Skip to Content

Hybride werken: Hoe je thuis en op kantoor kunt balanceren

Hybride werken: Hoe je thuis en op kantoor kunt balanceren

Hybride werken kon wel eens voor veel mensen de nieuwe manier van werken worden. Omdat thuiswerken ons opgelegd werd tijdens de pandemie, konden we snuffelen aan de voordelen die het thuiswerken met zich meebrengt. Wat verstaan we nu precies onder hybride werken? Wat zijn de voor- en nadelen en wat komt er allemaal bij kijken om het tot een succes te maken?

Wat is hybride werken?

Onder hybride werken wordt verstaan dat je zowel op kantoor als thuis werkt. Hoeveel dagen je waar zit is hierbij niet van belang. Door op deze manier te werken profiteer je van veel voordelen. De nadelen van altijd thuiswerken (en dus je collega’s bijna niet live zien, bijvoorbeeld) heb je niet. De afwisseling van beide vormen kan zelfs fijn zijn omdat je minder snel in een sleur zit. Natuurlijk biedt het ook bepaalde nadelen, maar door goed na te denken over de aanpak kun je die zeker terugbrengen naar een heel acceptabel niveau.

Meer informatie vind je hier.

De pandemie heeft ons wakker geschud…

Thuiswerken was al veel langer een begrip, alleen nog niet zo heel breed ingevoerd. Veel werkgevers en ook werknemers zagen toch vooral de nadelen van thuiswerken of vonden het allemaal wel prima zo. Als je altijd gewend bent dat praktisch iedereen op kantoor aanwezig is, dan voelt het ook vreemd om aan te geven dat je een paar dagen thuis zou willen hybride werken. Of er werd al bij voorbaat vanuit gegaan dat het niet te organiseren zou zijn. Dat je toch echt je collega’s live moet zien om dingen te bespreken en dat soort praktische bezwaren.

Nu we verplicht thuis zaten te werken, is iedereen gewend geraakt aan meetings op afstand en hebben we kunnen proeven aan de voordelen van niet te hoeven reizen én rustig in je eigen omgeving werken. Veel werknemers zouden dan ook graag een deel van de tijd thuis willen blijven werken. Omdat het wel fijn is om ook die collega’s echt te zien en er altijd wel zaken zijn die wel fijner werken als je gewoon op kantoor bent, is de combinatie van beide vormen de ideale oplossing! En de perfecte tussenvorm voor het leven als digital nomad.

Voordelen van hybride werken

Er zijn meerdere voordelen op te noemen van hybride werken. En als we eerlijk zijn zal ieder persoon weer zo zijn eigen invulling hierbij hebben. Kortweg kan je zeggen dat:

  • Je meer vrijheid ervaart (je deelt veel meer naar eigen inzicht de dingen in en werkt op de manier/plek die jij waardeert)
  • Je meer doet! Je wordt immers niet afgeleid door pratende collega’s of ratelende printers, etc.
  • Het goed is voor het milieu (je reist immers niet)
  • Je tijden beter kunt aanpassen aan je gezin (je zit niet vast aan standaard werktijden)
  • Je wel je collega’s regelmatig ziet en dus niet ‘vereenzaamt’
  • Je zaken die je liever persoonlijk met iemand wilt bespreken, kan doen op de dagen dat je op kantoor bent.
  • Er meer afwisseling in je dagen zit. Je zit immers niet iedere dag op dezelfde plek én je zult op kantoor waarschijnlijk andere zaken regelen dan op de thuiswerkdagen.

Nadelen van hybride werken

Uiteraard zul je goed moeten opletten dat het organisatorisch ook goed loopt. Niet alleen voor je werk, want misschien moet je wel opletten dat je wel tegelijk met een bepaalde collega op kantoor bent. Of dat je de juiste dingen meeneemt naar huis als je niet alles digitaal doet. Maar ook thuis zullen dingen goed geregeld moeten zijn. Op je thuiswerkdagen moet je ook wel thuis kunnen werken, al dan niet van een kantoor aan huis en moet het niet zo zijn dat je de oppas bent van jan en alleman omdat je toch thuis bent (even overdreven gesteld). Het is gewoon een werkdag! Daarnaast zul je thuis een fijne werkplek moeten maken, waar je goed geconcentreerd bezig kunt zijn.

Een fijne werkplek

Thuiswerken wordt pas fijn als de werkplek die je hebt goed functioneert. Zorg voor een eigen plek, waar je alles neer kunt leggen wat je nodig hebt. Kastruimte (als je fysieke spullen hebt) is ook fijn. Maar nog belangrijker: zorg dat je een werkplek hebt die jouw lichaam niet sloopt. Een bureaustoel waardoor je in de juiste houding kunt plaats nemen aan je ‘bureau’ is wel het minste wat je nodig hebt. Fysieke klachten aan nek, schouders en bijvoorbeeld de armen schijnen onder thuiswerkers veel voor te komen doordat ze niet de juiste houding kunnen aannemen.

Naast een stoel die je goed kunt instellen kun je ook denken aan andere hulpmiddelen. Attributen die zorgen dat je laptop op de juiste manier voor je staat, waardoor jij fijner kunt typen of het beeldscherm kunt bekijken, kunnen een idee zijn. Verder zal je plek in een rustige omgeving moeten zijn en niet midden tussen de spelende kids. Dan is concentratie immers ook niet mogelijk! Heb je de luxe om een kamer in te richten voor je werk? Kies dan voor planten! Natuur in je omgeving is altijd gezond.

Internetverbinding

Natuurlijk valt of staat het succes van het thuiswerken met een goede internetverbinding. Ga je digitaal vergaderen? Dan is een camera ook nodig. Veel laptops hebben die zelf al, maar anders zul je een webcam moeten aanschaffen. Je zult door de anderen niet alleen gezien, maar zeker ook verstaan moeten worden. Een duidelijke microfoon, bijvoorbeeld via je headset, is dus ook nodig.

Maak afspraken

Tot zover de kant van het thuiswerken. Op kantoor zullen er juist andere dingen geregeld moeten worden. Is er een werkplek vrij voor je op de dagen die je daar werkt? Overleg ook met je werkgever en je collega’s wat jullie nu precies van elkaar verwachten. Wat doe je thuis alleen, wat wordt allemaal digitaal met elkaar gedaan en wat doe je juist op kantoor? Natuurlijk zal het per organisatie verschillend zijn hoe strikt je hier afspraken over moet maken, maar wees duidelijk naar elkaar toe.

Zijn zaken hierin voor jou niet duidelijk? Overleg dit dan. Is het de bedoeling dat iedereen maar een paar dagen op kantoor zit en zijn er dus geen werkplekken voor iedereen meer aanwezig? Zorg dan dat er een vaste regeling hierin is wie wanneer werkt. Of er moet een systeem zijn waarbij je je werkplek kunt reserveren, zodat je zeker weet dat je ook kúnt werken als je naar kantoor gaat.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *