Skip to Content

Hygge levensstijl; van interieur huis tot kleding en zelfs eten

Hygge levensstijl; van interieur huis tot kleding en zelfs eten

Hyggen. Het is geen nieuw, populair, willekeurig verzonnen woord dat je steeds vaker voorbij ziet komen. Integendeel! Het woord komt oorspronkelijk uit Denemarken en is eigenlijk een verzamelnaam voor gezelligheid, sfeer, warmte, saamhorigheid en comfort.

Een precieze Nederlandse vertaling bestaat er niet voor het woord, maar bij de verzameling van bovenstaande woorden kunnen we er wel een gevoel aan koppelen. In deze blog laten we je graag kennismaken met hygge, wat het is en hoe je dit thuis ook creëert.

Hygge, is het precies?

Zoals we hierboven al omschreven bestaat er geen exacte vertaling. Het is een gevoel, een bepaalde sfeer, zo beweren de Denen zelf. Beeld jezelf in dat je in een klein huisje zit met veel hout, natuurgetinte meubels en accessoires, zachte fleecedekens, schapenvellen over de radiator, de open haard aan, een rustgevend en sfeervol achtergrondmuziekje, gecombineerd met zacht, warm (kaars)licht.

Heerlijk op de bank met een deken, een warme kop thee of chocomel, lekkere hapjes op tafel, een goed boek of fijn gezelschap met goede gesprekken, terwijl de koude wind langs het huis waait. Klinkt heerlijk, toch?

Dit is wat hygge inhoudt. Het ervaren en creëren van een gezellige sfeer. En dan niet alleen in het interieur – het is een mindset. Een levensstijl. Het gaat om lief zijn voor elkaar, positief denken, gezelligheid creëren en genieten van de kleine dingen.

Sfeer creëren in huis

Nu de winter zijn intrede weer doet zijn we weer veel binnen en met elkaar. Als je een echt “hygge-mens” bent, klinkt de bovenstaande omschrijving je als muziek in de oren en geniet je stiekem of openlijk enorm van deze tijd van het jaar! Des te meer reden om het huis gezellig, sfeervol en ontspannen te maken.

Lekker cocoonen en hygge op de bank samen met de kinderen. Maar hoe creëer je die gezelligheid en sfeer qua uitstraling in huis? En wat zijn echte must-haves?

Kussens, dekentjes en kaarsen

Licht en kleur zijn heel bepalend voor de sfeer in huis. Een TL-buis geeft nu eenmaal andere verlichting dan kaarslicht. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel verschillende kleuren licht te verkrijgen.

Voor een echt ‘hygge-gevoel’ ga je het liefst voor warm, bijna oranjegekleurd licht, wat het kleureffect geeft van kaarsen. Natuurlijk gecombineerd met veel echte kaarsjes, want ook dit geeft enorm veel sfeer af!

Welke kleuren?

Kleur is erg bepalend voor de sfeer in huis. Om een echt hyggesfeer te creëren, kies je het liefst voor zachte natuurtinten. Kleuren zoals beige, taupe, wit, crème, bruin, grijs en zelfs zwart en off-blue zijn echte hyggekleuren.

Mix dekentjes met grof gebreide kleden, kies voor wollen materialen en imitatiebont. Ook hout, riet, metaal, keramiek en steen zorgen voor een echte hyggesfeer in huis. Door alles in dezelfde kleurtint te houden, creëer je al snel en eenvoudig een hele hoop gezelligheid.

Maak het hele huis zo gezellig mogelijk

Hygge is dus niet alleen gezelligheid creëren in de woonkamer – het is een levensstijl. Dit kun je dus overal doortrekken! Grote kaarsen in de badkamer, een mooie grote rieten mand als wasmand, een heerlijk zacht kleed op de grond en eventueel een plank voor in bad om je boek op weg te zetten.

Mooie kleden op de vloer in de slaapkamer en op bed (evenals veel kussens zoals het Stoov warmtekussen!). Een rieten mand met een mooie plant in de slaapkamer en wat minimalistische schilderijen aan de muur en zelfs op de grond.

Samen met de kinderen

Niet alle kinderen lijken veel waarde te hechten aan familieavonden zoals deze. Zeker wat oudere kinderen willen liever ‘gewoon’ tv kijken, gamen of met vriendjes appen.

Je zult merken dat wanneer je de kinderen echt van te voren betrekt bij het creëren van een hyggesfeer, ze dit soort avondjes echt als een activiteit zullen zien en minstens zo genieten van de rust en gezelligheid als dat jij doet!

Ga dus samen eens op Pinterest struinen, trek jullie warme kleren aan en slenter lekker door de stad, bekijk de marktaanbiedingen of vind op internet de leukste truien.

Hoe meer je hen erbij betrekt, hoe leuker ze het zullen vinden! Zoek samen een leuk spel uit om samen op de bank of aan tafel te spelen. Of zorg voor veel kussens zodat jullie lekker tegen de radiator aan kunnen kruipen.

Hygge staat echt voor comfort. Kussentjes, dekens, warme truien en hoge sokken zijn dus echte must-haves! Ga lekker samen met de kinderen naar de winkel, en vind fijne, comfortabele kleding zodat de kinderen echt al uitkijken naar een avond op de bank naast de warme radiator.

Een warme joggingbroek en een heerlijk zachte trui (het liefst een maatje of 2 te groot, zodat je er heerlijk in kunt wegkruipen) en natuurlijk warme sokken.

In veel winkels vind je momenteel grappige (nep) wollen sokken die je lekker hoog op kunt trekken en die de kinderen vast heel grappig vinden. Een (imitatie) schapenvel voor in de fauteuil, samen lekker ruikende kaarsjes uitzoeken en misschien wel een chocoladestokje om zelf chocomel mee te maken!

Heb je toevallig ook een tuin? Dan kunnen jullie samen naar het bos om hout te sprokkelen, eventueel een vuurkorf halen en lekker op een schapenvel met een deken en dikke kleding aan genieten van het knisperende hout.

Of marshmallows roosteren in de tuin. Het geknisper van het hout, de geur van het vuur en de smaak van de marshmallows alleen al zijn Hygge!

Geen negativiteit

Hygge dus gaat om samen zijn. Wat volgens de Denen echt belangrijk is in het leven, is lief zijn voor elkaar. Er is geen ruimte voor negativiteit, voor klagen en voor stress – zeker niet tijdens een hyggemoment. De Denen geloven erin dat gelukkige kinderen ook weer gelukkige ouders worden.

Daarom besteden ze heel veel positieve tijd aan elkaar, zodat iedereen daar uiteindelijk weer beter van wordt. En aangezien de Denen als één van de gelukkigste bevolkingen bekend staan, kunnen we dat in Nederland best proberen te evenaren, toch?!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *