Skip to Content

Kamerplanten die weinig verzorging nodig hebben en geschikt zijn zonder groene vingers

Kamerplanten die weinig verzorging nodig hebben en geschikt zijn zonder groene vingers

Je houdt van groen in je huis of op je werkplek…maar je hebt allesbehalve groene vingers. Ieder plantje overleeft het niet. Wat doe je dan? Want plastic varianten zijn nou eenmaal echt geen mooie vervangers. Geen paniek: er zijn zeker planten die ook bij jou gewoon kunnen overleven. Omdat ze heel weinig verzorging nodig hebben!

Cactus

Als er een plant is die je eigenlijk niet kunt verwaarlozen, dan is het wel de cactus. Een cactus komt immers uit droge klimaten en hoeft dus heel weinig water te hebben.

Ben je vaak van huis, waardoor planten het simpelweg niet redden? Denk dan eens aan cactussen. Er zijn heel veel verschillende soortjes, dus je kunt er echt wel mee variëren. Zet ze op een rijtje in je vensterbank of maak er leuke ‘stillevens’ van door ze op een mooie manier in een bak bij elkaar te zetten of bijvoorbeeld in een glazen stolp. 

Vetplantjes

Eigenlijk geldt het voorgaande ook voor vetplantjes. Lekker makkelijk en ontzettend leuk om decoratief mee aan de gang te gaan.

Graslelie

Deze plant kan je neerzetten, maar ook als hangplant gebruiken. De graslelie heeft blaadjes die lijken op gras en zal af en toe nieuwe stekjes maken! Dit zijn kleine plantjes aan een lege stengel. Je haalt het eraf, zet het eventueel nog even in het water om nog meer te wortelen en daarna gewoon in een nieuw potje met grond poten. En voor je het weet staat je kamer vol met de graslelie…tenminste, dat is bij mij zo! 

Luchtplantjes

Ontzettend leuk zijn de populaire luchtplantjes. Deze kleine plantjes hebben geen wortels. Af en toe even in een badje met water dompelen. Of je besproeit ze en verder hoef je niks te doen. Kijk even bij de beschrijving bij het plantje hoe vaak je dit moet doen!

En een plantje zonder wortels heeft dus ook geen pot met grond nodig. Je kunt ze dan ook op de leukste manieren gebruiken. Zelf heb ik van mijn zoon een heel leuk beeldje gekregen, waarbij dit plantje de haren zijn van het figuurtje. 

Peperomia

Een mooi plantje met mooi getekende blaadjes is de Peperomia. Hij is te krijgen in verschillende kleurtjes, dus ook leuk om te mixen. Het plantje kan zonder zonlicht, maar dan moet het wel kunstlicht hebben. En zoek je een plantje voor een vochtige omgeving? Dan zal de Peperomia dit zeker kunnen waarderen, want daar houdt hij wel van.

Olifantenpoot

Deze plant lijkt meer op een boom en is zeker een blikvanger in je kamer. Hij is familie van de palm, dus dat verklaart waarschijnlijk al veel. Hij moet wel licht hebben. De plant (boom?) slaat het water op in zijn stam en kan in de winter lang zonder water.

Geef pas water als je merkt dat de grond droog is. Dit is niet alleen bij de oppervlakte, maar ook dieper in de grond. Het is een soort stam, die onder breed is en dan omhooggaat, om bovenop zijn bladeren te hebben. Heel bijzonder als kamerplant!

Let op: ga je verpotten? Zijn wortels zijn heel kwetsbaar! Bedenk ook dat deze plant niet snel groeit en ook niet echt heel veel voeding uit de aarde gebruikt. Dus verpotten hoef je helemaal niet snel te doen en dat is misschien maar beter ook, gezien de kwetsbaarheid van zijn wortels!

Lepelplant

Een prachtige plant is de Lepelplant. Een andere naam is de Vredeslelie. Hij is ook nog eens luchtzuiverend, dus wat wil je nog meer? Volgens de NASA zelfs de beste van de wereld. De Lepelplant wil af en toe even afgespoten worden, dat dan weer wel. Deze plant heeft wel veel water nodig.

In de natuur komt hij voor in het Amazonegebied en daar wil het nog weleens overstromen! De grond hou je dus vochtig. En er mag zelfs een beetje water in de pot blijven staan. Dus hem laten verdrinken zal je niet snel doen, wat bij de meeste andere kamerplanten toch echt anders is! 

Aloë Vera

De Aloë Vera hoort bij de vetplanten, maar we willen hem toch even apart noemen. De Aloë is dus een woestijnplant en heeft dus weinig water nodig. Hij zou ook buiten kunnen overleven als het droog en warm is. Maar dan moet je dus juist opletten dat het niet te nat voor hem wordt. Geldt natuurlijk ook voor het watergeven door jou! Want dit soort planten zullen niet zo snel te weinig, maar eerder te veel water krijgen waardoor het mis gaat!

In de winter gaat de plant in een soort winterslaap en mag je nog minder water geven. Je kunt de plant in de gaten houden om te zien of je te veel of te weinig water geeft. Worden de blaadjes zacht en bruin, dan krijgt hij duidelijk te veel. Gaan ze samentrekken en worden ze rood? Dan heeft de Aloë juist meer water nodig!

Bromelia

De Bromelia is een mooie plant, die niet veel te wensen heeft. Hij heeft niet heel veel water nodig en heeft eigenlijk al genoeg aan 1 keer per week. De grond moet licht vochtig zijn, maar er mag zeker geen water in de pot blijven staan.

Hij heeft wel licht nodig, maar liever niet direct het zonlicht op zijn bladeren. Dus je kunt hem beter vlakbij het raam zetten en niet in de vensterbank. Of het zonlicht moet nooit direct daarop schijnen, natuurlijk.

Nog een aardigheidje aan deze plant: geef hem ook een beetje water via zijn bloem! Dat zal hij zeker waarderen. Want de kleurige stengel die de plant in het midden heeft dient niet alleen als een mooie ‘bloem’ maar is er om water in op te slaan!

Tip

Heb je huisdieren of kleine kinderen in huis? Veel kamerplanten zijn in meer of mindere mate giftig. Waarbij sommige zelfs fatale gevolgen kunnen hebben. Let dus even op wat je neer zet! Laat je goed informeren door mensen die er verstand van hebben, want puur afgaan op meningen op internet is ook niet slim. Daar kom je heel tegenstrijdige adviezen tegen. 

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *