Skip to Content

Katten afleren krabben meubels: hoe doe je dat?

Je bent dol op je kat(ten) en ze mogen veel, heel veel. Maar toch is er iets waar je iets minder blij mee bent: hij krabt je meubels kapot! Hoe kan je op een katvriendelijke manier het beestje leren om dit niet te doen? 

Natuurlijk gedrag

Laten we eerst even stil staan bij het feit waarom je kat krabt. Want hier boos om worden is heel onrechtvaardig! Een kat krabt vanuit een natuurlijke behoefte. Het is aan de ene kant om zijn nagels scherp te maken. De nagels van je kattenvriendje moeten scherp blijven, wat in de vrije natuur noodzakelijk is.

Door het krabben blijven ze op de juiste lengte. Ze blijven scherp én ze worden schoon gemaakt! Met het krabben zal de buitenste hoornlaag verwijderd worden. Maar daarnaast heeft het ook met territoriumgedrag te maken. De kat geeft hier zijn geur mee af waardoor anderen weten dat het zijn territorium is. En voor hemzelf voelt het veilig als zijn eigen geur eraan zit.

Toch kan er nog meer spelen als je kat op vreemde plekken gaat krabben. Stress is namelijk een trigger om dat te gaan doen. 

Stressfactoren

Veel katten zullen stress ervaren na een verhuizing. Maar ook een nieuw huisdier in het gezin kan zijn wereld op zijn kop zetten. Misschien zie jij geen stressfactor, maar wist je dat een kat ook al van de kaart kan zijn als je enkel een meubelstuk verplaatst, bijvoorbeeld? E

n hoewel ze zeggen dat katten zich niet aan mensen hechten: vergeet dat maar. Ik heb al genoeg zelf meegemaakt én gehoord dat ik dat naar het land van de fabeltjes verplaats. Dus is er een nieuwe baby of mist er juist iemand in het gezin? Ook dat kan volgens mij gewoon een stressfactor zijn. 

Verveling

En ja, ook een kat zal afleiding nodig hebben. Iets leuks om te ontdekken, om lekker te spelen en dat soort dingen. Wat doe je als je je verveelt? Inderdaad, dan ga je toch gewoon lekker je nagels scherpen…

Je moet toch wat doen? Met andere woorden: geef je kat iets te doen! Geef hem aandacht als je thuis bent. Lekker samen spelen is hartstikke leuk. Ook voor jou!

Dominant gedrag

Heb je meerdere katten? Tja, wist je dat krabben ook een vorm van dominantie is? Als de andere kat kijkt, laat je vriendje even zien hoe bijzonder goed hij wel niet is…

Krabben buiten

Een buitenkat zal lekker zijn nagels aan de bomen scherpen. Een binnenkat zal alles binnen moeten doen. Hoewel een buitenkat ook gewoon binnen een krabpaal nodig heeft…want ook binnen heeft hij die behoefte. Maar ik kan me voorstellen dat het wel minder is omdat hij al buiten zijn nagels kan scherpen. 

Geef plekken om te krabben

Een kat afleren om te krabben is dus onbegonnen werk en tegennatuurlijk. Maar hem ideale plekken aanbieden om te kunnen krabben is precies dat wat je doen moet. Zorg dus voor meerdere punten waar je kat wel mag krabben. Je kunt mooie krabpalen kopen, waar meteen mooie zitplekjes bij zitten.

Maar alleen een krabplank of enkel een paal zijn ook opties. Waar je kat voorkeur aan geeft weet je niet van tevoren. Krabben aan een krabmat is immers anders dan krabben aan een krabpaal (qua houding) en er kunnen ook voorkeuren zijn qua materiaal. Een kwestie van uitproberen dus. Het beste kan je meerdere mogelijkheden bieden. 

De kat wennen aan de krabpaal

De ene kat zal direct snappen wat hij met een krabpaal moet, de ander is hier minder slim in en gebruikt liever je bank of de tafelpoot… Misschien moet je dus even helpen om hem de juiste plek aan te leren. Maar hoe leer je een kat iets dergelijks? 

De juiste plek voor de krabpaal

Een reden waarom katten aan een bank of ander meubelstuk beginnen schijnt vaak te maken te hebben met de plek waar het staat. Met andere woorden: zoek voor de paal ook de ideale plek uit. Dit schijnt dus langs een looproute te zijn! Natuurlijk moet de paal daarbij stevig staan en als je gebruik maakt van een krabplank, dan moet deze goed vastzitten. 

Kies voor geuren

Een hulpmiddel kan het toedienen van een geur zijn aan de krabpaal. Hier zijn speciale middelen voor, die katten erg waarderen. Je hebt sprays die een kat uitnodigen, zoals catnip. Heb je het idee dat je kat gestrest is, dan kan een kalmerende kattenspray een idee zijn. En je bank kan je extra ‘beschermen’ door hier juist een geur aan te geven die ze niet lekker vinden. Ook daar heb je speciale kattensprays voor. 

De bank niet leuk maken

Naast die geur kan je ook op andere manieren de bank onaantrekkelijk maken voor je kat. Katten houden absoluut niet van gladde structuren. Als je je bank dus tijdelijk afdekt met een gladde stof en de krabpaal introduceert, dan zal je kat liever voor de paal gaan.

Let wel op de veiligheid van je kat met het kiezen van een gladde stof! Zakken neerleggen waar ze in kunnen komen en zo kunnen stikken moet je uiteraard vermijden. 

Andere krabplekken

Nu is de bank één ding, maar wat doe je met een stuk van je muur waar de kat heerlijk je behang eraf staat te krabben? Je zou hier bijvoorbeeld tijdelijk een placemat voor kunnen hangen. Of gebruik dubbelzijdig plakband. Dit vinden ze echt niet leuk. Zorg ook hier natuurlijk wel voor de veiligheid van je kat.

Heeft je kat echt een bepaalde plek waar hij steeds krabt? Misschien is het een optie om juist daar iets neer te zetten waar hij wel aan mag krabben. Je zou dan na een tijdje kunnen proberen wat er gebeurt als je de paal, plank of mat verplaatst naar een handigere plek. Als hij dan meeverhuist naar die nieuwe plek, dan heb jij dus gewonnen… En anders zal je de paal toch terug moeten verhuizen.

Een paar punten voor een ideale krabpaal/krabplek

  • Zoals gezegd is langs een looproute iets plaatsen een prima plan.
  • Zorg dat de paal staat waar jullie veel zijn.
  • Zorg voor hoge ligplekken bij de paal: daar zal je kat graag vertoeven, waardoor de paal extra aantrekkelijk is.
  • Een plek met uitzicht op de tuin met vogeltjes, bijvoorbeeld, daar houden katten ook wel van.
  • Zorg dat de kat zich lekker helemaal kan uitrekken bij het krabben.
  • Zorg dat de paal of ander krabvoorwerp stevig staat of vastzit.
  • Kies voor kwaliteit zodat de bekleding ook goed stevig zit. Dan heb je er langer plezier van, maar kan de kat ook met kracht krabben zonder dat het gelijk eraf komt zetten. En de holletjes en overige attributen zijn stevig, zodat je kat niet opeens met plank en al op de grond ligt, bijvoorbeeld. Daarnaast is het ook goed om te kijken of er niks aanzit waaraan de kat zich kan bezeren, zoals uitstekende nietjes of dergelijke.
  • Hang nooit speeltjes of andere touwtjes aan de paal om verstrikking (en/of verstikking) te voorkomen!

Deze vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *