Skip to Content

Irish coffee; een warme, romige en alcoholische traktatie

Irish coffee; een warme, romige en alcoholische traktatie

Irish coffee is een heerlijke en opbeurende drank die bij koud weer zorgt voor warmte en gezelligheid. Het is een eenvoudig recept dat bestaat uit hete koffie, Ierse whiskey, suiker en slagroom. De combinatie van de sterke koffiesmaak, de zoete suiker, de romige slagroom en de pittige whiskey zorgt voor een smaaksensatie die moeilijk te verslaan is.

Het ontstaan van Irish Coffee

De oorsprong van Irish cofee is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende verhalen over hoe de drank tot stand is gekomen. Een van de meest populaire verhalen gaat over een vlucht die werd geannuleerd vanwege slecht weer. Het was in de jaren ’40 en de passagiers waren gestrand op de luchthaven van Shannon in Ierland. De chef-kok van het restaurant in de luchthaven bedacht toen een manier om de passagiers op te warmen met een mix van koffie, whisky en room. Dit drankje werd zo populair dat het uiteindelijk bekend werd als Irish Coffee.

Een andere versie van het verhaal zegt dat Irish Coffee werd uitgevonden door een barman genaamd Joe Sheridan in het Foynes vliegveld restaurant in 1942. Sheridan zou de drank hebben bedacht om reizigers op te warmen tijdens een koude winteravond. Het verhaal gaat dat een groep Amerikaanse passagiers vroeg of hij de koffie sterker kon maken door een scheutje whisky toe te voegen, en zo werd Irish Coffee geboren. Weer eens wat anders dan de standaard cocktail.

Tegenwoordig is het zo populair dat je op de kalender zelfs een irish coffee dag vindt; dit is 25 januari.

Hoe maak je Irish Coffee?

Het maken van Irish Coffee is eenvoudig en kan snel worden gedaan. Hieronder vindt u een stapsgewijze handleiding over hoe u deze heerlijke drank thuis kunt maken:

Ingrediënten:

 • Sterke koffie
 • Ierse whiskey
 • Suiker
 • Slagroom

Bereidingswijze:

 1. Zet de koffie. Zorg ervoor dat het sterk genoeg is om de smaak van de whisky aan te kunnen.
 2. Verwarm een metalen glas of mok door het te vullen met heet water. Hierdoor blijft de drank langer warm.
 3. Voeg een theelepel suiker toe aan de verwarmde mok en roer goed door.
 4. Voeg 45 ml Ierse whiskey toe aan de mok en roer opnieuw.
 5. Giet de hete koffie erbij en roer nogmaals.
 6. Klop vervolgens de slagroom op tot deze net stevig is. Let op dat het niet te stevig wordt, want het moet op de koffie blijven drijven.
 7. Giet de slagroom langzaam over de achterkant van een lepel bovenop de koffie om ervoor te zorgen dat het er mooi uitziet.
 8. Serveer de Irish Coffee direct en geniet ervan!

Tips voor het maken van de perfecte Irish coffee

Hoewel Irish coffee een eenvoudig drankje lijkt, zijn er enkele tips die u kunt volgen om ervoor te zorgen dat u de perfecte kop maakt:

 • Gebruik verse ingrediënten: verse koffie en slagroom maken echt een verschil in de smaak en textuur van de Irish coffee.
 • Gebruik de juiste verhoudingen: de verhouding tussen de koffie, whisky, suiker en slagroom is belangrijk. Te veel suiker kan de drank te zoet maken en te weinig slagroom kan ervoor zorgen dat deze in de koffie zakt in plaats van erbovenop te blijven drijven.
 • Gebruik een metalen glas: het voorverwarmen van het glas zorgt ervoor dat de Irish coffee langer warm blijft.
 • Klop de slagroom niet te stevig: te stevige slagroom kan ervoor zorgen dat deze in de koffie zakt in plaats van erbovenop te blijven drijven.
 • Experimenteer met verschillende whisky’s: verschillende soorten whisky’s hebben verschillende smaken en kunnen de smaak van de Irish coffee beïnvloeden.

Irish coffee is een heerlijke drank die warmte, gezelligheid en een beetje alcohol biedt. Het is een eenvoudig recept dat snel kan worden gemaakt en perfect is voor koude winteravonden of als after-dinner drankje. Met verse ingrediënten en de juiste verhoudingen kunt u de perfecte Irish coffee maken. Experimenteer met verschillende whisky’s en ontdek uw favoriete variant. Proost op een heerlijke kop Irish coffee!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *