Skip to Content

Human Design

Human Design

Je hebt er vast al weleens iets van gehoord: Human Design. Wat houdt deze term nu eigenlijk in? Wat kan je ermee? Waar komt het vandaan? En ook: is het allemaal wel waar?

Wat is Human Design?

Human Design kan jou jezelf beter leren kennen. Het laat je zien hoe jij in elkaar zit en wat daardoor het beste bij jou eigen unieke ‘zijn’ past. Je zou daardoor de mooiste versie van jezelf kunnen worden. Je gaat dus meer bij jezelf naar binnen en leven zoals jouw eigenlijke programmering bedoeld was. Human Design werkt met charts. Jouw eigen chart wordt uitgerekend aan de hand van je geboortedatum, waar je geboren bent en hoe laat.

Human Design combineert astrologie met andere spirituele stromingen, zoals het chakra-systeem, I-Ching en de Kaballah. Maar ook meer wetenschappelijke leringen worden erbij betrokken, zoals genetica en sterrenkunde.

Het is een manier van kijken naar de mens op zowel een Oosterse als Westerse manier. Een holistisch systeem wat niet alleen op persoonlijk vlak kan helpen, maar ook voor je ondernemerschap.

Wanneer is Human Design ontstaan?

Human Design is nog relatief nieuw. Het bestaat namelijk sinds 1987. De ‘ontdekker’ had 8 dagen en 8 nachten een ontmoeting met een stem, wat het begin betekende van Human Design. Het heeft dus een mysterieuze oorsprong, waarbij het spirituele gehalte meteen duidelijk wordt. Je kunt hierover trouwens een film zien op YouTube.

Wat is een chart?

Je hebt er vast al weleens iets van gehoord: Human Design. Wat houdt deze term nu eigenlijk in? Wat kan je ermee? Waar komt het vandaan? En ook: is het allemaal wel waar?

Een chart bij Human Design staat voor de uitleg van jouw unieke eigenschappen aan de hand van je geboortegegeven. Op de chart zie je een lichaam met allerlei lijntjes en nummertjes en dergelijke. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de chart proporties en de bodygraph.

Bij de chart proporties kan je veel info lezen, zoals welke rol jij zou moeten vervullen, tot welke basistype je hoort en hoe je dit het beste toepast en bijvoorbeeld hoe je de beste keuzes kunt maken. Zelfs je incarnatiedoel zou je hieruit kunnen halen. Bij de bodygraph gaat het over energie-uitwisseling, welk eigenschappen bij jou horen en wat jouw talenten zijn.

Er is nog veel meer over te vertellen en een chart lezen is voor een leek dan ook eigenlijk niet te doen. Je kunt je chart wel online gratis laten bepalen. Wil je er echt mee aan de slag, dan is het wel verstandig om hiervoor een professional in te schakelen.

Je eigen chart berekenen

Zoals gezegd kan je online heel eenvoudig je geboortegegevens opgeven en rolt er een eigen chart uit. Dit wordt aangeboden door, waarschijnlijk, iedere aanbieder van Human Design cursussen of gesprekken en dergelijke. Het enige wat je moet weten is hierbij de exacte gegevens van je geboorte.

Waar ben je geboren, op welke datum en welk tijdstip. Aan de hand hiervan wordt een chart berekend. Meestal met een summiere uitleg erbij. Je begrijpt het al: je kunt een completere uitleg dan meteen aanvragen bij die aanbieder of natuurlijk een consult.

4 basistypen

Je hebt er vast al weleens iets van gehoord: Human Design. Wat houdt deze term nu eigenlijk in? Wat kan je ermee? Waar komt het vandaan? En ook: is het allemaal wel waar?

Er wordt uitgegaan van 4 basistypen. Dit zijn de manifestor, de generator, de projector en de reflector.

  • De manifestor neemt initiatief en neemt ruimte in om te rusten. Zijn doel is om op een vreedzame manier onafhankelijk te zijn.
  • De generator wil graag creëren, bouwen en dat soort zaken. Ze luisteren naar hun onderbuik. Ze zijn graag actief bezig.
  • De projector wacht af. Of anderen hem iets vragen. Veel doen is niet echt aan hen besteed en ze nemen graag de tijd om een beetje na te denken.
  • De reflector zou het minst voorkomen en deze persoon heeft heel veel tijd nodig om iets te beslissen. Hij is veel alleen en neemt veel invloeden van buitenaf in zich op. Een reflector is vaak veerkrachtig.
Je hebt er vast al weleens iets van gehoord: Human Design. Wat houdt deze term nu eigenlijk in? Wat kan je ermee? Waar komt het vandaan? En ook: is het allemaal wel waar?

Deze beschrijvingen zijn heel kort, maar vanuit spiritueel oogpunt is er nog veel meer over te vertellen.

Meer weten? Lees dan bijvoorbeeld het boek Human Design van Guido Wernink en Sarah Leers. Deze vind je hier.

Wat kan je met Human Design

Door Human Design krijg je meer inzicht in jezelf. Wat zijn je valkuilen en hoe ben je als persoon ‘geprogrammeerd’? Het is heel veel wat op deze manier doorgrond wordt, dus is het verstandig om eerst eens rustig te beginnen. Doordat je nu veel info hebt over je eigen ‘design’. Door in lijn te leven met jouw eigenlijke design kan je dichter bij jezelf blijven en meer uit het leven halen. En minder in je eigen valkuilen stappen.

Begin je met Human Design dan kan je het beste beginnen met je type, je strategie en je autoriteit. Dat zijn de drie belangrijkste punten, waarmee de rest ‘vanzelf’ ook wel komt. Je type vertelt je iets over hoe jij met je energie omgaat, terwijl je strategie vertelt hoe je er beter gebruik van kunt maken.

Waarom je vaak moe bent, bijvoorbeeld. Door hier goed mee om te leren gaan kan je dus met meer energie gaan leven en alles makkelijker laten stromen. Je autoriteit heeft te maken met jouw manier van beslissen.

Human Design gaat verder dan een horoscoop

Omdat bij Human Design ook alles wordt bepaald aan de hand van je geboortetijdstip en dergelijke, net als bij horoscopen, kan je je misschien afvragen in hoeverre dit niet gewoon hetzelfde is. Volgens kenners gaat Human Design verder dan een gewoon sterrenbeeld.

Het zou praktischer en meer toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Een horoscoop zou vooral gaan over je persoonlijkheidskenmerken en andere grote onderwerpen. Human Design richt zich vooral op de praktische kant van het leven.

Is Human Design waar?

Natuurlijk is dit een vraag die niet zomaar met ja of nee te beantwoorden is. Het geheel ligt immers vrij complex en het is maar net wie je erover spreekt. Internet staat bol met positieve verhalen. Maar het is aan de andere kant geen bewezen wetenschap. In dat opzicht kan je Human Design scharen onder hetzelfde kopje als astrologie. Je kunt jezelf afvragen of je geboortetijdstip en plaats echt zoveel invloed heeft op je hele zijn.

Want naar jouzelf wordt in eerste instantie toch niet gekeken… Als je erin gelooft en er wel open voor staat, dan kan het je iets brengen. Maar zie je dan dingen die kloppen omdat je erin gelooft en dit dus registreert?

Of andersom natuurlijk: zie je vooral wat er niet klopt omdat je er niet in gelooft? Laten we deze vraag dus maar in het midden houden!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *