Skip to Content

Hoe ontstaat stof in huis; wat is huisstof en hoe bestrijden?

Hoe ontstaat stof in huis; wat is huisstof en hoe bestrijden?

Huisstof is een verzamelwoord voor alle kleine deeltjes die ronddwarrelen in de lucht van een huis. Hygiënische maatregelen zijn uiteraard verstandig om huisstof tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen.

Een huis helemaal zonder stof is eigenlijk onmogelijk. Waar kan stof allemaal uit bestaan? Wat verergert het en wat kun je ertegen doen? En hoe zit het nu met allergische reacties?

De opbouw van huisstof

Stof zijn alle vaste deeltjes die voorkomen in de lucht van het huis (of natuurlijk is ‘neergestreken’ …). Deze deeltjes kunnen o.a. zijn:

  • Huidschilfers van mens en dier
  • Organische vezels, bijvoorbeeld van kleding
  • Uitwerpselen van bijvoorbeeld de huismijt
  • Dode, kleine insecten zoals deze mijt
  • Haren
  • Afval van voedsel (minuscule deeltjes)
  • Zand
  • Roet
  • Deeltjes ontstaan bij het koken
  • Schimmels
  • Slijtage van producten

Iets valt onder stof als het dusdanig klein is dat je het amper ziet, of je moet lichtinval hebben. Dan zie je het daadwerkelijk rond dwarrelen in je huis. Stof heeft grote invloed op de kwaliteit van je binnenklimaat. Dit stof adem je immers ook in en kan hierdoor ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

Stof zo min mogelijk de kans geven om in je huis aanwezig te zijn is dan ook verstandig. Denken dat je stof volledig kunt uitbannen is een illusie! Dwangmatig tot schoonmaken overgaan is dan ook weer de (verkeerde) andere kant!

Allergie voor de huismijt

Allergisch zijn voor huisstof hoor je regelmatig. Toch is dit niet helemaal het precieze verhaal. Je bent namelijk niet allergisch voor het stof op zich, maar preciezer voor de huismijt of ook wel de huisstofmijt genoemd.

En om dan helemaal correct te zijn: je krijgt je allergische reactie van de uitwerpselen van deze mijt. Dit diertje is met het blote oog niet echt te zien, maar is toch gewoon een klein wezentje die behoort tot de spinachtigen.

Hij houdt vooral van donkere plekken en vocht. Dit is logisch, want hij drinkt niet maar moet zijn vocht gewoon uit de lucht filteren. En direct zonlicht kan hij simpelweg niet tegen. Hij leeft o.a. van de huidschilfers van mens en dier.

Dus is jouw bezwete bed de droomplek voor dit diertje. Allergische reacties op zijn uitwerpselen én zijn vervellingshuidjes komen voor bij maar liefst 5 tot 10 % van de mensen.

Schadelijke stoffen

Naast de huismijt kunnen er ook nog andere zaken zijn die in het stof voorkomen die niet goed voor je zijn. Door slijtage van producten kunnen er chemische deeltjes in de binnenlucht zweven die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.

Over het algemeen zal dit risico wel meevallen, toch waarschuwt het RIVM wel voor bepaalde stoffen. Een heel bekende hierbij is asbest. Maar ook weekmakers, vlamvertragers en metalen kunnen schadelijk zijn.

Wat doe je tegen stof?

Natuurlijk ontkom je er niet aan om aan het schoonmaken te gaan om stof minder kans te geven.

Zo zal je met grote regelmaat/iedere dag een stofzuiger moeten hanteren. En dus ook niet alleen even op zicht, maar gewoon ook onder de bank of onder het bed. Gladde vloeren kun je nat afnemen en het stof zo verwijderen. Het interieur neem je af met een stofdoek of een natte doek.

Voordeel bij een natte doek is dat het stof niet vrolijk de andere kant op wappert, maar dat je het echt ‘gevangen’ hebt. Let wel weer op dat niet alles te nat wordt, want de mijt is dol op vochtige plekken! Schimmels ook trouwens en ook die kunnen tot stof vergaan.

Overigens zijn schimmels uiteraard niet alleen vies om te zien, maar ook niet goed voor je!

Naast schoonmaken van je huis is het eveneens zaak om je beddengoed heet genoeg te wassen. Was je kouder dan 60 graden, dan heb je kans dat de huismijt gewoon overleeft.

Lucht het matras regelmatig en leg altijd na het slapen je dekens over het voeteneinde. Zo kan het bed even goed luchten en verminder je het vocht in je matras (want zweet blijft er echt wel achter, ook als jij dat niet doorhebt).

Lucht het huis iedere dag. Zo zal het binnenklimaat in je huis verbeteren.

Bij goed geïsoleerde huizen moet hier zeker rekening mee gehouden worden, want spontane kieren bestaan dan niet meer… Zorg dus naast deze isolatie ook voor een prima ventilatie van je vertrekken!

Luchtreiniger

Hierop inhakend kan het voor sommige ruimten ook een optie zijn om een luchtreiniger aan te schaffen. In de lucht zit immers van alles en woon je zo dat jij je raam echt niet open wilt of kunt zetten, dan kan dit een prima alternatief zijn.

Hoewel de buitenlucht op veel plekken ook niet echt van een goede kwaliteit kan zijn, blijkt uit onderzoek dat de lucht in huis gemiddeld van mindere kwaliteit is dan buiten!

Wel of geen gladde vloer

Vaak wordt er gedacht dat je bij een huismijtallergie beter voor gladde vloeren kunt gaan. Ook wij hadden voor onze zoon direct laminaat gekocht voor op zijn kamer waar nog vloerbedekking lag, nadat hij als allergisch werd gestempeld.

Om niet lang daarna te lezen dat het nadeel van een gladde vloer juist is dat het stof vrijer spel heeft en dus meer door de kamer blijft dwarrelen.

In vloerbedekking zou het meer op de grond blijven hangen. Wie er gelijk heeft?

Mijn eigen ervaring is wel dat je op een gladde vloer veel beter kunt zien of alles weg is en makkelijker te reinigen is. Mijn voorkeur gaat dan ook gewoon uit naar die gladde vloer…

Wat doe je tegen huisstofmijtallergie?

Om het risico op allergische reacties te vermijden kun je een aantal dingen doen:

  • Natuurlijk zoveel mogelijk stoffen en zuigen.
  • Beddengoed op 60 graden wassen.
  • Meerdere keren per dag de ramen openzetten om te luchten.
  • Bed niet opmaken, maar openslaan.
  • Was buiten laten drogen! Gebruik je liever een wasdroger? Neem er dan 1 waarbij de afvoer naar buiten gaat! En houd de deur dicht om het eventueel toch vrijgekomen stof niet de rest van het huis in te laten.
  • Vermijd stoffige plekken zoals gordijnen, jaloezieën, onder kasten en banken enzovoort, door ook deze zaken regelmatig schoon te maken.
  • Om vochtige situaties te vermijden is het een idee om overdag de kamers (even) te verwarmen!
  • Kies een bed met een bodem die het matras laat luchten.
  • Er is speciaal beddengoed tegen deze allergie en je zou een matrashoes kunnen kopen.
  • Verder kun je denken aan dichte kastjes en dat soort zaken om zo, zo min mogelijk stof op te sparen…

Overigens worden er door artsen geen zaken als luchtreinigers of huismijtdodende middelen (hier) aangeraden. Ook de speciale matrashoezen vallen niet onder hun advies. Dit is omdat hiervan het nut niet bewezen is. Wat dus ook weer niet wil zeggen dat het niet helpt…

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *