Jodiumtabletten; waarom krijg ik die en wat zijn de bijwerkingen

Vorige week zag ik er al regelmatig foto’s van verschijnen op Facebook, deze week vond ik ze ook hier in de brievenbus.

Een doosje met jodiumtabletten. In totaal ontvangen maar liefst 1,2 miljoen huishoudens tussen 10 en 29 oktober 2017 een doosje met deze tabletten. Deze werden altijd bewaard in een centrale opslag, er is echter voor gekozen om ze thuis te laten bewaren.

Zodat in het geval van een kernongeval je meteen kan handelen en de tabletten kan slikken.

Ik vind dat eigenlijk best wel dubbel voelen; aan de ene kant geeft het een veilig gevoel dat je kan handelen. Aan de andere kant, betekent het ook dat er toch enige mate van dreiging is. Anders hebben we ze toch niet nodig? 

Ik heb geen jodiumtabletten ontvangen?

Dat kan kloppen, niet alle inwoners van Nederland ontvangen dit. Eerder werden er al pillen uitgedeeld rondom de onderzoekscentrale bij Petten en in een 0-10 kilometerzone rond kerncentrale Borssele en in een 0-20 kilometerzone rondom kerncentrale Doel (België).

In het buitenland is dat bereik echter groter. Daarom dat Nederland heeft besloten deze maatregelen gelijk te trekken.

Het heeft dus niets te maken met het wel / niet veilig zijn van de kerncentrales. Op deze kaart kan je precies zien of je wel of niet in de straal woont van een kerncentrale.

Waarom krijgen volwassenen geen jodiumpillen?

Enkel inwoners onder de 40 jaar binnen een straal van 20 km en Nederlanders onder de 18 jaar binnen een straal van 100 km krijgen deze tabletten thuisgestuurd.

Bij volwassenen en oudere mensen is de kans op het krijgen van schildklierkanker door straling heel klein en wegen de positieve gevolgen van het innemen van een jodiumtablet niet op tegen mogelijke bijwerkingen.

Krijg je pillen als je zwanger bent?

Zwangere vrouwen kunnen de tabletten zelf halen en bij een ramp innemen ter bescherming van hun ongeboren kind. En later voor hun kind zelf. De overheid weet namelijk niet wanneer iemand zwanger is.

Mocht je een doosje hebben gekregen voor oudere kinderen dan heb je geen extra pillen nodig. In een doosje zitten zes pillen en wordt per drie kinderen uitgereikt.

Dus bij vier kinderen krijg je een tweede doosje. Het kan dus kloppen dat je ook al heb je meerdere kinderen je maar 1 doos hebt ontvangen.

Ik woon in de buurt van Petten maar heb geen pillen gekregen?

Aangezien wij binnen die straal van 100 km wonen van Borssele, hebben wij voor de kinderen deze pillen ontvangen. Nu wonen we wel heel dicht bij de onderzoekscentrale in Delft.

Maar die hebben minder vermogen waardoor er minder radioactief materiaal aanwezig is en het gebied dat getroffen kan worden veel kleiner is.

De omwonenden van Petten hebben dus geen pillen gekregen. Mocht het dan nodig zijn (ook al is die kans heel klein) dan hoeven de hulpdiensten geen kostbare tijd te verspillen aan de verspreiding hiervan.

Ik hoop dat we ze nooit nodig gaan hebben en er binnen afzienbare tijd een geschikt alternatief is voor kernenergie en we de centrales dus niet meer nodig hebben. En dat ze in onze buurlanden tot hetzelfde inzicht komen.

Waarom hebben we jodiumtabletten nodig?

De jodium is een preventief middel voor het geval dat er iets gebeurd met een van de kerncentrales.

Deze moet je bewaren op een koele (kamertemperatuur) en droge plaats, bij voorkeur in een medicijnkastje oid. Waarvan je later ook nog weet waar je het hebt gelaten als je het nodig hebt.

Zodra het nodig is om dit in te nemen geeft de regering dat aan. Het is namelijk afhankelijk van de ‘ernst’ en windrichting welke kant de stoffen opwaaien.

Wat is de werking van jodium / Wat doen ze?

Jodium is een preventief middel dat bescherming biedt tegen radioactief jodium dat bij een kernongeval kan vrijkomen.

Bij een kernongeval komen er diverse radioactieve stoffen vrij waaronder radioactief jodium. Wanneer je radioactief jodium inademt, wordt het opgenomen in de schildklier. Op korte termijn merk je daar niet zoveel van.

Maar op lange termijn resulteert het – zeker onder baby’s en jonge kinderen – in een verhoogde kans op schildklierkanker.

Als je op het juiste moment jodiumpillen slikt is de schildklier verzadigd en verlaat het radioactieve jodium het lichaam via natuurlijker weg. Jodiumtabletten werken minimaal 24 uur. Een wolk met radioactief jodium zal dan in de meeste gevallen overgewaaid zijn.

De jodiumtablet kun je oplossen in een glas vloeistof, maar bijvoorbeeld ook verbrokkeld door wat voedsel mengen. Volg de aanwijzingen in de bijsluiter en neem niet meer dan de aanbevolen dosering.

Wat zijn de bijwerkingen van jodiumtabletten?

Na het innemen van de jodiumtabletten kunnen er bijwerkingen optreden zoals maagdarmklachten (misselijkheid en braken) en huiduitslag. Er zijn niet direct ernstige effecten te verwachten. Bij jonge kinderen kan de schildklierfunctie ontregelen.

Vals gevoel van veiligheid?

Dit effect is echter alleen op de korte termijn, als het gaat regenen slaat de jodium neer en verdwijnt op de grond. Aangezien de halveerwaarde van jodium dertig jaar is, betekent dat, dat er na dertig jaar nog de halve hoeveelheid straling komt en je nog steeds kans loopt.

Volgens WISE geeft de pil zelfs een vals gevoel van veiligheid. Het zou mensen het idee kunnen geven dat ze zich ermee beschermen tegen radioactieve stoffen. 

Na de ramp in Fukushima in Japan zijn honderden mensen in besmet gebied gebleven omdat ze jodiumtabletten hadden gekregen en dachten dat ze zichzelf daarmee konden beschermen.

Bieden jodiumtabletten voldoende bescherming?

Bij een kernongeval komen er radioactieve stoffen vrij. Deze veroorzaken stralingsziekten en kanker. Deze stoffen kan je niet ruiken zoals gas, of proeven, horen of zien.

Daardoor is het ook heel lastig om hier iets aan te doen, behalve radioactieve jodium. Daarom worden er ook andere maatregelen getroffen zoals een oproep van de overheid om te schuilen en deuren, ramen en ventilatiekanalen te sluiten.

Iets verder gaat het evacueren van een bepaald gebied. Hier vind je een filmpje van hoe dat gaat in Amerika, waar er vlakbij New York in Indian Point een kerncentrale ligt. 

Net als het nemen van voedsel- en drinkwatermaatregelen (heel concreet: het verbieden van het op de markt brengen van bestraalde oogst of vlees).

Een doosje met jodiumtabletten. In totaal ontvangen maar liefst 1,2 miljoen huishoudens tussen 10 en 29 oktober 2017 een doosje met deze tabletten. Deze werden altijd bewaard in een centrale opslag, er is echter voor gekozen om ze thuis te laten bewaren.

Avatar van Linda van Aken
Avatar van Linda van Aken

Linda van Aken

Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Zoals ze zelf zegt is ze besmet met het reisvirus en eist ze het liefste de hele wereld over. Ook gaat ze graag op ontdekking in eigen land en probeert de vele uurtjes achter de laptop te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Ze is altijd in voor een spontane actie.

2 gedachten over “Jodiumtabletten; waarom krijg ik die en wat zijn de bijwerkingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *