Skip to Content

Iets leuks doen alleen; 19 tips en ideeën

Iets leuks doen alleen; 19 tips en ideeën

Na twee weken thuis in ‘intelligente lockdown’ komen de muren waarschijnlijk wel op je af en vraag je je af wanneer je even een momentje voor jezelf hebt. En is dat niet bij jezelf dan is dat wel bij de kinderen. De eerste frustraties zijn zeer waarschijnlijk ontstaan. Waar je misschien in het begin heel enthousiast dacht ‘dit doe ik wel even’, blijkt dat nu in de praktijk toch wel even iets anders te liggen.

De combinatie van het huishouden, je eigen werk of zorgen daarover, het huiswerk van de kinderen, de stress die de hele situatie met zich meebrengt brengt alleen maar extra stress met zich mee en het feit dat je niet gewoon lekker een dagje er tussenuit kan om de zinnen te verzetten helpt ook niet mee. Wat je dan wel kan doen?

Communicatie

Communicatie en de situatie met elkaar bespreekbaar maken is het allerbelangrijkste; spreek je frustraties uit tegenover je partner en probeer samen de situatie wat werkbaarder te maken. Wellicht dat hij even wat taken van je kan overnemen. Evalueer ook aan het einde van de dag hoe het is gegaan, wat ging goed of wat minder en wie doet wat?

De combinatie van het huishouden, je eigen werk of zorgen daarover, het huiswerk van de kinderen, de stress die de hele situatie met zich meebrengt brengt alleen maar extra stress met zich mee en het feit dat je niet gewoon lekker een dagje er tussenuit kan om de zinnen te verzetten helpt ook niet mee. Wat je dan wel kan doen?

Blijf ook communiceren met de kinderen, voor hen is het ook aanpassen en niet altijd leuk dat ze niet met hun vriendjes en vriendinnetjes kunnen afspreken en constant thuis zitten.

Gebruik bijvoorbeeld een praatplaat corona en benoem alle emoties en gevoelens, alleen al dat uitspreken en het een plekje geven zorgt ervoor dat iedereen voelt dat er naar hem / haar geluisterd wordt en dat lucht op. Geef elkaar daarom ook extra vaak een knuffel, dat heeft iedereen nodig.

Let it go

Al een aantal jaar een leus onder veel moeders; laat het los! Er mag toch geen visite komen, dus niemand die ziet dat de was al drie weken niet is gedaan en de kinderen al een week hetzelfde dragen.

Of dat er al een week niet geveegd is. Of de afwas in de keuken zich opstapelt. Of de kinderkamer een puinhoop is. Of dat jullie een oppiepmaaltijd eten of door de macdrive rijden.

Of dat je werk of het huiswerk niet allemaal af is. Op dit moment liggen de prioriteiten even wat anders, tegen de tijd dat de maatregelen worden versoepeld heb je nog tijd zat om alles weer aan de kant te brengen, gezond te koken of het huiswerk in te halen. Als je daar mee bezig blijft levert het alleen maar stress op.

Probeer ook te relativeren. Wat is nu het ergste dat kan gebeuren?

Wees vooral ook niet te streng voor jezelf! Je bent ook maar een mens! En in de ogen van je kinderen blijf je altijd een superwoman!

Momentje voor jezelf

Zorg goed voor jezelf, linksom of rechtsom. Want als jij het niet aan kunt, heeft dat ook gevolgen voor de rest van het gezin. Doe daarom wat nodig is om een vicieuze cirkel te voorkomen waarbij iedereen elkaar in de weg gaat zitten!

Oorzaak frustratie

Probeer te achterhalen wat de oorzaak van de frustratie is. Willen je kinderen niet doorwerken met hun huiswerk en ben je daar klaar mee, of blijven ze je om de vijf seconden vragen stellen? Maak jij je zorgen over de gezondheid van je moeder in het verzorgingstehuis en baal je dat je haar niet kan zien?

Mis jij je momentje me-time bij de kapper / schoonheidsspecialiste of… Het maakt niet uit wat er aan de irritatie te grondslag ligt, maar probeer die diepere oorzaak te achterhalen en daar een oplossing voor te vinden.

Laat het huiswerk een dag los als dat alleen maar strijd oplevert en ga iets samen doen.

Baal je dat de kinderen niet zelfstandig kunnen spelen zodat jij kan werken; speel dan eerst een kwartiertje samen om ze ‘op te starten’ en ze in hun spel zitten zodat je daarna iets anders kan doen. Of betrek ze bij het huishouden; zelfs peuters kunnen prima de gedragen kleding van hun kamer naar de wasmachine brengen!

Probeer ook niet te lang boos of gefrustreerd te blijven; dat verandert niets aan de oorzaak.

Ritme

Zorg voor enige structuur of ritme zodat je niet achter de feiten aan blijft lopen en je hoofd vol blijft zitten met dingen ‘die nog gedaan moeten worden’.

En nee dat hoeft echt niet te betekenen dat je iedere dag klokslag 8 uur moet opstaan, maar probeer wel dezelfde volgorde aan te houden met de ‘verplichte’ dingen in de ochtend en de rest op een ander moment in de dag.

(Beeld)bellen met vriendinnen

Bel regelmatig even met een vriendin om even je frustraties te uiten. Grote kans dat zij precies hetzelfde gevoel heeft. En allebei gewoon even een flink potje klagen lucht je hart op, ook zonder dat er meteen naar oplossingen gezocht wordt.

Op dit moment zit iedereen in dezelfde situatie en zal iedereen met kinderen je gevoel herkennen.

Niet zoveel vriendinnen of zijn ze druk aan het werk in de zorg; op Facebook zijn er meerdere groepen waar je ook prima even je hart kan luchten!

Laat de regels vieren

Mogen ze normaal maar 1 snoepje per dag en een uur per dag op de tv? Nu is gelukkig niets normaal, dus als je de kinderen ‘zoet’ kan houden met een extra snoepje of een bakje chips tussendoor, doe het! Of zet ze een uur langer achter de tv.

Het is belangrijker dat jullie happy uit deze periode komen dan academisch vaardiger of perfect pedagogisch verantwoord.

Red je zelf tijd

Spreek met de kinderen af dat zij minimaal 1 uur per dag op hun eigen kamer moeten doorbrengen. Het maakt niet uit wat ze doen; dat mogen ze helemaal zelf weten.

Maar niet samen en niet beneden! Zo heb jij ook even een uurtje rust om weer bij te komen. Of dat nu alvast koken is voor het avondeten in alle rust of heerlijk met de benen op tafel, kop thee in de hand en de tv aan.

Tip: Ga ‘koffie drinken’ op de bank en spreek met de kinderen af dat zolang je beker niet leeg is, ze je niet mogen storen tenzij er iemand bloedt. Dit kun je al op heel jonge leeftijd afspreken. De ene keer kan dit 5 minuten duren en de andere keer 15 minuten, net naar gelang je daar behoefte aan hebt!

Wat wellicht ook kan helpen is een uurtje eerder opstaan dan de rest in huis zodat je even alleen bent en de tijd hebt om rustig te starten. Of dat lekker relaxed koffie drinken is, even (sociale media) lezen of een uurtje sporten, of lekker uitgebreid douchen en tutten, maakt niet uit!

Me-time

Los van dat iedereen alleen tijd nodig heeft, is het ook verstandig om voor jezelf wat me-time in te plannen. Dat kan extra lang warm douchen zijn tot een blokje om in je eentje, of even lekker op bed liggen terwijl je partner het overzicht houdt. En in het allerergste geval ga je gewoon een kwartier op de wc zitten met de deur op slot!

Take a break

Wordt het allemaal teveel, laat dan alles gewoon even liggen. Hoog tijd voor een pauze. Even een filmpje tussendoor met een bak chips of popcorn, of als het buiten droog is een blokje om of even heerlijk in het zonnetje in de achtertuin of op het balkon zitten met een boek.

Als je doorgaat levert dat alleen maar frustratie op. Door op tijd even pauze te nemen kun je daarna weer met nieuwe energie verder.

Doe eens lekker gek

Zet de tv aan op standje ‘maak de buren gek’ en ga even lekker gek dansen (tip Just dance op switch of YouTube), springen, of zelfs schreeuwen. Even al die opgekropte energie er uit. Dat lucht enorm op! En natuurlijk laat je de kinderen gewoon lekker mee doen!

Of doe iets wat je anders normaal niet snel zou doen; doe een watergevecht in de badkamer bijvoorbeeld of probeer patat te eten zonder bestek en borden 😉

Yoga of meditatie

Op YouTube zijn er veel oefeningen te vinden om even je ademhaling weer tot rust te komen. Even je hoofd leeg maken en tot inkeer komen. Vind je dat te zweverig? Zet dan relaxmuziek op, bijvoorbeeld met veel natuurlijke geluiden of klassieke muziek; dat zorgt voor veel rust en kan ook de kinderen helpen bij hun huiswerk.

Doe leuke dingen samen

Levert het huiswerk alleen maar stress op en wil je kind niet doorwerken. Laat het los; probeer het op een ander moment nog eens of laat het liggen tot de volgende dag.

Voor kinderen is het ook behelpen. Ga in plaats daarvan iets leuks doen samen en probeer te genieten van het feit dat je zoveel tijd samen kan doorbrengen. En van samen koken, het recept lezen, afmeten etc. kunnen ze ook heel veel leren 😉

Ga op tijd naar bed

Voldoende slaap en energie krijgen is op dit moment een grote uitdaging; er komen zoveel extra taken bij dat je dagen waarschijnlijk ook alleen maar langer worden om ervoor te zorgen dat alles ‘af’ is. En dat terwijl je lichaam de situatie ook gewoon moet verwerken.

Zorg dus dat je voldoende slaap krijgt; ga op tijd naar bed. Ze zeggen niet voor niets dat ieder uur voor 12 uur dubbel telt!

Lukt het echt niet, spreek dan met je partner af dat je overdag even een uurtje op bed kan liggen voor een powernap. Of als hij aan het werk is, zet de kinderen voor de tv / console en ga dan liggen.

Niet teveel het nieuws volgen

Bepaal een moment op de dag waarop je naar het nieuws kijkt / luistert en houd het daarbij. Probeer niet van minuut tot minuut de liveblogs te volgen, dat scheelt een hoop stress en zo blijf je toch op de hoogte. Of kijk helemaal geen actualiteitenprogramma’s meer op tv; op Netflix en Videoland zijn er genoeg andere programma’s te zien!

Minder op sociale media

Ook wat minder tijd op sociale media kan helpen. Als je ziet hoe iedereen het raam volplakt, terwijl jouw bloemen meer op aliens lijken. Of hoe ze de hele dag door taarten bakken of hun huis omtoveren tot binnenspeeltuin terwijl jij al lang blij bent als de helft van het huiswerk af is, helpt ook niet mee.

Bedenk dat dit echt niet de ‘perfecte ouders’ zijn, maar ouders die ook een manier zoeken om met de situatie om te gaan om zelf niet insane te worden. En hopen dat door het te laten lijken alsof het allemaal zo geweldig is, ze het zelf ook geweldig gaan vinden.

Een soort self fulffilling prophecy. Stop met vergelijken; ieder huis en ieder kruis is anders. En je weet nooit wat er bij een ander thuis achter die perfecte plaatjes gebeurt!

Lichtpuntjes

Schrijf aan het einde van de dag iets op wat die dag wél goed ging en waar je dankbaar voor bent. Plak desnoods een slinger aan elkaar van deze lichtpuntjes iedere dag. Op dit moment zijn het juist die kleine dingen die het doen en zorgen dat je niet insane wordt!

Zoek professionele hulp

Trek je het echt niet meer? Zoek dan professionele hulp; vraag de huisarts om hulp. Zeer waarschijnlijk kan hij je doorverwijzen naar iemand bij wie je even alle frustraties kan uiten. Of is er een medische oorzaak te vinden dat je weinig energie hebt en het dus allemaal niet meer trekt!

Ook is het misschien mogelijk dat je kind in overleg met school / opvang toch een dagje daarheen kan gaan om je te ontlasten. Niemand is er bij geholpen als jij instort. Weet je het echt niet meer; dan kan je ook bellen met de depressielijn.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *