Skip to Content

Huwelijkscadeau; idee jubileum vieren met partner

Huwelijkscadeau; idee jubileum vieren met partner

Houd jij altijd alle belangrijke gebeurtenissen goed bij en weet je precies wanneer iemand bijvoorbeeld jarig is? Of vergeet je zelfs je eigen trouwdag nog? Om het voor iedereen makkelijker te maken, is een kalender bij het toilet nog niet eens zo’n gek idee. Maar wat doe je als je ziet dat er weer een trouwdag aankomt? Misschien wel die van jezelf, maar het is natuurlijk ook attent om de huwelijksdata van je vrienden en familie te onthouden (op de kalender te schrijven dus…) en daar iets mee te doen.

Je kunt dan misschien een leuk kaartje sturen, maar als er echt sprake is van een jubileum wordt er vaak wat meer aandacht aan geschonken, bijvoorbeeld door middel van een feestje of etentje. Dan wil je niet met lege handen aankomen en een abc-tje wordt ook niet altijd gewaardeerd, maar wat waren ook alweer die symbolen die bij de huwelijksjubilea horen? Die kun je namelijk heel goed gebruiken bij het vinden van een geschikt cadeau voor die gelegenheid! Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

Hoe heten de bruiloftsjaren?

 • 1 jaar. Ben je precies één jaar getrouwd, dan vier je je katoenen huwelijk. Je geeft dan een cadeautje dat van katoen is gemaakt. Dat kan heel simpel zijn, bijvoorbeeld sokken of een nieuwe onderbroek. Maar grote kans dat je daar niet mee wegkomt bij je eigen partner. 😉
 • 2 jaar. Bij een huwelijk van twee jaar spreekt men van een papieren huwelijk. Je zou dan dus een cadeautje kunnen geven gemaakt van papier. Misschien een leuk notitieboekje? Een kaart of handgeschreven brief met lieve woorden zal vast ook in de smaak vallen. Bij dit huwelijk hoort ook een specifieke bloem, namelijk de Lelietjes-van-Dalen. Deze staan symbool voor eenvoud.
 • 3 jaar. Bij een driejarig huwelijk wordt het lederen huwelijk gevierd. Als je iets van leer cadeau wilt geven, zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een mooi paar schoenen, een portemonnee of een riem.
 •  4 jaar. Na 4 jaar getrouwd te zijn, wordt het zijden huwelijk gevierd. Dit is een mooie stof waar bijvoorbeeld sjaals, beddengoed of lingerie van wordt gemaakt.
 • 5 jaar. Een huwelijk van 5 jaar noemen we een houten bruiloft. Dat is qua cadeau dus niet erg moeilijk: kies bijvoorbeeld een nieuwe houten tafel of een bankje voor in de tuin. Door het zelf te maken, geef je er nog een extra persoonlijk tintje aan.
 • 6 jaar. Bij een zesjarig huwelijk spreekt men van en ijzeren bruiloft. Bijvoorbeeld sieraden passen hier goed bij als cadeau! Maar soms wordt het ook een suikeren bruiloft genoemd; misschien kun je voor de gelegenheid een lekkere cake of taart bakken?
 • 7 jaar. Na 7 jaar huwelijk viert men een wollen bruiloft. Misschien een lekker warme deken of trui van wol! Het getal 7 is bovendien een geluksgetal, en daarom past het klavertje vier er goed bij, of een hoefijzer.
 • 8 jaar. Bij een huwelijk van brons ben je 8 jaar getrouwd. Vaak kun je dan een kunstobject als cadeau verzinnen, want beelden zijn veelal gemaakt van brons. Het hoeft natuurlijk helemaal niet groot te zijn; het gaat om het idee.
 • 9 jaar. Je viert een aardewerken huwelijk na 9 jaar. Wat dacht je van een bloempot van aardewerk? Een mooie schaal of theepot kan natuurlijk ook. Om er een leuke dag van te maken, zou je misschien met je partner een workshop pottenbakken kunnen volgen!
 • 10 jaar. Na tien jaar huwelijk mogen jullie eindelijk een tinnen bruiloft vieren. Tin is een metaal dat wel buigzaam is, maar niet kan breken. Dat is een mooie symboliek, want jullie huwelijk is nu ook niet meer te breken, toch? Je kunt als cadeau bijvoorbeeld een sieraad geven waarin tin is verwerkt.
 • 11 jaar. Het stalen huwelijk wordt gevierd wanneer iemand 11 jaar getrouwd is. En dan geef je dus ook een cadeau van staal: bijvoorbeeld sieraden gemaakt van staal, of iets voor in huis.
 • 12 jaar. Na 12 jaar wordt het linnen huwelijk gevierd. Linnen is een stof waar bijvoorbeeld kleding of beddengoed van wordt gemaakt. Dus zou je dus cadeau kunnen geven! Maar je kunt ook iets anders geven en er een lint omheen doen gemaakt van linnen.
 • 12,5 jaar. Na 12,5 jaar huwelijk wordt er een echt jubileum gevierd. Dit is een koperen bruiloft. Vaak wordt er een feestje gevierd! Leuk om terug te kijken wat er allemaal is veranderd sinds jullie trouwdag en welke herinneringen jullie hebben aan deze bijzondere dag. Als cadeau kun je iets van koper geven, zoals een beeldje of iets voor in het huis. Misschien een mooie schaal of dienblad?
 • 13 jaar. Een kanten bruiloft vier je na een huwelijk van 13 jaar. Genoeg cadeau te vinden, toch? Ga bijvoorbeeld voor een mooi lingeriesetje voor je partner.
 • 14 jaar. Na 14 jaar getrouwd te zijn, vier je een ivoren huwelijk. De handel in ivoor is verboden omdat het afkomstig is van slagtanden van landdieren of zeedieren, vaak uit Afrika, maar je kunt natuurlijk altijd iets vinden dat er op lijkt! Of ga bijvoorbeeld naar de dierentuin (of in het buitenland op safari, als jullie wat avontuurlijker zijn ingesteld), om een kijkje te nemen bij de olifanten, nijlpaarden en walrussen met hun slagtanden.
 • 15 jaar. Ben je 15 jaar getrouwd? Dan vier je een kristallen bruiloft. Ga voor mooie sieraden met kristallen, of een mooie set wijnglazen of een vaas (natuurlijk wel inclusief bloemen).
 • 20 jaar. Hoe mooi is het als je maar liefst 20 jaar getrouwd bent? Dan vier je een porseleinen huwelijk. Daarbij hoort natuurlijk een cadeau van porselein, zoals een mooi servies.
 • 25 jaar. Een zilveren huwelijk vier je na 25 jaar. Vaak wordt er bij deze mijlpaal weer een feest gevierd, net als bij het huwelijk van 12,5 jaar. Zilveren sieraden of bestek zijn hier uitstekende cadeaus voor!
 • 30 jaar. De parel staat symbool voor een huwelijk van 30 jaar. Je kunt natuurlijk mooie sieraden voor je partner kopen met parels, maar wat dacht je van lekker uit eten gaan en oesters eten? Kleine kans, maar wie weet vind je zelf wel een echte parel!
 • 35 jaar. Na 35 jaar huwelijk vier je het koralen huwelijk. Hierbij is het cadeau iets moeilijker te bedenken, maar misschien kun je elkaar wel blij maken met een mooie tropische vakantie waarbij je gaat duiken om prachtige koralen te zien in de zee?
 • 40 jaar. Vaak wordt er na een huwelijk van 40 jaar weer een feest gevierd. Dit is het robijnen huwelijk. Sieraden met een robijn zou je natuurlijk kunnen geven, maar sowieso is de kleur rood erg bijpassend bij dit jubileum.
 • 45 jaar. Na een huwelijk van 45 jaar vier je het saffieren huwelijk. Saffier is een mooie blauwe edelsteen, weer perfect voor sieraden natuurlijk. Je kunt echter ook gaan voor iets met dezelfde mooie kleur.
 • 50 jaar. Er zijn niet veel mensen die dit jubileum halen, maar na een huwelijk van 50 jaar is er sprake van een gouden jubileum. Geef elkaar iets van goud, zoals een sieraad of ander origineel cadeau. Ook kun je creatief zijn met het getal 50!
 • 55 jaar. Ben je 55 jaar getrouwd? Dan mag je het smaragden huwelijk vieren. Je kunt je wel voorstellen dat dit nóg minder vaak voorkomt. De oudere generatie (onze opa en oma’s) trouwden vaak erg jong en halen zo’n jubileum vaak nog wel als ze beiden nog leven. Maar hoe ouder ze worden, des te kleiner wordt de kans dat er hierna nóg een jubileum gevierd mag worden. Een smaragd is een mooie groene edelsteen. Je zou dus weer kunnen gaan voor een mooi sieraad, of iets in de kleur groen. Bij dit jubileum hoort bovendien een bloem, namelijk de orchidee. Wil je het helemaal toepasselijk hebben? Ga dan voor een orchidee met groenkleurige bloemen, of in een groene pot!
 • 60 jaar. Het diamanten huwelijk vier je wanneer je maar liefst 60 jaar getrouwd bent. Vaak zijn jullie dan al erg op leeftijd, zo rond de 80 jaar waarschijnlijk. Je kunt weer gaan voor een mooi sieraad met een diamant, als de sieradencollectie nog niet gigantisch is. Vaak wordt er weer een feestje gegeven, want het is natuurlijk zeer uniek om zo lang getrouwd te zijn.
 • 65 jaar. Een briljanten huwelijk wordt gevierd na 65 jaar huwelijk. Een briljant is een diamant die op een bepaalde manier is geslepen. Het zou zomaar het laatste jubileum kunnen zijn, omdat beiden al sterk op leeftijd zijn. Een feestje is dan natuurlijk erg leuk, bijvoorbeeld een rustig diner of een middag met koffie en thee.
 • 70 jaar. Na 70 jaar huwelijk mag je een platina huwelijk vieren. Platina is een nog waardevoller edelmetaal dan goud! Wist je bijvoorbeeld dat de kroon van Koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk is gemaakt van platina? Misschien is een platina cadeau te duur om te geven, maar ook nu is een gezellig samenzijn vaak al voldoende.
 • 75 jaar. Het symbool dat hoort bij een huwelijk van 75 jaar is albast. Albast is een steensoort waar vaak kunst van wordt gemaakt. Dit is moeilijk te vinden om cadeau te doen, maar je kunt misschien iets doen met het getal 75 en weer een leuke dag of middag organiseren voor het bruidspaar.
 • 80 jaar. Het is zeldzaam maar komt zeker wel voor; na een huwelijk van maar liefst 80 jaar, wordt een eiken jubileum gevierd. Een eik is erg sterk en hard; met de jaren wordt de boom steeds dikker en soms zie je zelfs eiken die al honderden jaren oud zijn. Daarom past de eik ook zo goed bij zo’n lang huwelijk. Je zou als cadeau bijvoorbeeld een schijf van eikenhout kunnen geven en alle vrienden en familie hier iets op laten schrijven. Het komt bijna nooit voor dat bruidsparen zó lang getrouwd zijn, niet omdat ze gaan scheiden maar omdat ze te komen overlijden door hun hoge leeftijd. Het gaat vaak om echtparen die al vóór hun twintigste trouwden of nu ruim 100 jaar oud zijn.
 • 90 jaar. Het symbool dat hoort bij een huwelijk van 90 jaar is graniet. Graniet is een stollingsgesteente dat onder andere bestaat uit kwarts. Het kan gebruikt worden als bijvoorbeeld aanrechtblad, maar dat is waarschijnlijk geen cadeau waar je direct aan zou denken. Ook wordt graniet vaak gebruikt voor grafmonumenten, gedenktekens, grafstenen en grafzerken; wellicht dat het symbool bij 90 jaar huwelijk hier ook enigszins naar verwijst.

De overige jaren vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *