Skip to Content

Kans op trombose of verkouden tijdens het vliegen

Kans op trombose of verkouden tijdens het vliegen

Vliegreizen zijn vaak spannende avonturen, maar ze kunnen ook enkele gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Twee veelvoorkomende zorgen zijn de kans op trombose en het oplopen van verkoudheid tijdens een vlucht. In dit artikel gaan we dieper in op deze onderwerpen, bespreken we de feiten en geven we tips om je gezond te houden tijdens het vliegen.

Risico’s en voorkomen

Trombose, ook wel bekend als diepe veneuze trombose (DVT), is de vorming van een bloedstolsel in diepgelegen aderen, meestal in de benen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te begrijpen over trombose in relatie tot vliegen:

 • Het risico van trombose: Langdurig zitten tijdens een vlucht kan de bloedstroom belemmeren, waardoor het risico op trombose toeneemt. Mensen met bepaalde risicofactoren, zoals een voorgeschiedenis van trombose, zwangerschap, obesitas of het gebruik van hormonale anticonceptie, hebben mogelijk een verhoogd risico.
 • Preventieve maatregelen: Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om het risico op trombose tijdens een vlucht te verminderen, waaronder:a. Blijf actief: Sta regelmatig op en loop door het gangpad om de bloedcirculatie te stimuleren. Probeer elke uur een paar minuten te bewegen.b. Voer oefeningen uit: Doe tijdens de vlucht enkele eenvoudige been- en voetoefeningen, zoals het strekken en buigen van de enkels, om de bloedstroom te bevorderen.c. Draag compressiekousen: Overweeg het dragen van compressiekousen, die de druk op de benen helpen verminderen en de bloedstroom bevorderen.d. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, wat de kans op bloedstolsels kan vergroten.e. Vermijd strakke kleding: Draag comfortabele kleding en vermijd strakke kledingstukken die de bloedcirculatie kunnen belemmeren.

Vliegen als je verkouden bent

Verkoudheid is een veelvoorkomende zorg onder reizigers vanwege de nabijheid van veel mensen in een afgesloten vliegtuigcabine. Hier zijn enkele belangrijke punten om te begrijpen over verkoudheid in relatie tot vliegen:

 • Verspreiding van verkoudheid: Verkoudheidsvirussen kunnen zich gemakkelijk verspreiden via druppeltjes die vrijkomen bij hoesten, niezen of praten. In een vliegtuigcabine kunnen deze virussen gemakkelijker worden overgedragen door de beperkte luchtcirculatie en de nabijheid van andere passagiers.
 • Preventieve maatregelen: Hoewel het moeilijk is om volledig te voorkomen dat je verkoudheid oploopt tijdens een vlucht, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:
  • Handhygiëne: Was regelmatig je handen met water en zeep, of gebruik een handdesinfectiemiddel op basis van alcohol. Vermijd het aanraken van je gezicht, vooral je neus en mond.
  • Vermijd nauw contact: Probeer fysiek contact met zieke passagiers te vermijden. Als je naast iemand zit die ziek lijkt te zijn, vraag dan aan de bemanning of je van plaats kunt wisselen als er beschikbare stoelen zijn.
  • Bedek je mond en neus: Hoest of nies in een tissue of in de binnenkant van je elleboog om te voorkomen dat druppeltjes zich verspreiden. Gebruik indien nodig een wegwerpmasker.
  • Versterk je immuunsysteem: Zorg voor voldoende slaap, eet gezond, drink veel water en overweeg het nemen van supplementen zoals vitamine C om je immuunsysteem te versterken.

Algemene tips

Naast specifieke zorgen zoals trombose en verkoudheid, zijn er algemene tips die je kunnen helpen gezond te blijven tijdens het vliegen:

 • Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen. Vermijd overmatig alcohol- en cafeïnegebruik, omdat deze stoffen uitdroging kunnen veroorzaken.
 • Gezonde snacks: Neem gezonde snacks mee, zoals vers fruit, noten of groentesticks, om te voorkomen dat je toevlucht neemt tot ongezond voedsel aan boord.
 • Bescherm je ogen en huid: De lucht in vliegtuigen kan droog zijn, dus draag een vochtinbrengende crème en gebruik oogdruppels om je ogen gehydrateerd te houden.
 • Stel je klok in: Pas je horloge of telefoon aan naar de lokale tijd van je bestemming om je aan te passen aan het nieuwe ritme en jetlag te verminderen.
 • Gebruik oordopjes of ruisonderdrukkende koptelefoons: Deze kunnen helpen om geluidsoverlast te verminderen en je in staat te stellen te rusten of te slapen tijdens de vlucht.

Hoewel vliegen enkele gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, kunnen deze worden geminimaliseerd met de juiste voorzorgsmaatregelen. Door bewust te zijn van de risico’s van trombose en verkoudheid tijdens het vliegen, en door passende preventieve maatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen en een gezonde reiservaring hebben. Vergeet niet om advies in te winnen bij een medisch professional als je specifieke gezondheidsproblemen of zorgen hebt voordat je gaat vliegen.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *