Katten in je achtertuin is bij veel mensen een grote ergernis. Zeker als je last hebt van buurtkatten die dagelijks hun behoefte doen in je tuin. Het kan zelfs zo heftig worden, dat het ook de relatie met je buren onder druk zet. Wil je even lekker in de tuin werken, stuit je op hopen kattenpoep.
Als je zwanger bent, kun je nog ziek worden ook van kattenpoep in de tuin, dit wordt ook wel toxoplasmose genoemd. En lekker in de tuin zitten is toch minder relaxed als je kattenpoep ruikt en ziet. Wat kun je nu doen tegen katten die je tuin graag opzoeken met alle extra’s van dien? In dit artikel 10 tips om bij overlast katten doeltreffend uit je tuin te weren.
Katten verjagen met water
Dit is meteen wel een lastige, maar als een kat een paar keer natgespoten is met water blijft hij wel weg uit de tuin. In de zomer oefenen met een waterpistool of de plantenspuit paraat houden.
Helpt wel, alleen moet je wel in de buurt zijn. Er zijn mensen die sproeiers in de tuin aanleggen en door middel van een app de sproeier aanzetten als ze katten spotten.
Cacaodoppen ontnemen de graafkans van de kat
In het tuincentrum kun je zakken met cacaodoppen kopen. Deze cacaodoppen kun je als bodembedekker in je perk of tuin strooien. Katten vinden het namelijk niet fijn als ze met hun pootjes over deze cacaodoppen moeten lopen.
Daarnaast kunnen ze ook minder graven, iets wat ze graag doen om hun persoonlijke toilet te maken. De cacaodoppen geven een geur af, die katten ook aanzet om een blokje om te lopen voor het leggen van hun drol.
Gebruik ultrasoon geluid
Er zijn hier speciale kastjes te koop, die een ultrasoon geluid afspelen. Deze tonen zijn voor ons volwassenen niet te horen. Katten hebben echter een goed gehoor en horen deze wel. Door de hoge piep schrikken ze en gaan ze niet graag jouw tuin in.
Let bij de aankoop erop dat het geluid wel hoger is als 20.000 Hz. Veel van de apparaten hebben een bewegingssensor. Als ze beweging waarnemen, geven ze deze toon af. Je kunt ze ook nog kopen met extra licht. Zodra er een kat of ander dier op afstand nadert, laat het apparaat fel licht schijnen.
Bodembedekkers planten die katten laten wegrennen
Bodembedekkers kunnen ook zorgen dat katten niet graag in jouw tuin een kuil graven en daar hun behoefte in doen. Daarnaast helpen bodembedekkers ook nog tegen onkruid. Een 2-in-1 voordeel toch?
Als je kiest voor planten waar katten niet van houden, door hun geur of uiterlijk, dan heb je meer kans dat ze uit de tuin wegblijven. Wat je zoal kunt poten aan bodembedekkers zijn:
- Stekelige mei- en vuurdoorn
- Vuurwerkplant (Dictamnus)
- Citroentijm (Thymes Citriodorus)
- Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)
- Citroenverbena (Aloysia triphylla)
- Wijnruit (Ruta graveleons)
Grootmoeders tip: koffiedik in de tuin strooien
Een oude tip en nog steeds doeltreffend. Strooi koffiedrab (wat overblijft in je filter na het doorlopen van de koffie) uit over plekken waar katten graag graven en hun behoefte doen. Naast dat ze de geur niet fijn vinden, helpt dit ook tegen graven. Als katten gaan graven, blijft het koffiedik aan hun poten vastkleven.
Omdat katten erg schoon zijn, vinden ze het niet fijn om hun poten schoon te likken. De bittere smaak van de koffiedrab zorgt ervoor dat ze niet meer willen graven op de plekken waar jouw koffiedrab ligt.
Geef minder graafkans, plaats een schutting
Een schutting houdt katten niet tegen, dat is waar. Maar het maakt het wel moeilijker om in je tuin te komen. Open grond is juist een uitnodiging om binnen te komen lopen. Een schutting van verticale planken, maakt het klimmen moeilijker. Als je kippengaas aan de onderkant bevestigt, kan de kat niet onder de schutting door.
Gebruik je daarbij ook planten die de kat niet fijn vindt en heb je veel open plekjes afgeschermd? Dat geeft de kat ook het idee dat dit geen fijne plek is voor hem. Je ziet wel eens op schuttingen dat mensen een draadje bovenop spannen. Door een stuk gaas of het touwtje op de schutting kan de kat minder snel weg.
En dat vinden katten niet fijn, ze hebben het liefst een snelle vluchtroute. Door deze te versperren of het een stuk moeilijker te maken, zal het kattenbezoek ook afnemen.
Scherm open stukken af met kippengaas
Heb je plantenbakken in de tuin, waar wel eens een onbedekt stukje grond in zit? En heb je geen zin of tijd voor het planten van bodembekkers? Bevestig dan kippengaas met krammen op de bodem.
Doordat katten niet kunnen graven en het lopen erover ook minder prettig is voor ze, gaan ze vaak niet meer op deze plek zitten. Je kunt er ook voor kiezen om kleine bamboestokjes op de grond te leggen, dit maakt geriefelijk zitten en graven ook lastiger. Je kunt over het kippengaas een stukje grond strooien, zodat het minder opvalt.
Zet geuren in
Citroen, koffie, knoflook, kerrie, mottenballen, sinaasappel.. allemaal voorbeelden van geuren waar katten hun neus voor ophalen. Zeker als je tuin overvloedig naar citroen bijvoorbeeld ruikt, zullen ze hun vlucht nemen tot een andere buurtuin.
Je kunt de geur verspreiden tussen de planten, speciale planten kopen (zie tip 4) of mottenballen in je tuin strooien. Het kan wel een nadeel zijn voor jezelf, niet iedereen vindt een sterke citroengeur even prettig.
Stokjes met aluminiumfolie eraan
Gras wat net ingezaaid is, kun je beveiligen tegen vogels door er stokjes met aluminiumfolie op te plaatsen. Aluminiumfolie in de tuin zou ook katten verjagen. Dit omdat het ze het knisperende geluid niet fijn vinden. Ook het plakkerige van het aluminiumfolie aan hun poten, weerhoudt ze ervan om relaxed en rustig door je tuin te sluipen.
Zandbak dicht!
Geef katten zo weinig mogelijk kans. Zorg dat er een deksel op je zandbak zit, waar ze niet tussen of in kunnen komen. Zeker als er veel buurtkatten zijn, is het voor de kat een feestje om hun territorium af te bakenen met een plasje.
Loopt het toch de spuigaten uit, ondanks alles wat je geprobeerd hebt? Probeer dan het gesprek met de eigenaar van de katten aan te gaan. Grote kans dat deze niet weet wat de overlast van zijn of haar huisdier teweeg brengt. Een schone kattenbak en wat oefening kan veel kattenoverlast bij anderen voorkomen.
- Wet van de aantrekkingskracht - 22/08/2024
- Maden in je vuinisbak; wat te doen - 20/12/2023
- Nieuwe trend; #sorrynotsorry met voorbeelden van non-apology - 18/09/2023
Leave a comment