Skip to Content

Kalkvrij water; is dit wel gezond en wat zijn de voor- en nadelen?

Kalkvrij water; is dit wel gezond en wat zijn de voor- en nadelen?

Kalk is een natuurlijk mineraal dat in veel waterbronnen voorkomt. Het is een onmisbaar mineraal voor onze gezondheid, maar in grote hoeveelheden kan het ook schadelijk zijn.

Kalk in je water kan leiden tot hard water, wat schadelijk is voor je huishoudelijke apparaten, je kleding en je huid. Kalkvrij water is dus een gezondere optie, maar er zijn ook nadelen. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van kalkvrij water.

Is kalkvrij water gezond?

Kalk, of eigenlijk calcium is een natuurlijk mineraal dat met name te vinden is in ons water, maar ook bijvoorbeeld in de poep van dieren en daardoor op verschillende plekken in de natuur.

Het is een belangrijk mineraal voor vele dieren en planten. Zonder kalk zouden vele ecosystemen niet kunnen overleven. Het zorgt ervoor dat ons water een hoger pH-niveau heeft, wat betekent dat het alkalischer is.

In sommige gebieden is calcium echter minder gezond voor ons water en kan het problemen veroorzaken, zoals hard water en een slechte smaak. Daarom bestaan er kalkvrije waterfilters die dit mineraal eruit kunnen filter. Sommige mensen denken dat kalkvrij water minder gezond is, omdat het alle calcium uit het water filtert.

Calcium is echter een belangrijk mineraal voor onze gezondheid, dus je moet ervoor zorgen dat je voldoende calcium binnenkrijgt via andere bronnen. Zo kan je dit terugvinden in zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas. Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten. 

Wat zijn de voordelen van kalkvrij water:

Waterkwaliteit: Kalk kan de smaak en kwaliteit van je water verminderen. Kalkvrij water is schoner en heeft een betere smaak.

Schoonmaken: Kalkvrij water is beter voor het schoonmaken van huishoudelijke apparaten en je kleding. Hard water kan kalkaanslag veroorzaken en je apparaten en kleding kan verkleuren of beschadigen.

Huid: Kalk in water kan uitdrogen en je huid beschadigen. Kalkvrij water is zachter voor je huid en kan helpen je huid hydrateren.

Wat zijn de nadelen van kalkvrij water:

Als je kalkvrij water wilt, moet je ervoor zorgen dat je voldoende kalk binnenkrijgt via andere bronnen, zoals voedsel of supplementen.

Kalkvrij water is duurder dan gewoon water, dus je moet er wel rekening mee houden dat je er meer voor betaalt.

Kalkvrij water is ook niet overal verkrijgbaar, dus je moet er rekening mee houden dat je het misschien niet overal kunt krijgen.

Hoe zorg je voor kalkvrij water?

Kalk in het water is een witte substantie dat zich kan ophopen in leidingen, apparaten en verstoppingen veroorzaakt. Kalkaanslag is een groot probleem in huishoudens met hard water. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat het water in huis kalkvrij blijft.

Waterontharders zijn apparaten die de kalk uit het water halen. Ze zijn een populaire oplossing, maar ze zijn niet goedkoop, nieuwsgierig naar de kosten check dan eens kosten-waterontharder.nl/. Ook zijn er chemische ontkalkers die kalkaanslag kunnen verwijderen.

Het nadeel hiervan is dat ze schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Een andere optie is het gebruik van azijn of citroensap. Deze natuurlijke producten kunnen kalkaanslag verwijderen, maar ze zijn niet altijd even effectief.

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat kalkaanslag niet optreedt, is door het gebruik van een waterfilter. Een waterfilter zorgt ervoor dat er geen kalk in het water terechtkomt.

Dit is een effectieve en veilige manier om kalkvrij water te krijgen. Een waterfilter is een goede investering voor elk huishouden! En mocht hij toch kapot gaan, kan je altijd kiezen voor een reparatie waterontharder zodat het ook een duurzame oplossing is en je niets hoeft weg te gooien.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *