Skip to Content

Kerstcommercials 2022; de mooiste en ontroerendste kerstreclames

Zodra de Sint het land weer heeft verlaten lijkt het maatschappelijk geaccepteerd om je nu toch echt te gaan richten op het kerstfeest. De reclames rondom speelgoed en snoeperij maken plaats voor de kerstcommercials. Deze zijn toch heel anders dan de reclame die we de rest van het jaar op tv zien. En zullen leiden tot een lach, of zelfs een traan.

In plaats van gericht op naamsbekendheid of het stimuleren van de verkoop lijkt het nu te gaan om gevoel. De kerstcommercials proberen in te spelen op onze emoties. De reclamefilmpjes zijn vaak ook wat langer dan anders, en zijn net kleine filmpjes die een verhaal vertellen of een boodschap of de kerstgedachte willen overbrengen. Sommige reclame campagnes hebben zelfs een compleet evenement voor de lancering.

Soms lijkt het wel een wedstrijd wie de meest ontroerende kerstcommercial op de buis weet te brengen, zoals de kerst commercials van de supermarkten die vaak met elkaar vergeleken worden. Hieronder vind je een overzicht van de mooiste of meest ontroerendste kerstcommercials 2022.

Kerst reclame AH 2022 – Met elkaar wordt alles Magisch

In deze reclame staat een klein meisje centraal dat samen met haar ouders, waaronder de supermarkt manager Ilse een bezoek gaat brengen aan oma. Want kerst vier je tenslotte samen. Als oma voor gaat lezen komt de magie tot leven en veranderen ze in reuzen, peperkoeken mannetjes, kerstmannen etc. Aan het einde zit iedereen samen aan tafel om te genieten van het kerstdiner. De boodschap van deze reclame is dat kerst uiteindelijk draait om het samenzijn.

Jumbo Kerstreclame 2022 – Fijne Feestdagen

Jumbo speelt in op nostalgie met Frank Lammers als vader die toch wel een beetje jaloers is op de buren die gezellig samen een sneeuwpop maken. Nadat hij een foto van vroeger terug vind stelt hij dit voor aan zijn kinderen, maar als puber vinden ze hun telefoon interessanter. Terwijl de boodschappen worden bezorgd gaat hij in zijn eentje een sneeuwpop maken.

Na de voorbereidingen van het kerstdiner is het opeens heel stil geworden. Dit is een kerst commercial geworden waar veel ouders met oudere kinderen zich heel goed in zullen herkennen, en het gemak van het thuis laten bezorgen van de boodschappen is ook heel subtiel gebracht.

LIDL kerst reclame 2022 – Luxe voor iedereen

De reclame van LIDL gaat verder met de bewoners die boven de LIDL wonen, echter is er afscheid genomen van Thomas Acda. In plaats daarvan is Freek geïntroduceerd die kennis maakt met zijn schoonouders. Zijn partner was echter bang voor de reactie van zijn ouders, dus toen zij op instagram zagen dat hij een vriend had hebben ze hem zelf uitgenodigd zodat ze toch samen kerst kunnen vieren. Diversiteit is dus een belangrijk thema voor ze.

Hier vind je de internationale reclame van 2022 die draait om Kevin de wortel in een Home Alone achtige sfeer.

Kerst reclame Plus 2022 – Goed eten is samen eten

Bij PLUS staat deze Kerst alles in het teken van kennismaken en samen eten. Niet alleen kennismaken met ons heerlijke én betaalbare kerstassortiment, maar ook kennismaken met elkaar. Zo maakt in onze kerstcommercial de dwarse puber Gio kennis met zijn nieuwe stiefvader. Een situatie waar hij duidelijk veel moeite mee heeft en wat tot spanningen in het gezin leidt. Zal Gio aanschuiven bij het kerstdiner?

ALDI kerst reclame 2022 – Net zo helemaal kerst maar dan goedkoper

In de reclame van de Aldi zit er een subtiele verwijzing naar de reclame van de AH en draait het om samen zijn. Een familie die samen komt en bijzondere momenten met elkaar deelt zoals de foto van een echo, en samen in de keuken staat om de kerstmaaltijd te bereiden. Aan het einde wordt er nog even subtiel vermeld dat je met de prestige producten van de ALDI, die goedkoper zouden zijn, net zo goed kerst kan vieren.

Spar Kerst reclame 2022 – Finding Christmas

De film begint met een samenzang van vrienden, waarna beelden van over de hele wereld worden vertoond. Van winterse plaatjes tot zwemmen in het water. Overal komen ook kerstbomen; van vuurtorens met groen lint tot een kerstboom met groene drones. Want het maakt niet uit waar je kerstboom staat dit jaar. Persoonlijk vond ik dit de minste van de supermarkt reclames.

Bol kerstcommercial 2022 – Leuke tas

Bol pakt het dit jaar wat commerciëler aan en gebruikt de reclame om hun verlanglijstje functie te promoten. Een jongen wil zijn vriendin verrassen met de tas waarvan ze zei dat ze hem zo leuk vond. Maar dat is nog niet zo makkelijk gedaan als bedacht…

Hema Kerst Commercial 2022

Een typische Hema reclame met de populaire Takkie in de hoofdrol en een terugblik op de actualiteit van het afgelopen jaar met de koffers die op vliegvelden zijn achtergebleven en dat we dit jaar wel weer elkaar kunnen knuffelen met kerst. Kort, maar met mooie filmische scenes en een ‘happy end’ ter afsluiting.

Kruidvat reclame 2022 – Iedereen verdient een mooie kerst

Als er een bezoek gebracht wordt aan de kinderboerderij wordt er een Flappie grap gemaakt over het konijn. Dan is het tijd om kerst te vieren en krijgt moeder de verrassing van haar leven. Wordt Kerst met echt iedereen gevierd?

Primera Kerst Commercial 2022

De kerst commercial van de Primera valt eigenlijk een beetje uit de toon in dit overzicht en is wel degelijk gericht op de verkoop. De boodschap is namelijk dat je bij een bezoekje aan deze winkel in 1 keer klaar bent met je boodschappen. Een gemiste kans dus.

Deze reclame vind je hier.

Disney Kerst Commercial 2022 – Het Cadeau

Disney maakt ieder jaar echt een kleine tekenfilm als kerstreclame, zelfs met speciaal hiervoor gemaakte muziek. Dit jaar is het laatste deel van de driedelige serie #demagievansamenzijn die draait om Nicole. Haar gezin bereidt zich dit jaar voor op de komst van een nieuw familielid, maar dat betekend wel dat er wat minder aandacht is voor de kinderen of dat er zelfs kerstballen uit de boom worden gestoten door de dikke buik. Ze krijgt een Mickey knuffel die haar beste vriendje wordt, en dan wordt de baby geboren…

In dit hartverwarmende verhaal wordt de magie van samen zijn, feestelijke tradities en het creëren van nieuwe herinneringen gevierd. Dit is een onderdeel van het partnerschap met Make-A-Wish® om ze te helpen in hun missie om levensveranderende wensen te vervullen voor kinderen die leven met een ernstige ziekte, evenals Disney’s voortdurende inzet om een betere wereld te inspireren door de kracht van storytelling.

Bavaria commercial 2022 – Voetbal kijken of vermijden?

Deze commercial gaat niet alleen over kerst, maar pakt gelijk ook Sinterklaas en het WK mee. Normaal wordt daar natuurlijk uitgebreidt voor uitgepakt, dit jaar ligt dat toch een beetje gevoelig.

Pickwick 2022 – Noorderlicht docu

Pickwick komt zelfs met een mini docu, naar aanleiding van de pickwick tea topics hebben een opa en zijn kleindochter een reis gemaakt naar het noorderlicht. Pickwick was mee om het geheel vast te leggen.

McDonalds Kerst commercial 2022 – December kan wel een beetje McDonald’s gebruiken

McDonald’s pakt het dit jaar iets anders aan; geen online adventskalender meer maar een nieuwe campagne met maar liefst twee korte commercials voor op tv met een knipoog naar ‘hoe het hoort’ en het ook maar gewoon lekker los laten.

Coca Cola Kerst commercial 2022

Coca Cola heeft besloten de reclame van 2021 te recyclen.

SPELD kerstreclame 2022 – De Definitieve kerstcommercial

De SPELD staat natuurlijk bekend om de humor; in hun reclame laten ze de diverse ingrediënten en succesfactoren vanuit andere reclames aan bod komen en worden deze benadrukt om zo de ‘perfecte’ kerstcommercial te maken. Lekker even lachen dus.

John Lewis & Partners kerst commercial – The Beginner

De meest bekeken kerst commercial van 2022, en de jaren daarvoor, is de reclame van John Lewis. Deze scoren altijd hoge ogen en grote kans dat je een traantje moet laten bij het zien. We zien een wat oudere man die tussen de jongeren probeert wat skateboard kunstjes onder de kunst te krijgen, terwijl de Kerst er aan komt. Dan gaat de deurbel en staat er een verlegen meisje op de stoep met een skateboard in haar handen om kennis te maken met haar pleegzorg. Een ontroerende filmpje dus met een hele mooie boodschap!

Meer internationale commercials zoals in de UK vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *