Skip to Content

Maak het jezelf gemakkelijk in de keuken

Maak het jezelf gemakkelijk in de keuken

Vind je koken leuk, of zie je het meer als een soort noodzakelijk kwaad? Er moet nu eenmaal iedere dag een maaltijd op tafel staan, en iemand zal hem moeten bereiden, nietwaar?

Of koken nu je hobby is of iets dat je iedere dag plichtmatig doet, of dat je er vooral komt voor het koffiehoekje er zijn manieren om het jezelf wat gemakkelijker te maken in de keuken.

Makkelijk heeft meerdere betekenissen

Je kunt het jezelf op verschillende manieren wat gemakkelijker maken in de keuken. Een befaamde methode is ervoor zorgen dat je er zelf niet of nauwelijks te vinden bent.

Laat het koken aan je partner over, maak gebruik van een verspakket of laat het eten bezorgen. Op die manier heb je er helemaal geen omkijken naar, en ben je misschien zelf wel nooit in de keuken te vinden.

Een stapje minder rigoureus kan ook. Er zijn in de supermarkt tal van maaltijden te vinden waar je nauwelijks meer iets aan hoeft te doen. Er zijn complete maaltijden die je alleen nog maar even in de magnetron hoeft te zetten. Heel gemakkelijk!

Iets meer werk zit er in maaltijden waar je zelf nog wat meer mee aan de slag moet, denk aan pasta met saus uit een zakje. Nog steeds niet moeilijk en nauwelijks tijdrovend, maar je zal in ieder geval je fornuis gebruiken. Wist je ook dat je zelf heel makkelijk pasta kan maken.

Als tijd niet per se een probleem is, maar wanneer je het gewoon lastig vindt om voor iedere dag weer een maaltijd te verzinnen, dan kunnen verse maaltijdpakketten een idee zijn. Hierin vind je alles dat je nodig hebt voor een bepaald gerecht, maar je moet er nog wel zelf mee aan de slag.

Je vindt er vaak verse groente in, al dan niet aangevuld met vlees of vis en andere maaltijdcomponenten. Dit soort pakketten koop je vaak voor één bepaalde maaltijd bij een supermarkt, maar je kunt ze ook voor een hele week laten bezorgen bij je thuis.

De bereiding gemakkelijker maken

Ook op andere manieren kun je het jezelf makkelijker maken in de keuken, ook als je er juist wel graag veel tijd doorbrengt. Verschillende keukenmachines kunnen je het werk voor een deel uit handen nemen, en het bereiden van een gerecht gemakkelijker maken.

Zo kunnen blenders ervoor zorgen dat een saus een stuk sneller en gemakkelijker klaar is, terwijl hij nog net zo lekker en gezond is als wanneer je met mes en mixer aan de slag zou zijn gegaan.

Dit soort apparaten, met ieder hun eigen functionaliteiten, vind je in steeds meer keukens terug, juist ook bij mensen die er graag hun tijd doorbrengen. Ze maken het koken en bakken tenslotte nog leuker!

Plezier in het koken

Zit het probleem niet in de bereiding, maar in het gebrek aan plezier? Dan zijn er verschillende manieren waarop je koken wél leuk kan maken. Eet je standaard een AVG-tje omdat je andere gerechten niet leuk vindt om te maken?

Experimenteer dan eens met een variant op het oer-Hollandse aardappelen, vlees en groente. Bijvoorbeeld door de aardappelen te poffen in plaats van te koken.

Of ga aan de slag met een röstirecept, waarbij je aardappelen raspt en op smaak brengt met zout en peper. Even opbakken in een beetje roomboter en klaar. Hetzelfde ingrediënt, maar dan met een heel andere smaak. Dit kan je natuurlijk met veel meer gerechten doen. Ga eens stomen, bakken, braden, frituren, pocheren of stoven.

Blijft het plezier ontbreken? Kook dan met iemand samen. Verdeel de taken onderling – en doe zelf vooral de makkelijkste taken – zodat je niet alles zelf hoeft te doen. En anders kun je altijd nog een extra grote portie maken die je vervolgens kan invriezen. Zo geniet je van een zelfgemaakte maaltijd, zonder tijd te besteden aan het koken.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *