Iedereen heeft er één, of meer dat kan ook, een guilty pleasure. In ons taaltje dus een beschamend pleziertje. Iets “stiekem” doen, er intens van genieten maar tegelijkertijd beseffen dat het niet verstandig is.
Iets doen wat niet mag, nou ja niet mag….als het gaat om je partner bedriegen dan klopt dit wel ja, dat mag je niet doen. Maar als het gaat om voedsel, tja dan is het een ander verhaal. Voor veel mensen is chocolade een echte guilty pleasure, maar is dit misschien wél gezond?
Op dieet en toch chocola eten…..
Wat is dat dan toch? Die werking van chocola? En waarom is dit vooral zo sterk bij vrouwen? Want in mijn omgeving zie ik zelden een man hunkerend naar zo’n bruine reep kijken.
Tuurlijk gaat het er bij hen net zo snel en makkelijk naar binnen, maar bij mannen is de chocoladebeleving toch net even iets anders, minder intens, minder alsof het “moet” op dat moment, maar gewoon omdat ze het lekker vinden…meer niet…
Cacao en chocolade kan zeker, maar let er dan wel op dat je het eet in een zo’n puur mogelijke rauwe versie. Lees je op de verpakking “rauw”, of “raw” dan mag het product mee in je boodschappentas. Wist je dat het zelfs kan helpen in een afvaltraject?
Het eten van rauwe cacao heeft namelijk een positieve werking op je hormoonspiegel. En als je hormonen goed in balans zijn heeft die ook een positieve invloed op je gewicht. Vandaar dus dat je bij veel dieetvormen gerust naar de (juiste!) chocola mag grijpen.
Gezond eten en pure chocolade? Dat kan, maar blijf alert. Het percentage moet minimaal bij 70% liggen en houd er rekening mee dat je toch ongemerkt nog veel suikers binnen krijgt. Eet het dus niet dagelijks en vermijd zeker het eten/snoepen van een hele reep. Af en toe een blokje of 2 kan best maar pas op.
En hoe zit dat dan met raw cacao? Hier ben je verlost van nare suikers en andere ongezonde stoffen. Dit mag je eten zo vaak je maar wilt. De smaak is even schrikken, sterk en behoorlijk bitter, maar een goed alternatief om lekkere mooie gerechten mee te bereiden.
Chocolade heeft gewoon iets, ik weet ook niet precies wat het is, maar het lijkt erop dat de hele wereld dit ook gewoon zo vindt. Ook de televisie zie je reclames voorbijkomen van chocolade en “jou momentje”, even tijd voor jezelf om te ontspannen en te genieten maar dan wel met chocolade anders is je momentje niet compleet…
Chocolade versus cacao
Hoe puurder de reep, hoe gezonder de chocolade. Zo denken heel wat mensen. Maar blijf goed opletten, want niks is altijd wat het lijkt. Ja chocolade is vanaf 70% cacao een goede keuze, maar ook repen met 80% cacao kunnen je bedriegen.
Zodra er bij de ingrediënten “toegevoegde suikers” bij staat geschreven, kun je de reep dus beter links laten liggen, want zo gezond is die blijkbaar niet.
Is cacao gezond?
Cacao is dus de natuurlijke grondstof waar uiteindelijk chocolade van wordt gemaakt. Maar hoe gezond de cacao ook is in zijn puurste vorm, hoe verder dit gezonde aspect afbrokkelt tijdens de verwerkingsprocessen om er een product mee te maken. Zodra de cacao moet worden verhit, gaan de beste grondstoffen tijdens die verhitting verloren.
Cacao bestaat in verschillende vormen, denk aan de hele bonen, de nibs, pasta, boter en poeder. Bij elke vorm moet de cacao een verwerkingsproces in en hoe hoger het product verhit moet worden, hoe minder gezonde vitaminen en mineralen het nog bevat.
Cacao bevat onder andere:
- Verschillende vitaminen en mineralen als koper, ijzer, kalium, vitamine A, B, en zink.
- Polyfenolen, dit zijn antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Een goede bescherming dus voor je immuunsysteem.
- Flavonoïden, deze houden de bloedvaten gezond en reguleren de bloeddruk. Goed dus voor hart en hersenen, want het bevordert de bloedtoevoer. Iedere dag een theelepel rauwe cacao maak de kans op een hartaanval minder en houden je hersenen jong.
- En cacao bevat een stof die je gelukkig maakt, het geeft een ontspannen gevoel en vermindert stress in het lichaam.
Lees ook: Brain Food; waarom en wat zijn de vijf populairste?
Verschil cacao en chocolade
Zodra cacao chocolade moet worden komen er vaak extra toevoegingen bij om het product daadwerkelijk een traktatie te maken die graag gretig genuttigd zal worden door ons. Er komen dus veel melkbestandelen, suikers, E-nummers, kleur-, geur- en smaakstoffen bij die de bitterheid van de cacao moeten overstemmen.
En dat doet schade aan de positieve werking van de cacao. En niet alleen aan de cacao, maar helaas dus ook aan jou! Deze toevoegingen doen jou en je lichaam niks goed, ze zijn juist schadelijk voor je gezondheid.
Hoestremmer
Er is onderzoek gedaan naar de werking van chocolade op een droge hoest. In Groot-Brittannië onderzocht het National Health Service de werking van het effect van het stofje Theobromine op hoesten.
Het schijnt dus echt zo te zijn dat wie langdurige last heeft van een droge hoest met behulp van een zogeheten chocoladetherapie van deze hoestklachten af kan komen.
Theobromine blokkeert de sensoren in de hersenen die het hoesten stimuleert, door het blokkeren van dit gevoelszenuw stopt de hoestreflex en ben je van je kuchje af.
Heel fijn, maar zodra je stopt met deze vorm van therapie komt de hoest onherroepelijk weer terug. De meeste hoeveelheid theobromine zit voornamelijk in pure ongezoete chocola en rauwe cacaopoeder. Bron
Waarschuwing: theobromine kan dodelijk zijn voor honden en katten. Kijk dus uit met chocolaatjes in de kerstboom. Hang ze er zo hoog mogelijk in, waar je geliefde huisdiervriend niet bij kan!
Cacao-nibs
Wie graag een gezonde verstandige keuze maakt bij het kiezen van de juiste ingrediënten om een lekker recept te maken doet er verstandig aan om als chocoladevervanger niet altijd te kiezen voor een goede pure reep chocolade, maar ook zo nu en dan een handje cacaonibs toe te voegen aan het recept.
Cacaonibs zien eruit als kleine brokjes chocola, eigenlijk zijn het geroosterde cacaobonen. Een pure, rauwe superfood zonder suikers, melkbestanddelen en andere toevoegingen.
Mede hierdoor dus ook te eten voor mensen die een chocoladeallergie hebben. Dit komt omdat de allergische reactie vaak komt vanuit de toevoegingen en niet van de pure cacaoboon. Bron
Wie kiest voor de cacaonibs ervaart dezelfde voordelen als bij pure chocolade, maar dan nog een tandje gezonder dus! Er zit geen cholesterol in, maar wel genoeg antioxidanten en mineralen als ijzer, magnesium en kalium. En dat maakt dit kleine nibje toch een gezonde keuze. Kun je dit als een schaaltje chips weg snoepen?
Nee! Deze nibs zijn hier echt te bitter voor, niet aan te raden dus. Wel is het lekker door de yoghurt of kwark, maak er brownies mee, verwerk het in je muesli of granola, bak er koekjes mee, of een verfrissende shake, strooi ze over je ijs of versier er een pannenkoekje mee.
Het gaat dus voornamelijk om de cacao die in de chocola zit, hoe meer hiervan in de reep zit, hoe gezonder je keuze voor juist díe ene reep. Chocolade is dus het gezondst als het zo puur mogelijk is, dus een zo hoog mogelijk cacaogehalte bevat en met zo min mogelijk suiker en vet is gemaakt.
Blijf genieten van je chocolademomentje en deel het ruimhartig met anderen, ook dit is gezond voor je, liefs Isabell
Ik blijf lekker genieten van mijn chocola momentjes. Ik vind het ook heerlijk om s’avonds een stukje te nemen bij de thee.