Skip to Content

Jaarplan maken; voorbeeld planning schrijven

Jaarplan maken; voorbeeld planning schrijven

Een jaarplan maken: waarom zou je en waar gebruik je dit voor? Is een jaarplan niet iets voor zakelijke dingen of kan je dit ook voor jezelf privé gebruiken? En de kinderen, kunnen die iets met een jaarplan?

Wat houdt een jaarplan in?

Wat een dergelijk plan inhoudt is natuurlijk niet moeilijk om te begrijpen. Je maakt een planning voor het komende jaar. Hierin worden je doelen verwerkt en hoe je dit wilt gaan bereiken. Een jaarplan kan je op meerdere manieren maken.

Je kunt het simpel houden en gewoon de planning uitschrijven op een wit blaadje…of je maakt er iets moois van! Van een mooie kalender waarbij je de planning werkelijk bij datums invult en welke je ook direct als ‘behaalde doelen lijst’ kan gebruiken.

Of je maakt er zelfs een prachtig kunstwerk van. Een soort moodboard, bijvoorbeeld. Maar daarover straks meer.

Waarvoor kan je een jaarplan gebruiken?

Zoals gezegd kan je dit op veel vlakken gebruiken. Zowel zakelijk dus als privé. En bij privé kan je het echt zo gek niet bedenken of je zou er wel een plan bij kunnen maken.

Of het nu gaat om persoonlijke groei (welke doelen wil je hierin bereiken komend jaar?), als op financieel gebied zoals een budgetplan, of juist op het gebied van hobby’s/passies.

Natuurlijk kan je een plan maken voor je huishouden als er bijvoorbeeld dingen echt anders moeten worden aangepakt of misschien heb je wel een hele verbouwing op het oog. En de kinderen kunnen dit ook prima zelf maken voor hun eigen doelen.

Voorkom wel dat zowel jij of je kinderen in de stress raken door het jaarplan! Leg uit aan je kids dat het een planning is, een wens, maar dat het niet zo is dat ze falen als ze het niet halen!

Nu zal dat voor het ene kind duidelijker uitgelegd moeten worden dan aan een ander kind. Maar dat voel jij waarschijnlijk zelf het beste aan!

Goede voornemens en een jaarplan

Ja, uiteraard zijn een jaarplan en goede voornemens maken ongeveer gelijk. Jouw goede voornemens zet je alleen nu echt op papier.

Zeker als je het verder gaat uitwerken worden je doelen veel concreter en daardoor haalbaarder dan als je het alleen bij een goed voornemen houdt.

Je kunt er ook voor kiezen om het krachtiger te maken door te zeggen voor jezelf dat het geen voornemen is, maar dat je dit gewoon dit jaar gaat DOEN.

Stop met proberen! Maar DOE HET GEWOON. Het scheelt enorm hoe jij je zelf erin zet. Een voornemen klinkt niet als iets dat je echt gaat doen, maar ergens vaag dat het zou kunnen dat je dat misschien gaat doen.

Voornemens stranden dan ook heel vaak. Kies dus voor een krachtigere term. Een doel klinkt al veel beter. Ga ervoor!

Bedenk waarom je een jaarplan maakt

Voordat je gaat kiezen hoe je dit doelenlijstje gaat maken, zal je even voor ogen moeten hebben wat je ermee wilt bereiken. Gaat het echt om een planning en wil je die even strak voor je zien? Dan is een duidelijk uitgeschreven planning voor jou het beste.

Wil je gestimuleerd worden door je plan? Dan is een creatievere oplossing veel leuker én dan kan je het beter zien als een soort manifestatiebord. Door steeds voor je te zien wat je bereiken wilt, wordt je brein gestimuleerd!

Hierdoor zal je jezelf veel meer aanzetten tot actie en om je heen ook de dingen eerder zien die je tot dat doel zullen leiden. Je brein pikt immers als eerste de dingen op die volgens hem (of is het een haar?) belangrijk zijn. Wil je hier meer over weten dan raad ik je het boek aan van Tara Swart: ‘De Bron’, deze vind je hier.

Doelen duidelijk voor je zien

Wil je duidelijk op een rijtje zien wat je doelen zijn? Dit kan dus heel simpel uitgeschreven worden op een gewoon wit blaadje. Je kunt het ook nog duidelijker uitwerken door er ook een planning bij te schrijven wanneer je welk doel behaald wilt hebben.

Hak bijvoorbeeld een groot doel in 12 kleine stapjes en noteer voor iedere maand dus het stukje wat je bereikt wilt hebben.

De planning staat voorop

Als de planning voorop staat bij je jaarplan, dan is het uitwerken in een kalender ook een idee. Zo kan je heel eenvoudig de stapjes nog kleiner maken. De kalender kan je zelf mooi maken met allerlei creatieve technieken.

Of je koopt gewoon een kalender die je aanspreekt en waar voldoende plek is om alles op te schrijven. Het kan heel stimulerend werken om op te schrijven wat je wanneer gehaald hebt!

En na het jaar is het eigenlijk een leuk item om te bewaren, een soort dagboek van wat je allemaal hebt gehaald. Natuurlijk vooral leuk als je het ook een beetje creatief aanpakt.

Moodboard maken

Maar je kunt ook gaan voor het behalen van doelen door gebruik te maken van een moodboard. Vooral symbolen schijnen goed te werken. Zelf zou ik zeggen: doe vooral wat voor jou goed voelt. De één reageert immers anders op dingen dan de ander.

Misschien werkt een duidelijke tekst erbij voor jou wel veel beter. Of echte foto’s van situaties die ermee te maken hebben. Zet je moodboard op een plek waar je het iedere dag bewust tegenkomt.

Kijk er ook gewoon eens naar en droom er weer even lekker bij weg. Stimuleer je brein om deze doelen goed ingeprent te krijgen! Een doel goed voor ogen zien helpt heel erg veel om door te gaan en te weten waar je uit wilt komen.

Met de kinderen een jaarplan maken

Op zich is het natuurlijk een leuke klus om te maken in de kerstvakantie. Ook om dit met de kinderen te doen! Afhankelijk van de leeftijd kan je met ze aan de slag.

Oudere kinderen kunnen zelf kiezen hoe ze hun jaarplan willen maken: gaan ze voor een doelenlijst schrijven, een planning maken of lekker creatief aan de slag met een kalender of een moodboard? Voor jongere kinderen is vooral de creatieve kant leuk om te doen!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *