Skip to Content

Hoe kakkerlakken in huis voorkomen en vermijden?

Hoe kakkerlakken in huis voorkomen en vermijden?

Kakkerlakken zijn een van de meest gevreesde ongedierte die huizen kunnen binnendringen. Ze zijn niet alleen onhygiënisch, maar ook moeilijk te bestrijden zodra ze zich hebben gevestigd. In dit uitgebreide artikel bespreken we effectieve manieren om kakkerlakken in huis te voorkomen en te bestrijden, van preventieve maatregelen tot doeltreffende bestrijdingsmethoden.

Ken je vijand: Kakkerlakken

Voordat we dieper ingaan op preventieve maatregelen en bestrijdingsmethoden, is het belangrijk om te begrijpen met welke tegenstander we te maken hebben. Kakkerlakken zijn nachtactieve insecten die zich snel voortplanten en zich voeden met voedselresten, papier, leer en organisch afval. Ze gedijen in warme, vochtige omgevingen en kunnen allergische reacties veroorzaken.

Er zijn verschillende soorten kakkerlakken, maar de meest voorkomende in huizen zijn de Duitse kakkerlak, de Amerikaanse kakkerlak en de Oosterse kakkerlak.

Houd je huis schoon en opgeruimd

Een van de beste manieren om kakkerlakken buiten de deur te houden, is door je huis schoon en opgeruimd te houden. Kakkerlakken zijn op zoek naar voedsel, water en schuilplaatsen, dus zorg ervoor dat je:

 • Regelmatig de keuken grondig schoonmaakt, inclusief het afvegen van kruimels en het opruimen van gemorst voedsel.
 • Voedsel in luchtdichte containers bewaart en geen voedselresten op aanrechtbladen of in de gootsteen achterlaat.
 • Afval regelmatig weggooit en vuilnisbakken schoon houdt.
 • Lekkende kranen repareert om vochtproblemen te voorkomen.

Sluit mogelijke toegangspunten af

Kakkerlakken kunnen zelfs door kleine kieren en scheuren in je huis binnendringen. Inspecteer je huis grondig op mogelijke toegangspunten en doe het volgende:

 • Kit scheuren en kieren in muren, vloeren en plafonds.
 • Installeer deurborstels onder deuren om te voorkomen dat kakkerlakken onder de deur doorkruipen.
 • Gebruik horren voor ramen en deuren om te voorkomen dat kakkerlakken naar binnen vliegen.

Ventileer en droog je huis

Kakkerlakken gedijen in vochtige omgevingen. Om vochtproblemen te voorkomen:

 • Ventileer vochtige ruimtes zoals de badkamer en de kelder goed.
 • Repareer eventuele lekkages in leidingen en daken.
 • Gebruik luchtontvochtigers in vochtige ruimtes.

Bewaar brandhout en tuinafval ver weg van huis

Kakkerlakken kunnen zich ook buiten je huis verschuilen en via brandhout of tuinafval naar binnen komen. Zorg ervoor dat deze items ver weg van je huis worden opgeslagen.

Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen

Er zijn verschillende natuurlijke afschrikmiddelen die je kunt gebruiken om kakkerlakken op afstand te houden. Enkele voorbeelden zijn:

 • Pepermuntolie: Kakkerlakken hebben een hekel aan de geur van pepermuntolie. Druppel wat pepermuntolie op wattenballen en plaats ze op strategische plekken in huis.
 • Koffiedik: Strooi koffiedik rond mogelijke toegangspunten. Kakkerlakken houden niet van de geur.
 • Komkommer: Plaats schijfjes komkommer op plekken waar kakkerlakken vaak verschijnen.

Professionele bestrijding

Als je ondanks je inspanningen nog steeds last hebt van kakkerlakken, is het misschien tijd om professionele hulp in te schakelen. Een professionele ongediertebestrijder kan de ernst van het probleem vaststellen en effectieve bestrijdingsmethoden toepassen, zoals het gebruik van insecticiden en lokaas.

Monitoring en onderhoud

Zelfs nadat je kakkerlakken uit je huis hebt verwijderd, is het belangrijk om regelmatig te blijven monitoren en onderhouden om herinfectie te voorkomen. Blijf je huis schoon houden, repareer eventuele scheuren of kieren en blijf natuurlijke afschrikmiddelen gebruiken.

Het voorkomen en bestrijden van kakkerlakken in huis kan een uitdaging zijn, maar met de juiste maatregelen en inzet is het mogelijk om deze ongewenste gasten op afstand te houden. Door je huis schoon te houden, mogelijke toegangspunten af te sluiten en natuurlijke afschrikmiddelen te gebruiken, kun je de kans op een kakkerlakkenplaag aanzienlijk verminderen. Als je toch last hebt van kakkerlakken, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen om het probleem effectief aan te pakken. Het belangrijkste is om proactief te zijn en regelmatig preventieve maatregelen te nemen om je huis kakkerlakvrij te houden.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *