Skip to Content

Internationale vrouwendag Nederland; wanneer is het, thema en activiteiten

Internationale vrouwendag Nederland; wanneer is het, thema en activiteiten

Er zijn meerdere internationale dagen die in het teken staan van iets belangrijks. Eén van die dagen is de Internationale Vrouwendag. In een groot deel van de wereld wordt er aandacht besteed aan deze dag, in Rusland is het zelfs een officiële feestdag die gevierd wordt zoals wij Moederdag vieren met cadeautjes voor grote en kleine vrouwen.

In Nederland wisselt het sterk per gemeente hoe er aandacht aan besteed wordt. Hier waren er een aantal workshops en lezingen georganiseerd en is er vanavond een groot feest inclusief een award.

Deze dag bestaat sinds in 1908 de vrouwen in de textielindustrie in New York gingen staken en sinds 1912 in Nederland, om te strijden voor stemrecht voor vrouwen. Van oorsprong dus een vrij feministische inslag.

Waarom een speciale dag?

Er bestaat tegenwoordig voor bijna alles wel een speciale dag, waardoor je je soms afvraagt wat er nog bijzonder aan een bepaalde dag is. Van secretaressedag tot zelfs de dag van het bloot tuinieren. Wat moet je er eigenlijk mee? En hoe zit het met zoiets als de internationale vrouwendag? Is dat ook zo’n loze kreet of houdt het werkelijk iets in?

Vaak worden speciale dagen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor iets. Een bepaalde groep mensen bedanken die altijd voor je in de weer zijn, bijvoorbeeld. Of op kunnen komen voor een bepaalde groep mensen, zoals dus vrouwen of een bepaalde ziekte in de schijnwerpers zetten (en zo meer onderzoek ernaar te laten krijgen).

Naast vader- en moederdag wordt tegenwoordig ook vaak de secretaresse=dag of de dag van de leerkracht genoemd. Maar er is praktisch iedere dag wel een ‘dag van…’. En dan komen we uit op onzinnige opmerkingen als de dag van de pannenkoek en dat bloot tuinieren dus. Vind je het leuk om hier meer van te weten, dan kun je eens kijken op de feestdagenkalender.

Hoe zit het met de internationale vrouwendag?

En dan heb je dus ook de internationale vrouwendag. Hoe moeten we die zien? Als een serieuze dag die aandacht vraagt voor vrouwen of is het er één uit de categorie ‘lol’? Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat een internationale vrouwendag werkelijk ergens voor staat.

Steeds meer komen er over de wereld initiatieven om de rechten van de vrouw gelijk te krijgen aan die van de man. En dit is er één van! En zelfs één die al langer dan 100 jaar bestaat! Hoezo: opkomen voor de rechten van de vrouw is er 1 van een lange adem…

Waarom een internationale vrouwendag?

De vrouwendag is ieder jaar op 8 maart en wordt al sinds 1911 gehouden. Een jaar later is Nederland er mee begonnen. 8 maart is uitgekozen omdat toen de eerste vrouwenstaking was in New York (in 1908).

Het was het begin van de emancipatie van vrouwen en hun strijd voor een gelijkwaardige en eerlijke behandeling. Deze staking was vooral gericht op de textielindustrie, waar vrouwen onder slechte omstandigheden aan het werk waren.

Op een socialistische vrouwenconferentie in 1910 werd 8 maart uitgeroepen tot een Internationale Vrouwendag. Nadat op deze datum in 1917 een soortgelijke staking werd gehouden in Sint-Petersburg werd 8 maart in 1921 definitief uitgeroepen tot de Internationale vrouwendag.

Overigens heeft de dag door zijn socialistische oorsprong lange tijd gekampt met negatieve gevoelens in de Koude Oorlog. Daardoor waren er landen die deze dag niet vierden of erkenden. Maar in 1978 is de dag ook door de NAVO erkend.

Een officiële feestdag of niet?

Ieder land gaat op zijn eigen manier om met deze dag. Er zijn veel landen die het echt als een officiële feestdag zien. In andere landen leeft het minder maar wordt er wel van alles georganiseerd. Nederland schaart zich onder de laatsten. Je kan je afvragen waarom.

Is dat juist omdat het in Nederland al best wel goed is ten opzichte van vrouwen, of zou Nederland zich juist best wel meer op deze ‘markt’ mogen begeven en door er een officiële feestdag van te maken een statement maken dat vrouwen echt gelijkwaardig zijn? Wat vind jij?

Als je kijkt naar in welke landen het echt een feestdag is, zitten er juist landen bij die helemaal niet zo vrouwvriendelijk zijn. Daar heeft een vrouwendag dan waarschijnlijk ook een heel andere waarde dan hier. Maar dat is mijn persoonlijke opvatting…

Is een vrouwendag nog nodig?

Je kunt je natuurlijk afvragen, als je in Nederland woont en misschien wel gewoon als vrouwelijke ondernemer door het leven gaat (precies, wat mijn situatie is), of zoiets nog wel nodig is. Als jongensmoeder moet ik bekennen dat ik de kinderwereld soms veel meisjeslievender vind!

Ik heb geen voorbeelden dat ik als vrouw benadeeld wordt, sterker nog, ooit was ik vrachtwagenchauffeur en ik kreeg alleen maar vriendelijke reacties van mijn mannelijke collega’s (in die tijd was ik best een uitzondering).

Maar eerlijk is eerlijk: er schijnen beroepen te zijn waar nog altijd onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen qua salaris. En dat is toch echt onzinnig?! Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je ook jezelf actief kunt opstellen voor vrouwen met het oog op de vrouwen in mannenmaatschappijen. Waar de vrouw nog de ondergeschikte is van de man!

Zou ik iets willen organiseren op dit gebied, dan zou het toch meer die kant opgaan. Maar misschien heb jij wel heel andere ervaringen? Is een vrouwendag dus nog nodig? Ben bang van wel… en dat in 2019!

Wat gebeurt er op deze dag?

Op 8 maart wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de Internationale Vrouwendag. Vaak gaat dit gepaard met demonstraties, wat ook wel logisch is natuurlijk gezien de reden van deze dag. Verder zijn er veel bijeenkomsten. Ieder jaar wordt er gekozen voor een thema. In 2020 zal dit ‘Vrijheid’ zijn.

Vrouwendag in Nederland

Ik moet bekennen dat ik helemaal niet zoveel wist van deze dag. Echt een dag wat in Nederland gevierd wordt? Ik heb daar toch iets andere ideeën bij. Ga je je echter erin verdiepen, dan zie je dat er wel degelijk veel aandacht wordt besteed. Verschillende vrouwengroepen en -organisaties besteden aandacht aan 8 maart.

Hierbij gaat het vooral om thema’s als seksueel geweld, discriminatie, economische ongelijkheid en zelfstandigheid etc. Er is een site die helemaal aan deze dag gewijd is, dus als je op zoek wilt naar een activiteit in jouw buurt of één die jou uitermate aanspreekt, dan is dit de plek om te zijn. De site heet heel eenvoudig ‘internationale-vrouwendag.nl’.

En het leuke is dat je zelf ook jouw activiteit er kan laten plaatsen. Spreekt het jou wel aan om zelf iets te organiseren, dan heb je in ieder geval al 1 bron om te kunnen gebruiken.

Leuk, zo’n vrouwendag: ook voor jou?

Afgelopen maart was ik een dagje op stap met mijn zus, toen we erachter kwamen dat het vrouwendag was! En ja, dat was wel een leuke bijkomstigheid want vanwege die vrouwendag boden sommige winkels extra kortingen op hun dameskleding aan!

Kijk, dat zijn nu leuke dingen als je aan het winkelen bent. Dus wie weet: als je er maar voor open staat, zie je misschien wel meer leuke acties op 8 maart.

Of je maak er gewoon zelf een gezellige vrouwendag van met vriendinnen, zussen en je moeder en/of dochter. Wil je er meer inhoud aangeven voor vrouwen over de hele wereld?

Dan kan je uiteraard kijken of er ergens demonstraties zijn die je bij kan wonen of verzin zelf een mooie actie voor benadeelde vrouwen in de wereld of misschien wel heel dichtbij…

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van valhalla valhalla schreef:

    Heb geen heldinnen, eigenlijk. Vind het mooi als mensen doen wat ze zelf willen, of ze er nu rijk of beroemd mee worden of niet. Esther Ouwehand van de PvdD, Alys Fowler, mijn lichtelijk neurotische buurvrouw van 42 die zooo’n relaxte mama is geworden nu ze een baby heeft, mijn kennis/vriendinnetje die hem peerde met haar zes kinderen en nu op een berg in de pyreneeen woont, wow! Er is gewoon iets in hen dat ik bewonder, maar niet de hele persoon die ik op een voetstuk zet.

    Ik kan ook niet alles goed doen. Ik heb gekozen voor mijn kinderen en probeer dat goed te doen, maar lig er ook niet wakker van als ik het een keer niet goed doe. Als ik me wel eens schuldig voel over een grote mond richting kinderen zegt ML: moeten ze ook maar luisteren. Zo eenvoudig.

    Powervrouw vind ik trouwens best eng? Vrouw, is genoeg….