Kerstdorp inspiratie & voorbeelden

Je huis in kerstsferen krijgen kan je op meerdere manieren doen. Een kerstdorp is daarbij een heel sfeervol idee. En je hoeft er echt niet meteen heel veel ruimte voor te hebben, want je kunt het immers zo groot maken als je zelf wilt. We willen je in dit artikel inspireren om ook zelf aan de slag te gaan met een mooi kerstdorp!

Waar maak je het dorp

Zorg dat je weet waar je het dorp maken wilt voordat je gaat inkopen. Weten hoeveel ruimte je hebt is immers wel een slim idee. Denk ook buiten de gebaande paden, want je kunt op de gekste plekken iets maken. Een prachtig dorp op je kast of in de vensterbank is natuurlijk prachtig, maar het kan ook rondom de boom (op de grond of maak een soort bankje rondom je boom, waar je de huisjes op kunt zetten). Maar je kunt ook een mooi ieniemienie dorpje maken in een grote glazen stolp of op een plank die je aan je muur hangt met een touw. Hoe origineler hoe leuker, eigenlijk. Zo wordt het echt helemaal jouw dorp.

Om een paar voorbeelden te geven:

Echt een tafel helemaal bedoeld voor het dorp, ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Met een treintje erom heen wordt het alweer heel anders

In een stolp:

Of zelfs de vissenkom

Beginnen met een kerstdorp

Ga je voor het eerst beginnen met een kerstdorp, bedenk dan eerst even wat je echt wil. Gewoon een klein tafereel maken? Dan kan je prima uit de voeten met de goedkopere setjes die je soms zelfs bij de supermarkt tegenkomt. Vaak zijn deze al compleet met huisjes, poppetjes en boompjes. Zorg voor een mooie onder- of achtergrond, een sneeuwdekentje en je bent al klaar. Wil je het serieuzer aanpakken en het de komende jaren gaan uitbreiden?

Besef dan dat het misschien een beter idee is om echt voor een merk te gaan. Die zijn inderdaad een stuk duurder, maar zo weet je wel dat je een mooi geheel krijgt omdat alles dan in dezelfde stijl en grootte is. En dat komt de sfeer natuurlijk wel ten goede. Ieder jaar schaf je dan bijvoorbeeld 1 of 2 dingetjes extra aan en langzamerhand groeit het geheel dan uit tot iets moois. Je kunt het ook op je verlanglijstje zetten voor Sinterklaas, de kerstman of gewoon je verjaardag. Want de grote merken kan je vast wel ergens online in de zomer ook kopen. Zo blijft het dan toch betaalbaar.

Wat koop je eerst?

De minimale dingen die je nodig hebt om een dorpje te maken zijn huisjes, poppetjes, boompjes, lichtjes, eventueel accessoires zoals lantaarnpaaltjes, skiërs of iemand op een slee en natuurlijk sneeuw. Daarna kan je gaan kijken naar de grotere objecten zoals een berg, een ijsbaan, kabelbaantje, misschien wel een treintje. Het is maar net wat jij leuk vindt natuurlijk!

Los uit de hand of met een plan?

Met een plan kan je ervoor zorgen dat alles mooi komt te staan. Maar eerlijk is eerlijk: uitproberen en net zolang schuiven tot je tevreden bent werkt ook gewoon lekker. Moet je de spulletjes nog gaan kopen, maak dan wel een schets zodat je weet hoeveel huisjes je kwijt kunt en wat je in ieder geval wilt hebben. Of het er uiteindelijk dan net zo gaat uitzien doet eigenlijk niet ter zake, maar zo heb je wel een reëel beeld van wat past.

Het kerstdorp ‘bouwen’

Zorg er eerst voor dat de grote dingen op hun plek staan. Dus de berg, de schaatsbaan en dat soort dingen. Daarna kan je de huisjes op hun plek zetten. Sluit de elektra aan om zo te zien of het allemaal werkt. Pas als alles goed staat en werkt zoals het moet ga je aan de slag met de poppetjes en andere accessoires. Het is heel vervelend als iets toch niet werkt en je alles weer moet veranderen, namelijk.

Hoe je de sneeuw maakt is aan jou. Je kunt kiezen voor witte ‘sneeuwkleden’ voor de grotere oppervlakten. En dan nog sneeuw strooien als alles staat. Je kunt ook nog echte dingen toevoegen om het minder nep te laten lijken. Echt mos, bijvoorbeeld. Of dennennaalden hier en daar. Hoe meer je let op de details hoe echter het uiteraard wordt.

Inspiratie opdoen

Heb je wilde plannen, maar eigenlijk ook weer geen idee hoe je dit nu moet aanpakken? Iedere kerstshow heeft wel meerdere kerstdorpen staan. Kijk eens op je gemak rond wat je mooi vindt en zelf ook zou willen maken. Het grote voordeel is dat je live goed kunt kijken hoe het is. En je kunt dezelfde artikelen eventueel ook direct daar kopen. Natuurlijk kan je ook op internet inspiratie opdoen.

Meer over sneeuw

Zoals gezegd is het sneeuw wel de grootste sfeerbepaler van het geheel. Start dus met een sneeuwdeken om onder het geheel te leggen. Ga je aan de gang op een kant-en-klare berg, dan is die vaak al in sneeuwsferen, dus dat scheelt. Nadeel is alleen dat hierdoor de spullen minder grip hebben (want de sneeuwdeken is immers niet stevig en glad). Omvallende bomen en lantaarnpalen zijn dan ook een ramp, zo af en toe. Aan de andere kant kan je met een sneeuwdeken nou juist weer wel alle snoertjes netjes wegwerken.

Er is imitatie strooisneeuw. Dit kan je eveneens gebruiken. Het is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en structuren (dus grof en fijn). Je zou ook als ondergrond wit piepschuim kunnen gebruiken of iets dergelijks en uiteindelijk, als alles staat, met het strooisel het laten ‘sneeuwen’. Dan krijg je ook gewoon een mooi sneeuweffect maar staat alles wel steviger. Het strooisel is alleen wel los materiaal wat dus ook weer weg kan waaien.

Misschien is het aanlokkelijk om met een spuitbus aan de gang te gaan. Alleen zit hier het nadeel aan dat het de spullen verkleurt en de laklaag van je dure huizen aangetast wordt. Met een spuitbus kan je dus alleen voorzichtig op de ondergrond spuiten (als die niet kwetsbaar is) en niet op de spulletjes die erop staan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *