Skip to Content

Wat te doen tegen jeuk of huid uitslag; van zalf tot huismiddel?

Wat te doen tegen jeuk of huid uitslag; van zalf tot huismiddel?

Jeuk hebben omdat je geprikt bent door een mug: om gek van te worden! Wat kan je doen om de jeuk tegen te gaan nadat een mug geprikt heeft? En waarom jeukt het eigenlijk?

Enkele feiten over muggensteken

Een mug zoemt hinderlijk om je heen, maar zijn prik voel je meestal niet eens. Je hebt alleen door dát je bent geprikt omdat het opeens enorm begint te jeuken op die plek. Dit komt door het antistollingsmiddel wat de mug bij jou ‘inspuit’ met zijn beet. Prikken is dan ook eigenlijk een vreemde benaming want de mug prikt niet, hij bijt!

Of eigenlijk: zij. Want alleen vrouwtjesmuggen zullen ‘prikken’. Zij hebben onze eiwitten nodig voor hun eitjes. Maar dat terzijde, we hadden het over het antistollingsmiddel dat ze inspuiten. Dit doet de mug omdat het ons bloed wil kunnen drinken. Jouw lichaam mag dus niet meteen het wondje sluiten. Op dit middel zal je lichaam allergisch reageren en dat veroorzaakt de jeuk.

Hoe sterk je hierop reageert verschilt per persoon. Maar ook de zwelling en de verkleuring komt door deze allergische reactie. En word jij vaker geprikt dan je partner, terwijl jullie in hetzelfde bed slapen? Tja, dan zal jij een fijnere geur verspreiden voor de mug!

Hoe kan je een muggenbeet voorkomen?

Natuurlijk kan je altijd nog beter voorkomen dan genezen, al zal dat met muggenbulten toch wel lastig te realiseren zijn. Slapen onder een net kan helpen, maar dat is ook niet altijd haalbaar. Wat zou je kunnen gebruiken:

  • Netjes/klamboes. Zijn zelfs ook te koop om enkel over je hoofd te zetten…dus fijn voor bij een wandeling door een gebied met veel muggen.
  • Lotion en dergelijke die muggen op afstand houden
  • Speciale stekkers die een bepaalde toon laten horen die muggen verjagen
  • In huis overal horren plaatsen
  • Gebruik een muggenlamp
  • Er zijn planten die muggen zouden verjagen, zoals lavendel en munt.
  • Zet de ventilator aan
  • Voorkom dat er water in de buurt is als je buiten zit.
  • En de citronella kaarsen? Er wordt gezegd dat dat een fabeltje is. Maar ook dat kan je prima zelf uitproberen natuurlijk.

Wat doe je tegen de jeuk

Goed, je bent geprikt en nu wil je uiteraard zo snel mogelijk van de jeuk af. Hoe krijg je dat voor elkaar? Allereerst vooral niet krabben. Hoewel dat de meest natuurlijke reactie is. Want waar het jeukt, daar ga je eigenlijk vanzelf al krabben. Alleen gaat de jeuk er niet mee over en maak je het vaak juist alleen maar erger.

Het enige wat je er mee bereikt is dat je de kans op littekens vergroot omdat je je huid zal beschadigen. Je kunt beter kiezen voor hulpmiddelen die de jeuk zullen verzachten, zonder dat je krabt…. Welk middeltje voor jou het beste helpt is een kwestie van uitproberen, want waar de één bij zweert, haalt een ander zijn schouders erbij op!

Kokosolie

Laat ik beginnen met mijn eigen favoriet. Sinds een paar jaar ben ik erachter dat kokosolie helpt. Even smeren en vaak is de jeuk meteen weg. Helpt ook prima tegen brandneteljeuk. Geen idee eigenlijk of het bij iedereen helpt, maar hier in huis is het het enige wat we ervoor gebruiken. Persoonlijk vind ik het fijner werken dan de bekende Azaron crème. Maar zoals gezegd kan ik me voorstellen dat dat ook per persoon kan verschillen.

Azaron

Dan gaan we meteen maar verder met deze Azaron. Dit is een anti-jeukcrème en wordt op veel plekken verkocht. Veel mensen zweren er dan ook bij. Azaron is te koop in verschillende uitvoeringen, zoals een crème, maar ook als stick. Ook om muggen te verjagen kan je terecht bij een Azaron product. Natuurlijk zijn er meer merken die zich op deze markt begeven.

Sudocrème

Heb je een baby, dan is er een grote kans dat je dit in huis hebt. Dit ‘babybillenzalfje’ kan eveneens de jeuk verzachten.

Molkosan van Dr. Vogel

Wil je het graag natuurlijker houden, dan is een product van Dr. Vogel misschien wel de oplossing voor jou.

Koelen

Even weg van de middeltjes die je zo kunt kopen, maar nu gaan we eens kijken naar manieren die je verder zou kunnen doen. Begin eerst maar eens met de plek te koelen. Je pakt iets uit de vriezer en doet daar een theedoek omheen zodat het niet direct met je huid in contact komt. En dit laat je dan een goed kwartier even liggen op de plek. De zwelling neemt dan af en omdat door de kou je gevoel minder wordt, voel jij geen (of minder) jeuk.

Weegbree

Let op met plukken van weegbree, want grote kans dat je dan ook brandnetels tegenkomt…en dan ben je nog verder van huis. Maar heb je weegbree te pakken, dan kan je met dat sap de plek insmeren.

Azijn

Ook azijn kan je gebruiken bij de strijd tegen de jeuk. Doe wat azijn op een watje en laat het een paar minuten kunnen intrekken op het wondje. Appelazijn zou dan het beste werken.

Tea tree olie

Een olie die eveneens vaak genoemd wordt bij de strijd tegen de jeuk is tea tree olie. Het zou goed zijn bij je strijd tegen puistjes, maar ook dus tegen die vreselijke muggenbulten.

Wat kan je beter niet doen?

Kruisje zetten: niet doen!

In mijn jeugd was een kruisje zetten met je nagels in het bultje eigenlijk de gewone manier van omgaan met een bultje. En het hielp ook voor heel eventjes. Alleen onderdruk je dus de pijn door de pijn die jezelf veroorzaakt. En de jeuk komt daarna gewoon weer terug. Het enige wat je dus eigenlijk doet is de kans op huidbeschadiging vergroten… Kan je toch beter voor een andere methode kiezen!

Tandpasta

Tandpasta smeren wordt eveneens genoemd op internet. Het helpt wel, als de tandpasta menthol en eucalyptus bevat. Alleen zullen de stoffen ook je huid uitdrogen en irriteren. Waardoor je weer jeuk krijgt…

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *