar vastgebonden zijn met kettingen. Dit symbool wordt dan ook vaak gedrukt op kleding van Surinamers. Daarnaast is de dag ook voorzien van sfeervolle muziek, lekker eten en gezellige marktjes met verschillende kraampjes.
Hoe wordt Keti Koti gevierd in Nederland?
In Nederland is Keti Koti (nog) geen nationale feestdag. Echter wordt er in Nederland wel stil gestaan bij de dag. Zo worden er ieder jaar, met uitzondering van de coronajaren, herdenkingsfestivals georganiseerd op de desbetreffende dag.
Onder andere in Amsterdam kun je op elke 1 juli een festival bijwonen. Dit festival vindt plaats in het Oosterpark, vlak naast het Nationale Slavernij Monument. Het festival wordt al gevierd sinds 2009.
Ook in Rotterdam staat sinds 2013 een slavenmonument. Dit monument werd destijds gebouwd op een plek met veel historie, namelijk aan de Nieuwe Maas. De feestdag groeit in Nederland qua bekendheid.
Voorheen kenden de meeste Nederlanders de feestdag niet, omdat er weinig tot niet stil werd gestaan bij het slavernijverleden. Tegenwoordig wordt hier steeds meer bij stil gestaan.
Juneteenth
Nederland was vanaf de zeventiende eeuw natuurlijk niet het enige land dat in slaven handelde. Amerika speelde ook een grote rol in de slavenhandel. Terwijl in Nederland, Suriname en Sint-Maarten Keti Koti wordt gevierd op 1 juli, vieren Amerikanen Juneteeenth op 19 juni.
Ook hier wordt stil gestaan bij de bevrijding van de slaven. Op 19 juni 1865 werd namelijk getekend voor de vrijheid van slaven in Amerika. Dit werd gedaan in Texas door generaal Gordon Granger met zijn ‘General Order NO.3’. Dit was een algemeen bevel.
De feestdag werd een lange tijd door een kleine groep mensen gevierd. Vooral in en tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit van de feestdag erg af. Na de dood van de onschuldige Amerikaan George Floyd, veranderde dit en werd er extra nadruk gelegd op het belang van Juneteenth.
In verschillende grote steden werd campagne gevoerd, met als doel om van Juneteenth een nationale feestdag te maken. President Joe Biden tekende op 17 juni 2021 een wet die er voor zorgde dat Juneteenth een officiële feestdag werd. Dit werd onder andere gedaan om ambtenaren op deze dag vrij te geven. Meer hierover lees je in dit artikel van New York Times.
Tegenwoordig wordt de feestdag op diverse plekken in de Verenigde Staten gevierd. Op iedere 19 juni worden onder andere foodfestivals georganiseerd, feesten gevierd en bekende stukken van Afrikaans-Amerikaanse schrijvers voorgelezen. Juneteenth wordt niet alleen in Amerika gevierd.
In 1852 ontsnapten een aantal mensen namelijk aan de slavenhandel. Dit zijn de zogeheten ‘Zwarte Seminoles’. Deze groep mensen vestigden zich toentertijd in Mexico. De afstammelingen van deze groep, ook wel de Mascogos, leven hier tegenwoordig nog steeds. Zij wonen in Coahuila te Mexico en vieren op de negentiende van juni ook Juneteenth.
Het belang van Keti Koti en Juneteenth
Het is zeer belangrijk dat de feestdagen Keti Koti en Juneteenth ieder jaar worden gevierd.
Op deze dagen wordt namelijk extra benadrukt dat het niet vanzelfsprekend is dat de meeste mensen tegenwoordig in vrijheid leven. Om hier bij stil te staan is het goed om tenminste eens per jaar onze vrijheid te vieren. Om het heden te begrijpen is het belangrijk om stil te staan bij het verleden.
Ook de zwarte pagina’s van de geschiedenis, zoals het Nederlandse slavernijverleden, doen er toe. In Suriname is Keti Koti, zoals eerder vermeld, een nationale feestdag. Ook in Amerika is Juneteenth een nationale feestdag. In Nederland wordt door verschillende mensen gepleit om ook hier van Keti Koti een nationale feestdag te maken.
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
- Overzicht peulvruchten en bonen; welke zijn gezond en recepten - 31/12/2023
Leave a comment