Skip to Content

Ik zit er helemaal doorheen; 10 tips voor moeders

Ik zit er helemaal doorheen; 10 tips voor moeders

Het ouderschap is natuurlijk geweldig, iedereen heeft de liefste en leukste kinderen. Mijn kind doet namelijk nooit wat…

Soms zouden we dat maar al te graag geloven. Dat het zo’n feestje is om kinderen te hebben. Het overkomt mij in ieder geval met enige regelmaat dat ik me afvraag waar ik aan ben begonnen en er even doorheen zit.

Denk bijvoorbeeld aan die momenten dat je baby voor de derde keer die dag je onderspuugt en schone kleding nodig heeft, of als je peuter weer een heerlijke drambui heeft waar je U tegen zegt.

Natuurlijk helpt het om in dat soort momenten tot tien te tellen. Zodat je zelf tot rust komt en met een beetje hocus pocus de situatie positief kan eindigen.

Soms moet je echter meer uit de kast trekken. Vandaar deze tien kant en klare oplossingen op een presenteerblaadje; voor alle situaties zodat als je er even tussendoor zit je niet al teveel hoeft na te denken.

Het leven is een feestje; maar je moet zelf de slingers ophangen

Tegenwoordig is het heel normaal om slingers in je woonkamer op te hangen. Op Pinterest zijn genoeg DIY’s te vinden om je kamer te verrijken. Goede mental note voor jezelf de volgende keer als je er doorheen zit.

Ga in bad. Als je alleen bent neem je de kinderen mee.

Mijn kinderen vinden dat in ieder geval helemaal geweldig en spetteren wat af terwijl ik heerlijk kan liggen. Natuurlijk blijf je opletten, maar who cares als dat in bad is? Zelf vind ik het ook heerlijk om buiten in de hottub te duiken; als de kinderen op bed liggen, of overdag als ze op school zitten. Even heerlijk ontspannen in het warme water, al dan niet met bubbels.

Koekje erbij?

Stap even uit de situatie; prima dat je woonkamer eruit ziet alsof er een oorlog heeft gewoed. Er zijn echt meer woonkamers die er zo uitzien.

Nu eerst thee drinken, met een koekje zodat je kind ook vrolijk is. Kan je daarna samen aan de slag om de chaos op te ruimen. Iets sterkers nodig; het is altijd ergens wel vijf uur. Tijd voor dat wijntje.

Gedeelde smart is halve smart

Klagen helpt. Iedereen zit weleens in een hoogstvervelende irritante situatie dat maar één ding helpt. Steen en been klagen.

Zoek die Facebookpagina, Whatsappgroep of bel je moeder. Zolang er maar geluisterd wordt en niet je problemen opgelost worden, dat kan je heus zelf wel. Je moet het alleen even kwijt.

Trek de wijde wereld in

Als er hier in huis een donderwolk hangt lijkt iedereen erin mee te gaan en er doorheen te zitten. Dan is het tijd om de jassen en schoenen aan te trekken; nu eerst naar buiten. Als het regent laarsjes aan en paraplu mee en stampen maar in die plassen.

Het kan altijd erger

Waar is die Libelle gebleven, of de Wij jonge ouders. Daar zal vast wel een treurig verhaal in staan. Tijd om even te zitten en dat verhaal te lezen. Als je het relativeert valt het stiekem nog best wel mee.

De kop in het zand, struisvogelpolitiek

Ongelukjes komen altijd in drieën, tegen de tijd dat je net bent bijgekomen van de eerste, staat de tweede voor de deur en wacht de derde al op je.

Hup; steek die kop maar in het zand en laat het over je heen komen. Scherven opruimen kan later nog wel.

De hulplijn

Dit is één van mijn favorieten. Gelukkig woont oma in de buurt en is zij helemaal gek op de kinderen. Mocht ik er dus een beetje doorheen zitten en een extra handje nodig hebben, tijdens werktijden van manlief, gebruik ik de noodlijn. Oma neemt er dan graag eentje mee voor een ochtendje Blijdorp.

Daarna is het tijd voor het middagslaapje en is de bui overgewaaid. Opvoeden doe je niet alleen. Dat geldt niet alleen in dorpjes in Afrika, ook hier in ons eigen kikkerlandje.

De tv als oppaskaart

Teveel tv kijken is slecht voor kinderen, teveel water ook. Alles met mate. Als je ergens anders puin moet ruimen is het fijn als je je geen zorgen hoeft te maken over de kinderen. Dus hop, zet die tv maar aan of zoek dat leuke educatief verantwoorde kinderprogramma maar op Netflix. Je zit er tenslotte niet iedere dag doorheen.

Knuffelen is het beste medicijn

Misschien sta je op het punt om boos te worden, houd je in en ga eerst even lekker uitgebreid knuffelen. Dan komen er hormonen vrij die je er doorheen helpen. Met ruzie is niemand gebaat.

Hopelijk heb je deze tips met een knipoog gelezen. Humor relativeert.

Als pedagoog weet je hoe het misschien zou moeten of wat er verwacht wordt, maar door de bril van een moeder ziet de wereld er toch heel anders uit. Overal zit er wel een kern van waarheid in. Het kan altijd erger, delen helpt en je bent echt niet alleen!

Zit jij weleens in een situatie waarvan je je afvraagt; waarom? Wat doe jij dan?

Let op: Zit je er echt doorheen en neig je naar depressieve gedachte zoek dan hier hulp.

Avatar van Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Bianca Bianca schreef:

    Als ik echt even zo’n moment hebt (dat komt tegenwoordig gelukkig zelden voor) dan schakel ik Netflix in als hulp, of haar eigen computer 🙂

  2. Avatar van Patricia Patricia schreef:

    Ja heel herkenbaar. Er zitten goede tips tussen. Ga ze zeker eens toepassen 😉