Skip to Content

Kasten opruimen; 5 tips kleding opbergen in kledingkast

Kasten opruimen; 5 tips kleding opbergen in kledingkast

Terwijl iedereen afgelopen weekend Pasen vierde heb ik me min of meer opgesloten op de kinderkamers. Om de kledingkasten uit te mesten. Schreef ik met carnaval nog dat ik voorlopig niets nieuws hoefde te kopen, ondertussen is er een groeispurt geweest.

Bij beide kinderen, waardoor broekspijpen en mouwen toch echt wel aan de krappe kant worden. Na de winter is het ook hoog tijd om de zomerkleding weer klaar te leggen. Komend weekend beloven de eerste warme dagen van dit jaar te worden. Daar moeten we natuurlijk wel op voorbereid zijn.

Onlangs heb ik via marktplaats een drietal kledingpakketten gekocht, bij dezelfde verkoper. Twee voor de dreumes zoon en een voor peuter dochter.

Op zolder heb ik de kleding die we eerder al hebben gekregen / op de groei gekocht opgezocht. Een enorme stapel, gelukkig was peuter bij oma en opa en kroop dreumes wat om me heen zodat ik goed kon doorwerken en in een ochtendje klaar was.

Voorbereiding

Om te beginnen heb ik alles uit de kast gehaald en twee stapels gemaakt; een jongens en een meisjesstapel. Met de kasten helemaal leeg is het makkelijk ze even schoon te maken.

Vervolgens de kleding in de maat waar ze nu in groeien uit de dozen van zolder gehaald. En de kledingpakketten via marktplaats die ik eerst heb gewassen. Alles op twee enorme stapels.

Uitzoeken

Als eerste heb ik de stapel met meisjeskleding aangepakt. Alle kleding gesorteerd; op rompertjes zonder, met korte of lange mouw. De maillots opgerold. En stapeltjes gemaakt met truien, broeken, leggings, shirtjes, rokjes, korte broeken en jurken.

Dan begint het grote uitzoekwerk. Kleding dat te klein is, nooit gedragen, of ik gewoon echt niet mooi vind en ze dus niet snel zal aantrekken gaat allemaal weer terug op de berg. Ik ga zeer selectief aan de slag.

Alleen het beste mag blijven. Aan een volle kast met kleding die toch niet wordt gedragen heb je niet veel.

De rompertjes en maillots verdwijnen direct in de kast. De rompertjes op stapeltjes en de maillots opgerold in een opbergdoos van de Ikea, met meerdere vakjes waarin ook de badkleding, onderbroeken en sokken passen.

De jurkjes kunnen allemaal aan een hangertje, waarvan een aantal overgooiers met een shirt eronder. De vestjes gaan ook allemaal aan een hanger. De stapels met broeken en truien blijven nog even liggen.

Kledingcombinaties maken

We vinden het fijn als de kleding in setjes in de kast hangt. Dan hoef je alleen maar een hanger te pakken, paar sokken en maillot en een rompertje en klaar ben je. Ook heel handig voor papa.

Als de kleding op stapels ligt wordt het dus tijd om combinaties te maken. Te beginnen met de leukste truitjes, de netste broeken. En dan maar hopen op combinaties. Dat vind ik altijd het moeilijkste; wat kan wel en wat kan niet op elkaar.

Ik probeer te letten om effen en kleding met patronen met elkaar af te wisselen. En niet twee kleuren bruin op elkaar. Of maten, kleding in een maat waar ze eigenlijk uit zijn, maar net wat groter valt probeer ik bij elkaar te houden.

Zodat als het straks toch te kort is het samen uit de kast gehaald kan worden. Of dikke broeken met een wat dikkere trui voor de nog koude dagen die zullen komen en dunne broeken met een dunner truitje. Aan de korte broeken en shirtjes ben ik nog maar niet begonnen.

Uiteindelijk komen er voor beide kinderen toch ruim twintig setjes in de kast te hangen. Samen met de kleding die nog even aan de waslijn hangt te drogen verwacht ik dat het uiteindelijk dertig setjes worden.

Wat min of meer betekend dat ze een maand door moeten kunnen komen zonder dat er gewassen hoeft te worden… De overige kleding leg ik in stapels in de kast.

Nadat ik de kleding van peuter in de kast had hangen heb ik toch maar besloten dat het tijd wordt om ze in haar eigen kast te hangen, op haar eigen kamer. Dit durfde ik in het begin nog niet, omdat alles wat hierin lag eruit getrokken werd.

Nu is ze een klein jaartje ouder, tijd dus voor een nieuwe kans. Dat is welgeteld twee nachten goed gegaan, de derde dag had ze het rek met alle jurkjes leeg gehaald en over haar bed verspreid. De helft ook van de haakjes.

Sokken & ondergoed opruimen

Als haar kleding gedaan is doe ik precies hetzelfde met de kleding van onze zoon. Die nu in de kledingkast komt te hangen. Voor hem geen jurken maar een aantal onesies, wat vestjes, setjes met kleding aan het hangrek.

En vervolgens stapeltjes met lange en korte broeken, truien en shirtjes. Alle sokken van beide kinderen gaan mee naar beneden. Zodat ik die kan uitzoeken voor de tv, terwijl de kinderen op bed liggen te slapen. De zwemkleding wordt ook nog even uitgezocht en opgevouwen.

Binnenkort voor zoonlief toch maar een nieuwe zwembroek aanschaffen. En de slofjes en schoentjes van onze zoon. Daar zitten een aantal paar tussen die nu toch echt te klein zijn geworden.

5 tips om snel en gemakkelijk je kast op te ruimen

Beslis snel over je kleding! Je kunt uren twijfelen, maar daar schiet je niks mee op. Je weet namelijk diep van binnen echt wel of je het wilt bewaren of niet. Dus terug in de kast of weg ermee.

Koop niet teveel! Dat is inderdaad een hele uitdaging, maar we hebben bijna allemaal heel veel kleding in de kast hangen die we nooit dragen. Je moet het elke keer weer uitzoeken of opruimen, dat kost tijd en energie, dus koop gewoon eens veel minder en kijk of je het daarmee redt.

Echt wegdoen! Wegdoen is soms best lastig. Bij dure kleding vind je het zonde, maar als je het nooit draagt, dan is het pas zonde! Na je opruimsessie is het handig om alles snel af te handelen. Gooi die vuilniszak meteen in de bak bij de supermarkt en breng de rest meteen weg naar de kringloop of een ander goed doel.

Vind je het echt lastig om dure en mooie kleding weg te doen? Dan kun je het ook proberen te verkopen, dan voelt het waarschijnlijk minder zonde! Zorg voor goede foto’s, een duidelijke beschrijving en kijk of je kleding in een pakket kunt aanbieden voor een klein prijsje, dat verkoopt in mijn ervaring het beste.

Verdiep je in de zogenaamde capsule garderobe waarbij je met een paar kledingitems toch een diverse garderobe kan vormen.

https://youtube.com/watch?v=KZq7pn1yEU

Ik zocht dus laatst onze kledingkast uit, in de video laat ik je zien hoe ik dat deed en wat er weg mocht. Daarnaast vraag ik me af wat ik toch met mijn trouwjurk zal gaan doen! Kijk dus gezellig mee en ga met de tips aan de slag! Succes!

Hebben jullie de kast met zomerkleding al uitgezocht? En is dertig setjes kleding veel, of hebben jullie ook zoveel kleding in huis. Voor de kinderen?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Aanhetlijntje Aanhetlijntje schreef:

  Wat grappig, ik heb me er maandag ook mee bezig gehouden. Zo verschoot ik er van dat ze best wel veel zomerkledij nog hadden, minder nodig dan ik dacht, altijd fijn 🙂
  Ik word ook echt vrolijk van netjes geplooide kleerkasten.

  • Avatar van Linda Linda schreef:

   Hihi, meer mama’s met dezelfde voorjaarskriebels. Maarja, met een voorspelde 20 graden is het ook wel tijd voor zomerse kleding. Fijn dat je meer hebt dan je dacht.

 2. Avatar van Marguerita Marguerita schreef:

  Haha lekker klusje he? Nou je hebt het op mijn blog gezien, ik gok dat ik per dochter ook wel over die 30 sets heen zit. Alleen maak ik dus nooit sets. Mijn meiden en ikzelf vinden het erg leuk om verschillende combi’s te maken. Bovendien is het voordeel van veel kleding dat ik leggings met kotte knieen zo weg kon gooien en even verschonen na spelen op een matte glijbaan is not a problem 🙂

 3. Avatar van Marijke Marijke schreef:

  pfff ik mag nog, hen deze week wel weer 2 tassen voor de jongste gekregen. Maar dat kan echt nog naar zolder. Nog veel te groot. Zomerkleren en winterkleren moet ik echt nog uitzoeken. Ik maak nooit setjes trouwens. A pakt zelf kleding en kan over het algemeen goed combineren. En voor T pak ik meestal een spijkerbroek, daar past ook lekker makkelijk bijna alles wel op

  • Avatar van Linda Linda schreef:

   Ja, spijkerbroeken zijn echt ideaal. Hier ook een stapeltje van liggen. Gaat vooral om de andere broeken en zijn er mee begonnen voor onze dochter.

 4. Avatar van Toppie Toppie schreef:

  Hier geen setjes die kant en klaar klaarhangen. Ik zoek hoe mijn bui is kleren bij elkaar voor dochterlief. Zij heeft echt geen dertig setjes hoor haha… ik was wel wat vaker… ze groeit als een trein dus dat is voor mij gewoon niet te bekostigen elke kwartaal. Lang leven de kinderbijslag die daar een bijdrage in levert elk kwartaal hier.

 5. Avatar van Nienke Nienke schreef:

  Toevallig heb ik vanavond met oudste zoon de zomerkleding doorgenomen. Hij is zes en vind het heel leuk om alles even (gezellig alleen met mama) te passen. Wij krijgen veel kleding en daarin ben ik ook behoorlijk selectief geworden: alleen als het echt mooi is komt het in de kast. Een grote stapel ligt klaar om weggegeven te worden.
  Hij heeft nu een royale voorraad mooie zomerkleding klaarliggen, ook wel 20 setjes schat ik.
  Al leert de ervaring inmiddels dat we waarschijnlijk met de helft ook wel toe kunnen 😉
  Voor de jongste twee moet ik nog beginnen…