Herken je het, dat stemmetje binnenin je wat je zo kan aanklagen en bekritiseren? Die maakt dat je onzeker wordt, kan twijfelen of je schaamt voor een gebeurtenis? Zowel voor mannen als voor vrouwen is die inner criticus er.
Als deze er de hele dag door is en je continu op jezelf loopt te mopperen, of van jezelf baalt en de moed laat zakken, dan kan het zijn dat die inner criticus je overheerst. Tijd om die temmen en indien mogelijk loslaten. In dit artikel vertellen we meer over wat een innerlijke criticus precies is, wanneer deze versterkt wordt en hoe je hiermee om kunt gaan.
Wat is een innerlijke criticus precies?
Je innerlijke criticus is dat stemmetje in je achterhoofd dat je vaak waarschuwt als je een keuze wil maken, dat je kan bekritiseren als je iets verkeerd doet en je aan het twijfelen over je eigenwaarde brengt.
Zo voorkomt je inner criticus dat je uit je comfortzone durft te stappen; want zou je dat wel doen een nieuwe baan, kun je dat wel? Zijn anderen niet veel beter? Of bij het kleding kopen: ga je echt die broek kopen? Dat ziet er toch niet uit met jouw figuur enz.
Als dit voortdurend de stem is die in jouw hoofd spreekt dan zul je niet snel nieuwe situaties in durven gaan, je hart durven volgen en een onbekende weg inslaan. En dat is erg want veel mensen gaan die inner criticus op den duur geloven en kunnen deze niet meer scheiden van hun eigen denkvermogen of mening.
Hier vind je trouwens een test waarbij je kan kijken welke van de 7 types jij bent.
Wanneer wordt deze versterkt?
Als je van nature al perfectionistisch bent aangelegd, kan het zijn dat je inner criticus meer spreekt als iemand die gemakzuchtiger taken oppakt. Perfectionisten kunnen kritiek erg lastig vinden en daarom nog harder hun best gaan doen om kritiek of een mogelijk conflict maar te proberen te voorkomen. Helaas raken ze uiteindelijk opgebrand.
Hoe dan om te gaan met je inner cricitus?
Werk aan je zelfvertrouwen
Als jij je onzeker voelt over je figuur, kan het helpen om te kijken naar wat je wél mooi vindt aan jezelf. Zijn het je ogen? En kun je deze met make-up extra in de kijker zetten? Of heb je prachtig dik haar en kun je ook nog eens goed met de stijltang omgaan?
Probeer eens wat kapsels en kijk welke je het leukste vindt. Door te sporten en gezonde voeding te eten verbetert je stemming ook. Schrijf eens in een boekje wat je allemaal mooi en leuk aan jezelf vindt. Vraag ook mensen die je vertrouwt wat zij aan jou mooi en leuk vinden en schrijf dit ook op.
Lees dit meerdere keren!
Leer te herkennen wanneer de inner criticus spreekt.
Net als bij andere problemen helpt het als je gaat herkennen wanneer dit zich voordoet. Even als voorbeeld: mensen met een eetverslaving houden vaak een eetdagboek bij om erachter te komen wat ze precies eten en wanneer ze extra gaan eten.
Door te herkennen wat de inner criticus tegen je zegt en wanneer deze spreekt begin je al met een stuk bewustwording. En dit is één van de eerste stappen om die innerlijke stem te sturen.
Het is niet jouw stem die spreekt
Even het volgende als voorbeeld:
Je bent bezig met een nieuwe hobby, gitaarspelen. En het kost je veel moeite om je vingers goed op de snaren te zetten om zo akkoord A te maken. De stem in je hoofd: waar begin je aan? Jij kunt dit helemaal niet. En weet je wel hoeveel tijd het kost om dit te oefenen?
Anderen pakken het veel sneller op. Afhankelijk van je zelfvertrouwen en de muziekleraar kan het zomaar zijn dat je er daarom na een paar lessen mee stopt. Zonde! Want als we nu eens goed kijken naar die inner criticus dan zegt hij 4 dingen:
- Waar begin je aan? (je kunt ook zeggen: wat gaaf dat je gitaar gaat leren spelen)
- Jij kunt dit helemaal niet (denk aan Pippi Langkous: van proberen kun je leren en ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan)
- En weet je hoeveel tijd het kost om dit te oefenen ? (Ja elke hobby kost tijd en tijd is een kwestie van prioriteiten stellen. Tijd zat dus)
- Anderen pakken het veel sneller op (Anderen zijn niet de meetlat)
Spreek jezelf positief toe
Door jezelf toe te spreken bouw je behalve aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde, ook aan een kleinere invloed van de inner criticus. Het helpt als je daarbij je eigen naam gebruikt. Om in het gitaarvoorbeeld te blijven: ‘Joyce, wat knap dat je een nieuwe hobby gaat uitoefenen. En van proberen kun je leren, dit gaat je zeker op je eigen tempo lukken’.
Positieve affirmaties voor jezelf
Positieve affirmaties zijn positieve gedachten die je meerdere keren herhaalt. Zo ga je hier mentaal steeds meer aan wennen en wordt dit deel van jouw waarheid over jezelf.
Een paar voorbeelden van positieve affirmaties over jezelf zijn:
- Iedere dag is mijn beste dag
- Ik accepteer mezelf volledig
- Ik ben mooi en ik mag er zijn
- Wat er ook gebeurt, ik kan het aan
- Ik maak van elke ervaring een kans
- Ik groei door te proberen
- Ik ben trots op mezelf
- Ik ben mooi van binnen en van buiten
- Ik voel me rustig en blij
- Ik laat los wat anderen van mij vinden. Ik vind mezelf de moeite waard.
Omring jezelf met positieve en fijne mensen
Mensen die het glas halfvol in plaats van halfleeg zien, zijn de mensen die je nodig hebt als je een sterke inner criticus in je hebt. Denk maar: waar je mee omgaat, word je mee besmet. Omring jezelf met mensen die je absoluut 100% accepteren en vraag ze ook om dit bij tijden aan je uit te spreken.
Positieve mensen hebben ook echt wel eens die inner criticus, maar deze hebben voldoende zelfvertrouwen en andere gedachten om die inner criticus te temmen en zullen dit ook graag met jou delen.
- Wet van de aantrekkingskracht - 22/08/2024
- Maden in je vuinisbak; wat te doen - 20/12/2023
- Nieuwe trend; #sorrynotsorry met voorbeelden van non-apology - 18/09/2023
Leave a comment