Vorig jaar zomer woonden we in een flat, hoogste verdieping. Tot mijn verbazing zagen we een enkele keer een slak of spin die helemaal naar boven gekropen was, maar daar hield het mee op.
Nu wonen we in een oude boerderij en sindsdien komen de huisdieren en insecten gewoon gratis binnen wandelen. En dan vooral in de vorm van mieren. Er staat een grote knalgele bus giftig poeder in de kast, maar met een rondkruipende dreumes is dat niet mijn favoriet… Wat zijn oma’s tips?
Check je huis op insecten
We strooien al snel met poeders en lokdoosjes, maar de oorzaak van het probleem weghalen is nog effectiever. Check je huis daarom goed op kieren en naden. Die vind je vooral bij de raamkozijnen en de voordeur.
Kijk goed of je een kier of naad ziet, en observeer een tijdje waar de insecten vandaan lijkt te komen. Dicht vervolgens de kieren en naden, en voilá, ze kunnen niet meer binnen komen.
Bij een nieuwbouwhuis is dit een effectieve oplossing, maar bij een oud huis is het een stuk lastiger. Daar is vaker aan gesleuteld, het is misschien iets verzakt, hout is verweerd en ga zo maar door. De kans op kieren en naden neemt daardoor toe.
Maak je huis niet interessant voor ongedierte
Kijk, als er elke nacht nog een prachtige, ongespoelde vaat op het aanrecht staat, moet je ook niet verbaasd zijn als je last krijgt van insecten. Je zet elke avond zelf een feestmaal voor ze klaar!
Houd je huis schoon en check na elke maaltijd even of er geen limonade op de grond gedruppeld is en dergelijke.
Een kleine druppel is voor een torretje al snel een limonadezwembad, en dus het walhalla waar hij snel zijn vriendjes voor uitnodigt.
Word niet panisch
Bij de zomer horen beestjes, dat is niet anders. Gelukkig zijn ze er, want ze ruimen een hoop voor ons op. Alleen soms zijn ze even de weg kwijt, en zijn ze per ongeluk in je huis terecht gekomen. Zo lang het om af en toe een beestje gaat, is dat niet erg.
Verwijder het beestje wel, anders voelt het zich dus iets te welkom. Ga dus niet aan de slag met sprays en dergelijke voor één beestje.
Verwijder het, en klaar. Komen de beestjes steeds terug en worden het er meer, dan is het tijd om actie te ondernemen.
Insecten milieubewust bestrijden
Met huis-tuin-en-keukenspulletjes kun je veel insecteplagen voor zijn. Beestjes komen op lekkere dingen af, en vermijden nare geuren en vieze dingen. Handig om dat tegen hen te gebruiken.
Onderaan deze blog vind je een lijst met producten zoals citroen en kruidnagel, met daarbij welke beestjes daar niet van houden. Zo kun je de beestjes makkelijk buiten houden, zonder dat je giftige en milieubelastende artikelen gebruikt.
Fijn voor het milieu, fijn voor je portemonnee én je kunt je kind met een gerust hart rond laten kruipen.
Welk beest?
Kijk goed met welk beest je te maken hebt. Kijk, een mier en spin herkennen we allemaal wel, maar er zijn honderden soorten torretjes en mini-beestjes. Als je er echt niet uitkomt, kun je hier een determinatie laten uitvoeren.
Een determinatie is een moeilijk woord voor het laten komen van iemand met veel hersens, die precies weet welk beestje het is. Zodra je dat weet, kun je gericht opzoeken wat je moet doen om er weer vanaf te komen.
Schakel een professional in
Sommige beestjes krijg je helaas niet goed zelf weg. Het is dan verstandig om een professional in te schakelen. Als de beestjes blijven, heb je daar zelf last van, het is onhygiënisch en het kan snel tot schade leiden aan je huis en spullen.
Schakel een professional in bij houtworm, kakkerlakken, ratten, wespennesten (helemaal bij Aziatische hoornaar) en faraomieren.
Hier vindt je een overzicht van alle mieren, wist je dat er ook gele mieren bestaan en dat de geurige huismier wel een paar jaar oud kan worden? En dat er zelfs een spookmier bestaat?
Lucht het huis regelmatig
Het is sowieso erg gezond om het huis regelmatig te laten luchten, maar het houd ook beestjes weg. Raar, want dan staan de ramen toch juist open? Toch werkt het, want beestjes houden niet van tocht.
Lucht alle kamers elke dag minstens een kwartier, ook in de winter. Je slaapt beter en bacteriën hebben minder kans om zich te verspreiden, daarnaast houd je het insecten dus ook buiten. Ik zie alleen maar voordelen…
Zorg voor goed afgesloten afvalbakken
Als een niet-gespoelde vaat een feestmaal is, dan is een afvalbak een all-you-can-eat voor beestjes. Zorg ervoor dat de afvalbakken goed sluiten en verwissel pedaalemmerzakken 2 keer in de week.
Het helpt ook om je vuilcontainers zo ver mogelijk bij je huis vandaan te zetten. Dat voorkomt een vage stankgeur in de hitte van de zomer, en beestjes die er op af komen zijn zo ver mogelijk bij je huis vandaan.
Repareer lekkage direct
Een grote lekkage laat je uiteraard niet aan je aandacht ontspannen, maar het duurt vaak een tijdje voor een kleine lekkage is opgelost. Het leven is druk, en dan lijkt die lekkende kraan niet zo belangrijk.
Sommige kranen lekken aan de achterkant wat, of als het hard regent komt er net wat vocht binnen langs het raam. De ideale plek voor schimmels.
Pak die kleine lekkages meteen aan, want een schimmel is enorm lastig weg te krijgen. Vaak moet je hier professionele hulp voor inschakelen, en dat kan behoorlijk in de papieren lopen.
Een schoon bed
Ongedierte in je huis is niet fijn, maar insecten in je bed: daar wil je dus niet over nadenken. Je brengt 1/3e van je tijd door in bed, en de beestjes die ook van je bed houden kun je niet zien.
Als je je bed niet schoon houdt, kun je je vermoeider voelen, krijg je last van niesbuien en een verstopte neus en kun je huidirritaties krijgen. Beestjes in je bed voorkom je door:
- Je beddengoed elke week te wassen op 60 graden, bij 30 graden worden de mijten namelijk niet gedood. Je verliest elke nacht een halve liter vocht door zweet, je verliest dode huidschilfers en daar voeden mijten zich mee. Met 1 keer in de week wassen, haal je die voeding dus ook uit je beddengoed.
- Laat je beddengoed buiten drogen in plaats van in de warme droogtrommel. Mijten en andere beestjes houden niet van de kou als het nat buiten hangt.
- Lucht je bed elke dag. Je bed netjes opmaken staat mooi, maar is minder hygiënisch. Sla het dekbed juist terug, zodat je dekbed én het matras kunnen luchten.
- Draai je kussen halverwege de week om. Veel zweet en vet hoopt zich op op je kussensloop, van je haar en je gezicht. Hierdoor kan acné zelfs verergeren.
En nee, nu niet superbang worden en je bed vies gaan vinden. Als je bovenstaande (ongeveer) netjes doet, is er niets aan de hand!
Milieuvriendelijk ongedierte bestrijden
Er zijn veel tips om op een milieuvriendelijke manier ongedierte te bestrijden, alleen eikenprocessierupsen zijn nog wat lastiger te bestrijden. Hieronder vind je een heel lijstje:
Muggen
- Als je ’s avonds veel knoflook eet, blijft je partner misschien bij je uit de buurt maar muggen ook!
- Vaak slapen mensen in de zomer met het raam open. Zorg dan voor goede horren en maak je dakgoot schoon voor de hitte begint. In een dakgoot zitten veel muggenlarven en doordat er vaak stilstaand regenwater in staat is het de ideale plek voor muggen. Dat wil je niet zo vlak bij je slaapkamerraam;
- Een citronellaplant of kaars houdt muggen ook weg, brand de kaars een kwartiertje voor je gaat slapen.
Wespen
- Brand een beetje wierook;
- Zet een grote mok dampende muntthee of lavendelthee op tafel. Alleen kruidnagel in huis? Leg dan wat kruidnagels op een bord en giet er een beetje kokend water overheen;
- Leg wat koperen munten neer, zoals de 5-centjes van vroeger;
Lees ook: Allergische reactie muggenbeet of wespensteek; tips wat je moet doen!
Huisvliegen
- Brand een beetje wierook;
- De leukste tip ooit, zelf geprobeerd en hij werkt echt: Vul een plastic zakje met water, knoop hem dicht en hang hem in het midden van je deur of raam (net wat je open hebt staan). En ze durven niet meer naar binnen te komen!
- Zorg voor een citroengeur: bijvoorbeeld door een citronellakaars te branden.
Fruitvliegjes
- Drup wat azijn op een schoteltje, scheutje water erbij en de fruitvliegjes gaan er snel vandoor;
- Houd basilicumplantjes in je keuken, het zorgt voor een heerlijk frisse geur waar de vliegjes niet van houden.
Mieren
- Leg koffiedik neer op de plek waar je de mieren ziet;
- Of peperbolletjes en muntblaadjes;
- Span een koperdraad op de grond voor je voordeur, mieren kunnen daar niet overheen;
- Poeder wat talkpoeder op de plekken waar de mieren zijn;
- Kun je de kieren rondom het raam of de deur niet dichten? Leg er dan kruidnagels bij of in.
Overige producten en sprays kan je hier vinden.
Leave a comment