Skip to Content

Interactieve tv online; wat is het en hoe werkt dat?

Interactieve tv online; wat is het en hoe werkt dat?

Ja, ik geef het toe. Ik vind Netflix enorm fijn, maar zo af en toe kijk ik nog naar interactieve tv. Er zijn toch een aantal programma’s die ik graag volg, zoals Expeditie Robinson, The Voice, Het Perfecte Plaatje maar ook beetje guilty pleausure-achtige programma’s zoals Gordon gaat trouwen, maar met wie.

Zeker in het najaar en winter kijk ik wat vaker naar de tv, al is het maar op de achtergrond terwijl ik aan het werk ben.

Alleen is er een uitdaging, het lukt niet altijd om ‘ongestoord’ te kijken. Dan heb je een kind dat niet kan slapen en aandacht vraagt of ben je een avondje weg.

Althans, een paar jaar geleden was dat nog een probleem. Moest je met vhs-banden aan de slag en dan hopen dat er niet snel iets anders over werd getapet. Met de komst van het internet hoeven we ons daar geen zorgen meer over te maken.

Interactieve tv

Eén van de fijnste dingen die ervoor heeft gezorgd dat vhs-banden overbodig zijn geworden, naast dvd’s, is interactieve tv.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik daar nooit zoveel gebruik van maakte. We hebben wel een soort van interactieve tv binnen ons pakket zitten. Zo kan je bijvoorbeeld series waar je later invalt alsnog vanaf het begin kijken.

Maar het is iedere keer weer vogelen hoe dat werkt want helemaal goed werkt het niet. Echt heel interactief tv kijken on demand zoals je bij Netflix gewend bent is het absoluut niet. Toch is dat ook mogelijk.

De afgelopen weken maakte ik kennis met interactieve tv via de app van Online.nl en ik zou niets anders meer willen! Bij hen zijn alle functies van interactieve tv namelijk gewoon beschikbaar binnen het standaardpakket, zonder extra kosten dus.

En dat terwijl de kosten gelijk of goedkoper zijn dan de andere aanbieders. Vijf voordelen van Online tv zijn:

Live tv kijken; altijd en overal

Tv kijken zoals je het gewend bent. Helaas heb je daar nog altijd een tv voor nodig. Vanaf een website of app is dat nog niet mogelijk. Op onze slaapkamer hebben we geen tv, dus als je dan een keer vroeg naar bed wilt kan je geen tv meer kijken.

Terwijl het juist zo relaxt is om ook vanaf de slaapkamer te kijken. Zo heb ik daar toen ik ziek was dankbaar gebruik van gemaakt.

Toch gewoon een beetje tv kijken en wat dommelen. Ook als je op vakantie bent en bijvoorbeeld heerlijk aan het kamperen bent. Of in de auto zodat je kind niets hoeft te missen van het Sinterklaasjournaal 😉

Geen afstandsbediening meer nodig

Als ik wilde wisselen tussen Netflix en de tv had ik altijd de afstandsbediening nodig. Ik had er twee; één voor de tv om hem van chromecast naar tv te schakelen en de andere voor de digitale tv om daarmee te schakelen.

Met de app van Online.nl heb ik die allebei niet nodig. Via Chromecast kan ik schakelen tussen Netflix en tv; dus na de film Rapunzel gezien te hebben kunnen ze zo verder kijken naar Prinsessia bij RTL Telekids.

Hoe makkelijk wil je het hebben? Je telefoon heb je over het algemeen vrijwel altijd bij je, dus ook als je aan het koken bent of net op de wc zit of boven bent om de was op te hangen en de kinderen wat anders willen kijken of het programma is afgelopen.

Kan jij zelf bepalen wat ze zien. Of zien wat ze zien.

Tv gids

Oké, je hebt diverse sites met tv gidsen. Maar vaak staan ze vol met reclame en moet je eerst een paar keer klikken voor je de gewenste informatie ziet. Bij de interactieve tv heb je een direct overzicht van tv-programma’s op alle zenders.

Niet alleen op wat er nog moet komen, maar ook wat is geweest zodat je met behulp van TV gemist kan terugkijken.

Vanuit het tv-programma kan je ook meteen een herinnering instellen, dan hoef je niet eerst naar wat anders te kijken om vervolgens het programma te missen. Je krijgt dan voor de start een herinnering.

Ideaal als er diverse programma’s zijn die je graag kijkt maar dan niet iedere week wil uitzoeken welke dat ook alweer was.

Je kan ook meteen kiezen voor opnemen. Dit kan je ook via de telefoon doen, ideaal als een afspraak uitloopt en je toch niet op tijd bent voor je favoriete programma.

Niets meer missen via TV Gemist & Pauzeren

Via TV gemist blijven programma’s zeven dagen beschikbaar en kan je ze later nog eens terug kijken.

Ideaal dus als je ’s avonds een feestje of vergadering had en je dus je favoriete programma hebt moeten missen. Dan kan je als je thuiskomt, of de volgende dag (of weekend) alsnog je favoriete programma’s terugkijken en hoef je niets te missen.

Ook superhandig als er twee programma’s op hetzelfde tijdstip worden afgespeeld. Zo had ik op zondagavond altijd twee programma’s die ik graag wilde zien, maar tegelijkertijd werden uitgezonden.

Via tv gemist zie je nog wel de reclames tussen de blokken door, maar kan je met een knop 60 seconden doorspoelen (en dat paar keer herhalen) tot het einde van het programma.

Als je iets later invalt kan je via begin gemist, toch het programma vanaf het begin terugkijken.

Naast tv gemist, kan je hem ook pauzeren. Voor als er onverwachts visite binnenkomt, of je je kind voor de tiende keer weer naar bed moet brengen.

Natuurlijk is dat nooit het geval tijdens de reclame, maar net op het moment dat het spannend wordt. Door het programma te pauzeren weet je zeker dat je niets hoeft te missen.

De pauzeknop bleek ook superhandig toen de kinderen stoïcijns naar de tv aan het kijken waren en niet meer reageerden op mijn vragen. Even pauzeren, en ze komen weer tot ‘leven’.

TV opnemen

In eerste instantie vond ik het een beetje overbodig; tv opnemen als je ook via TV gemist kan terugkijken. Met TV opnemen kan je echter maar liefst 100 uur aan programma’s opnemen en blijven die een jaar beschikbaar.

In plaats van de 7 dagen van tv gemist. Ideaal dus om je favoriete film op te nemen en later nog een keer terug te kijken.

Superhandig is ook dat je niet aan de slag hoeft met apparaten, maar gewoon vooraf kan inplannen om een programma op te nemen. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat je hem mist.

Ook als je niet thuis bent en het later nog bedenkt kan je het programma laten opnemen.

On demand

Kortom met behulp van interactieve TV wordt de ’traditionele’ tv ook on demand beschikbaar. Geen moeite meer doen om je favoriete programma’s niet te missen, maar kijken waar en wanneer je wilt.

Nu ben je niet meer afhankelijk van de tv-programmering van de tv-zenders maar kan je je eigen avondprogramma samenstellen. Erg handig en iets waar ze op de radio ook mee aan het experimenteren zijn, maar nog niet mogelijk is.

Dit is gewoon de uitkomst voor als je een gezin hebt en daarnaast ook gewoon moet werken en sluit aan bij de huidige generatie. Wedden dat jij dan ook opeens weer meer tv gaat kijken!

Twijfel je of je partner het ook wel ziet zitten? Speciaal voor de voetballiefhebbers hebben ze FOX Sports 1, 3 en 5 toegevoegd aan het basis tv-pakket! Check hier alle info over het interactieve tv-pakket bij Online.nl.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *