Skip to Content

Ikigai

Ikigai

Misschien heb je de term Ikigai weleens voorbij zien komen. Maar weet je ook wat het is en hoe je jouw Ikigai vindt? Wij leggen het graag aan je uit en onderaan het artikel vind je ook voorbeelden van boeken die nog verder op de stof ingaan en dus interessant voor je kunnen zijn als je je verder wilt verdiepen in het vinden van je Ikigai.

Ikigai: om gelukkig te leven

Ikigai is een Japanse methode die jou op weg wil helpen om een leven te leven waarin je je passie voluit kunt leven. Je gaat op zoek naar datgene waarbij passie, missie, beroep en roeping samenkomen. Vind je datgene waar dit elkaar overlapt, dan heb je jouw Ikigai te pakken. Dan kan je immers betaald worden voor jouw passie. Heb je de passie gevonden die past bij jouw missie en roeping. Klinkt natuurlijk heel leuk allemaal, maar waar vind je die vier elementen als je nog niet weet wat je allemaal dan zo leuk vindt. 

Iedereen heeft een Ikigai

De Japanse traditie gaat ervan uit dat iedereen een Ikigai heeft. Het is een reden van bestaan. Het zou er zelfs voor zorgen dat je lang, gelukkig en gezond zult leven. Dus vrees niet als je denkt dat jij vast buiten de boot valt. Ga er even voor zitten en lees hoe ook jij de jouwe kunt vinden. Overigens zie je ook in het woord zelf terug waar het voor staat. Iki is namelijk ‘leven’ en gai is ‘reden’. Jouw reden om te leven dus. 

Is Ikigai groots?

Nu denk je misschien dat Ikigai dus voor iets heel groots en meeslepends moet staan. Nee dus. Jouw Ikigai zou juist weleens iets heel kleins kunnen zijn. Misschien kan je wel helemaal blij worden van koken voor anderen. Daar kan je voor betaald krijgen en er zijn genoeg mensen die jouw kookkunsten zouden kunnen gebruiken.

Laten we zeggen dat je een afhaalpunt begint voor jouw gezonde maaltijden die de mensen direct thuis kunnen eten. Jij gelukkig en deze mensen (dus ‘de wereld’ ook). Zij hoeven immers niet meer thuis eerst te koken voor hun gezin. Voor ieder mens is dit dus weer anders. 

Het zijn de kleine dingen…

Overigens draait Ikigai niet alleen maar om je werk. Dat doet het wel als we onze boeken over Ikigai erbij pakken. Kijk maar naar de afbeelding hierboven. Maar als we het over levensgeluk hebben en langer leven, dan kan je dit net zo goed krijgen van oppaswerk op je kleinkind of vrijwilligerswerk voor de kerk, om maar een paar voorbeelden te noemen. Van oudsher is Ikigai gericht op dat waar jij je bed voor uitkomt. Het gaat over mindful leven en genieten van die (kleine) dingen die je gelukkig maken. Waarbij je let op waarden als harmonie en duurzaamheid.

Stel jezelf de juiste vragen

Ga eens zitten en schrijf voor jezelf eens de antwoorden op, op de volgende vragen:

  • Waar ben je goed in?
  • Waar kan je geld mee verdienen?
  • Wat heeft de wereld nodig?
  • Waar hou jezelf van?

Hierbij geef je alle antwoorden die in je opkomen. Ja, in dit voorbeeld houden we de benadering met het geld even vast. Heb je niet direct geld nodig laat dat stukje dan lekker schieten! En kijk puur naar dat wat jou drijft. Het gaat in de eerste plaats om het plezier wat jij haalt uit je bezigheden, dus werken vanuit passie!

Hoe vind je je passie?

Passie is iets wat je graag doet. Maar wat nu als je dat niet weet te beantwoorden? Denk eens na over de volgende punten:

  • Waar krijg je energie van?
  • Wat deed je als kind graag?
  • Wat zou je ook doen als je er niet voor betaald wordt?
  • Weet je niks te verzinnen of heel weinig? Kijk dan eerst eens naar wat je in ieder geval niet wilt. Vaak weten we dat zeker wel.

Vul het model in

Even heel simpel gesteld is het nu dus zaak om je antwoorden in het model in te vullen en op zoek te gaan naar die dingen die overlappen, dus bij meerdere vakken terugkomen. Zo kom je uiteindelijk terecht bij je Ikigai.

Hulp nodig?

Natuurlijk is dit heel simpel uitgelegd. Dat kan voor de één genoeg zijn, maar een ander zal er toch nog dieper in willen springen. Je kunt hulp zoeken bij het vinden van jouw Ikigai. Of lees er eens boeken over. En wat voor boek wil je dan? Een boek met vooral theorie of juist een boek wat je helpt om werkelijk je Ikigai te vinden? 

Ikigai van Francesc Miralles en Héctor García

Dit boek kreeg ik van een familielid. Ik moet bekennen dat ik een beetje teleurgesteld was dat het boek veel theorie is. Het vertelt vooral wat Ikigai inhoudt, maar ook waarom mensen langer leven op het Japanse eiland Okinawa. Er staan wel oefeningen in die kunnen helpen bij gezonder leven. Ik vond het meer een boek met een uitleg over de leefwijze van de mensen daar. En daarmee hun wijze levenslessen. Een mooi boek? Ja. Leer je ervan? Zeker wel. Maar ben je op zoek naar een hulpmiddel om je eigen Ikigai te vinden, dan denk ik dat je hun volgende boek erna ook moet kopen…

Meer informatie vind je hier.

Vind je Ikigai van Francesc Miralles en Héctor García

Dit is het praktische vervolg op het eerste boek. Heb je dus in het eerste boek ontdekt wat Ikigai inhoudt, dan kan je nu op zoek naar die van jou. Hoe vind je nu je Ikigai? Het boek bevat meerdere routes met praktische oefeningen die jou helpen om bij het juiste uit te komen. En onderweg valt er al genoeg te genieten. 

Meer informatie vind je hier.

De kleine Ikigai

Heb je kinderen? Ook jongeren kunnen aan de slag met hun Ikigai met een boek van dezelfde auteurs. De kleine Ikigai is dan ook de jeugdeditie, geschreven door deze kenners. 

Meer informatie vind je hier.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *