Skip to Content

Kangoeroewoning: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Kangoeroewoning: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

In een kangoeroewoning, of buidelwoning, woon je met je oudere ouders of andere zorgbehoevenden, meestal familieleden.

Het zijn twee woningen in één, met dus ook twee badkamers, twee keukens etc., waarin je zo dichtbij elkaar woont om elkaar te kunnen verzorgen, maar tegelijkertijd wel je eigen privéruimte houdt.

Het is een concept dat vanuit Scandinavië is overgewaaid en ondertussen hier ook populairder begint te worden.

Onlangs deelde Annemarie Jorritsma haar ervaringen in RTL Late Night omdat ze al elf jaar met drie generaties hetzelfde huis delen (wel met elf slaap- en woonkamers, 6 badkamers en 2 logeerkamers).

Mantelzorgwoning: een variant op een kangoeroewoning

Vooral in België lijkt het steeds gebruikelijker te worden. In Nederland komt het nog wat minder voor, wellicht ook omdat het zelf bouwen en vormgeven van je woning hier minder gebruikelijk en vrij prijzig is.

Hier worden wel mantelzorgwoningen gebouwd: chalets die op het erf van een andere woning staan. Deze kunnen na afloop van de mantelzorgperiode ook weer weggehaald en doorverkocht worden.

Hiervoor hoeft geen aparte vergunning te worden aangevraagd als het inderdaad wordt gebruikt voor mantelzorg en verder voldoet aan alle eisen rondom het bouwen van een woning.

Als het niet meer wordt gebruikt als mantelzorgwoning, moeten wel de keuken en badkamer verwijderd worden en mag het niet meer gebruikt worden als aparte woning.

Voordelen

Gemakkelijk zorg verlenen & minder snel eenzaam

Er wordt flink bezuinigd op de zorg en ook op de ouderenzorg. Veel ouderen zijn eigenlijk niet meer goed in staat thuis te blijven wonen, maar zijn soms nog te gezond om naar een verzorgingstehuis te gaan, willen dat niet of hebben te maken met lange wachtlijsten.

In de toekomst is het nog maar de vraag of het betaalbaar blijft om ouderen op deze manier te verzorgen. Met een kangoeroewoning is het gemakkelijk om daar waar nodig is, hulp te bieden.

Daarnaast zijn veel ouderen eenzaam, ook in verzorgingstehuizen. Wanneer ze samenwonen met kinderen en eventueel kleinkinderen, hebben ze meer aanspraak.

Voordelen van thuis blijven wonen, met een oogje in het zeil

Langer thuis blijven wonen en de zelfstandigheid die daarmee gepaard gaat, lijkt goed te zijn voor ouderen. In verzorgingstehuizen worden vaak veel taken overgenomen, terwijl men daar wellicht zelf wel nog toe in staat is met wat hulp.

Denk bijvoorbeeld aan koken of een kleine boodschap doen. Het begeleiden kost vaak meer tijd, waardoor er wordt gekozen om het over te nemen.

Wanneer ouderen thuis kunnen zijn en wel eventueel de begeleiding krijgen bij wat ze nog kunnen, of iemand die af en toe meekijkt of het goed gaat, gaan ze vaak minder snel achteruit.

Helpende hand

Niet alleen voor de oudste generatie heeft het zijn voordelen. Als je met drie generaties in een huis woont zijn zaken zoals oppas als je een avondje weg wil, ook een stuk makkelijker te regelen.

Er is vast wel een oma / opa of oom / tante die een oogje in het zeil wil houden terwijl de kinderen gewoon in hun eigen bed kunnen slapen.

Afhankelijk van hoeveel ouderen nog zelf kunnen, zouden ze ook kunnen helpen met de huisdieren, een boodschap doen, koken, of wat licht huishoudelijk werk. Aan de andere kant kan jij dan weer helpen bij taken die ze niet meer zelf kunnen, zoals bijvoorbeeld zwaarder huishoudelijk werk.

Lagere woonkosten

Samen één huishouden runnen is al snel goedkoper. Zo kan je ervoor kiezen om enkele dagen per week of elke dag samen te eten. Ook bespaar je al snel flink wat kosten op de woonlasten, je betaalt nog maar voor één woning.

Het inkopen van zorg of begeleiding, kan ook best wat kosten, zo rekenen verzorgingstehuizen naast het eigen risico ook eigen bijdrages en extra kosten voor uitjes en dergelijke, wat je met een kangoeroewoning bespaart.

Meer ruimte

Doordat je samen de hypotheek betaalt heb je meer ruimte voor extra faciliteiten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een grotere kavel met meer ruimte.

Geen rijtjeshuis dus maar echt je eigen plek waar je kan doen en laten wat je wil. Andere opties zoals een zwembad of een minigym zijn ook een stuk meer bereikbaar doordat je de kosten kan delen.

Altijd bewoond

Doordat er meer mensen in hetzelfde huis wonen is de kans groter dat er altijd iemand aanwezig is en een inbraak dus minder snel zal voorkomen.

Ook bij vakantie, tenzij iedereen tegelijk gaat of jullie op familievakantie gaan, is er altijd iemand die ervoor zorgt dat het er bewoond uitziet, de planten water krijgen en de dieren verzorgd worden.

Nadelen kangaroewoning

Kosten

Het verbouwen van je woning of het plaatsen van een mantelzorgwoning is een flinke investering. Het kan dan interessanter zijn om zelf een kavel te kopen en daarop een huis te laten bouwen. Daarvoor is er op het moment wel een wachtlijst.

Er zijn ook gemeenten die kangoeroewoningen of mantelzorgwoningen hebben laten bouwen voor verhuur, maar dat zijn er nog niet veel.

Privacy inleveren

Als je zo samenwoont, lever je natuurlijk privacy in, zowel jij als je (schoon-)ouders. Een vereiste is natuurlijk dat je het goed met elkaar kunt vinden, maar ook dan zijn goede afspraken van groot belang.

Denk bijvoorbeeld aan: wie gebuikt wanneer de wasmachine, wanneer loop je bij de ander binnen, wie voedt de kinderen op etc. Zo kan het dus voorkomen dat er meerdere kleinkinderen onder hetzelfde dak wonen maar toch anders opgevoed worden.

Fiscaal partnerschap kan financieel slecht uitpakken

Wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, en je neemt één van je ouders bij je in huis (op hetzelfde huisnummer) dan ben je automatisch fiscaal partners.

Dat kan heel vervelend uitpakken, omdat je allerlei toeslagen en kindgebonden budget mis kan lopen, wat over hoge bedragen kan gaan. Goed idee dus om dit eerst goed uit te zoeken!

Zelf in een kangoeroewoning?

Zelf heb ik het al wel een paar jaar in mijn achterhoofd om uiteindelijk in een kangoeroewoning te gaan wonen of iets vergelijkbaars, omdat ik verwacht dat verzorgingstehuizen mogelijk niet meer betaalbaar zijn op het moment dat mijn ouders daar anders naartoe zouden gaan.

En ik zou het ook graag voor hen, en ook voor mijn schoonouders doen. Als ik nu ook zie hoeveel plezier zij hebben van hun kleinkind en hij van hen, zie ik daarin enkel voordelen.

Tot nu toe hebben we ook zeker geen meningsverschillen over de opvoeding van hun kleinkind, behalve hier en daar misschien wat extra bezorgdheid.

Goede afspraken

Het lijkt me wel heel belangrijk om goede afspraken te maken. Toen ik ruim tien jaar geleden nog thuis woonde, waren er best wat kleine conflictjes.

Maar goed, toen deelden we ook wel bijna alle leefruimten en beeldschermen… En nu kan mijn schoonmoeder ineens het halve huis hebben schoongemaakt als ze even komt oppassen, heel lief natuurlijk en gelukkig voelt ze ook wel aan welke taken er of limit zijn.

Wanneer iedereen genoeg eigen woonruimte heeft en je niet zo in elkaars vaarwater zit, lijkt me het goed te doen. En daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk als iedereen wel zo assertief is om het aan te geven als iets niet lekker loopt.

Andere jonge gezinnen

Maar de ideale situatie zou voor mij denk ik zijn, als ik met mijn ouders en schoonouders en nog goede vrienden of andere familie met jonge kinderen dicht bij elkaar zouden wonen.

Mijn man is ook samen met zijn nichten opgegroeid en dat lijkt me heerlijk voor kinderen: veel andere kinderen om mee te spelen, maar toch ook lekker thuis.

Nu nog niet

En dit hele stuk heb ik mijn moeder in mijn achterhoofd van wie ik weet dat ze meeleest… Tja, het is – gelukkig – ook nog niet zo relevant, want mijn ouders en schoonouders werken nog en zijn actief. Maar wellicht over een jaar of tien?

Zou jij in een kangoeroewoning willen wonen?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *