Skip to Content

Kalknagels wat te doen en behandelen of beginnende schimmelnagel voorkomen

Kalknagels wat te doen en behandelen of beginnende schimmelnagel voorkomen

Veel mensen hebben er in hun leven wel eens last van, soms is het zelfs een terugkerende kwaal. Een kalknagel is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar het ziet er natuurlijk niet zo fijn uit.

Bij een kalknagel heb je in feite last van een schimmel op de nagels, wat niet alleen de nagels kan aantasten maar ook de nagelranden. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om van een kalknagel af te komen én om kalknagels enigszins te voorkomen.

Wat is een kalknagel?

Een kalknagel wordt ook wel een schimmelnagel genoemd. Dat is namelijk wat het probleem veroorzaakt: een schimmel. Kalknagels komen het meest voor aan je voeten, maar je kunt ook last hebben van schimmel aan je vingernagels.

Een beginnende kalknagel kun je herkennen aan de nagelraden die witgeel, groenig of bruinig verkleuren. Daarna zul je merken dat de nagel langzaamaan dikker en brokkelig wordt. Het is lastig om zo’n nagel te knippen, want je komt er niet gemakkelijk doorheen met een nagelschaartje of -knipper.

De nagel kan soms ook gedeeltelijk of helemaal loslaten. Soms zit er dan al een nieuwe nagel onder die de beschadigde kalknagel eruit duwt.

Kalknagels aan de handen kun je herkennen aan vervelling met blaasjes die aan de zijkanten van de vingers en in je handpalmen zitten.

Veel mensen hebben er in hun leven wel eens last van, soms is het zelfs een terugkerende kwaal. Een kalknagel is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar het ziet er natuurlijk niet zo fijn uit.

Kalknagels kunnen ontstaan doordat schimmels, die bij iedereen al op de huid en onder de nagelranden aanwezig zijn, de huid of nagels binnendringen en zich uitbreiden. Dat gebeurt vaak als het erg vochtig en warm is, want daardoor kunnen schimmels goed groeien.

Maar ook als de nagels al beschadigd zijn, is de kans op een kalknagel groter. Kalknagels komen regelmatig voor bij ouderen, mensen met minder weerstand en mensen met diabetes mellitus.

De schimmels die kalknagels veroorzaken zijn besmettelijk en kun je dus gemakkelijk krijgen van en overdragen aan andere mensen. Belangrijk is dus om te letten op een goede hygiëne.

Kalknagels voorkomen

Vooral een goede hygiëne kan ervoor zorgen dat je minder risico loopt op het krijgen van een kalknagel, omdat het vrij besmettelijk is. Dit is wat je verder kunt doen om nieuwe schimmelinfecties die kalknagels veroorzaken te voorkomen:

  • Voeten wassen zonder zeep.
  • Voeten heel goed afdrogen. Zorg ook dat je goed tussen de tenen afdroogt, en houd de voeten gedurende de dag en nacht ook verder droog.
  • Elke dag schone sokken dragen. Je kunt het beste kiezen voor sokken van katoen of wol. Zorg ook dat je schoenen draagt die goed ventileren en niet te nauw zijn; een broeierig klimaat kan namelijk schimmels de kans geven om te groeien.
  • Niet op blote voeten lopen. Je kunt beter slippers dragen als je in ruimtes komt waar andere mensen op hun blote voeten lopen, zodat je een eventuele schimmel van iemand anders niet oppakt.

Wat kun je doen tegen een kalknagel?

Veel mensen hebben er in hun leven wel eens last van, soms is het zelfs een terugkerende kwaal. Een kalknagel is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar het ziet er natuurlijk niet zo fijn uit.

In principe hoef je een kalknagel niet te behandelen omdat het geen kwaad kan, maar ik kan heel goed begrijpen dat je graag mooie nagels wilt hebben. Zo’n kalknagel is dan natuurlijk geen gezicht, want het ziet er lelijk verkleurd uit en is vaak dik en brokkelig.

De kalknagel behandeling van Lucovitaal werkt tegen schimmels en kalknagels en is bewezen en effectief. De speciale formule bevat ISK1320®, dit is een “INSTANT KILLER” welke ervoor zorgt dat er diep door het nageloppervlak gepenetreerd wordt en dit vloeistof zorgt ervoor dat schimmels al binnen 20 seconden worden gedood! Deze vind je hier.

Heb je veel last van de kalknagel of merk je dat de infectie zich verder uitbreidt? Dan kunnen antischimmelpillen misschien helpen. Zo’n kuur duurt meestal drie maanden. Er zijn pillen die je elke dag moet slikken, maar ook die je gedurende één week per maand moet slikken. Vaak krijg je van de huisarts terbinafine of itraconazol voorgeschreven die je vervolgens bij de apotheek kan ophalen.

Je kunt echter wel last krijgen van bijwerkingen van de antischimmelpillen, en je mag ze niet nemen als je zwanger bent, zwanger wilt worden of als je borstvoeding geeft.

  • De antischimmelpillen werken niet in alle gevallen.
  • De kalknagel kan genezen, maar het probleem kan weer terugkomen.
  • De antischimmelpillen kunnen de werking van bijvoorbeeld antidepressiva, bloedverdunners of hartmedicijnen versterken.
  • Je mag sommige cholesterolverlagende pillen niet slikken in combinatie met antischimmelpillen.
  • De antischimmelpillen geven een kleine kans op leverproblemen.
  • Je kunt tijdens het gebruik van de antischimmelpillen tijdelijk je smaak verliezen.

Het duurt met nagels vaak erg lang voordat er een nieuwe, gezonde nagel voor de kalknagel in de plaats is gekomen. Daarom wordt de nawerking van de medicijnen nog voor zo’n 9 maanden afgewacht voordat er eventueel verder behandeld wordt.

Als je na een jaar nog last hebt van de kalknagel, kan er soms een tweede kuur van de antischimmelpillen worden voorgeschreven.

Andere behandelingen

Wil je liever niet aan antischimmelpillen beginnen of mag je deze niet nemen? Gelukkig zijn er nog meer middelen die kunnen werken tegen kalknagels. Zo kun je kalknagels ook behandelen met azijn, laserbehandelingen of met anti-kalknagelproducten die je gewoon bij de drogist of apotheek kunt kopen zonder recept.

  • Azijn: de schimmel die kalknagels veroorzaakt, kan niet tegen de hoge zuurgraad van azijn. Je kunt daarom van je kalknagel af komen door elke dag de aangetaste nagel in een bakje met pure azijn te weken, gedurende een kwartier. Spoel daarna je voeten of handen goed af met water.
  • Laserbehandeling: door de warmte van een laser kan de schimmel gedood worden en blijft het omliggende weefsel onbeschadigd. Het is echter wel een behandeling die pijnlijk kan zijn en soms herhaald moet worden voordat de kalknagel weg is.
  • Anti-kalknagelproducten: bij de drogist of apotheek kun je heel eenvoudig zonder recept verschillende producten kopen tegen kalknagels, zoals een speciale vloeistof of een kalknagelpen. Je kunt dan kijken voor producten van Nailner, Mycosan, Canesten, Lamisil, Lucovitaal, Wartner, Gehwol of producten van het huismerk van bijvoorbeeld Kruidvat of Etos. De producten variëren van eenmalige behandeling tot een vloeistof die je dagelijks op de kalknagel moet aanbrengen. Dit lijkt op een doorzichtige nagellak.

Crèmes en zalven tegen voetschimmel werken eigenlijk niet bij schimmelnagels, dus deze kun je beter niet kopen.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *