Skip to Content

Tips voor het effectiever verwarmen van het huis en te besparen op energiekosten

Tips voor het effectiever verwarmen van het huis en te besparen op energiekosten

Zodra de R in de maand zit beginnen de eerste huishoudens al met het verwarmen van hun huis. Voornamelijk in oudere huizen die niet goed zijn geïsoleerd is dit een punt.

Veel stoken of niet efficiënt het huis verwarmen zorgt er ook voor dat de kosten oplopen, 80 procent van de energiekosten in het huishouden wordt letterlijk verbrand.

Een paar kleine trucjes kunnen helpen om beter te verwarmen en geld en energie besparen. Hieronder vind je een aantal tips over hoe je de winter goedkoop en comfortabel warm kunt doorkomen.

Optimale kamertemperatuur

De optimale kamertemperatuur ligt tussen 19 en 22 graden in de woonkamers en 17 tot 18 graden in de slaapkamers. Een graad minder kan tot 6% aan stookkosten besparen. Als je overdag niet in je appartement of huis bent, is het de moeite waard om de thermostaat terug te draaien.

Als je voor langere tijd niet thuis bent, kun je zelfs de verwarming uitschakelen, maar wees voorzichtig: als de temperatuur voor langere tijd onder het dauwpunt zakt (in appartementen rond de 15°C), kan zich schimmel vormen.

Goed ventileren

Regelmatige goede ventilatie is in ieder geval belangrijk, anders ontstaat er schadelijke schimmel in huis. Zelfs bij ijskoud winterweer is het raadzaam om het huis in ieder geval ’s morgens en ’s avonds goed te ventileren.

Maak gebruik van de techniek om het huis op de juiste manier te luchten en vermijd gekantelde ramen.

Open alle deuren en ramen voor enkele minuten indien mogelijk.

Laat de ramen vijf tot tien minuten wijd open staan. De kamers mogen niet onder 14 tot 16 graden afkoelen. De muren zullen niet afkoelen tijdens deze korte ventilatieperiodes en de kamers zullen snel weer opwarmen.

Dwarsventilatie is nog effectiever, een mogelijkheid die openstaat voor iedereen die ramen aan weerszijden van het huis heeft. De ventilatietijd kan dan worden teruggebracht tot enkele minuten.

Vermijd kantelende ramen

Permanente ventilatie door gekantelde ramen veroorzaakt pas na 24 uur een uitwisseling van de volledige ruimtelucht en verbruikt dus onnodig veel verwarmingsenergie.

Niet alleen dat: als de ramen gekanteld zijn, koelen de muren aanzienlijk af en kan er schimmel ontstaan op te koele muren.

Laat radiatoren vrij

Laat de warmte vrij circuleren: radiatoren mogen geen lambrisering hebben of verstopt zijn achter meubilair. Dit betekent tot vijf procent meer stookkosten. Als de gordijnen over de radiatoren hangen, neemt het warmteverlies weer aanzienlijk toe en kunnen de energiekosten tot 40 procent stijgen.

Ventilerende radiatoren

Laat de verwarming regelmatig onderhouden. Slecht onderhouden verwarmingssystemen kunnen tot 20 procent meer energie verbruiken. Er zit vaak lucht in het watercircuit van een radiatorsysteem.

Een teken van lucht in het verwarmingscircuit is een geborrel in de leidingen. Ook als de radiator niet goed opwarmt, ook al staat het ventiel open, kan er lucht in het verwarmingssysteem zitten.

Speciale ventielen op de jaga radiator van je verwarmingsinstallatie maken ontluchting mogelijk, zodat het verwarmingswater kan circuleren zonder ingesloten lucht. Deze radiatoren gebruiken de meest innovatieve methoden om energie te besparen.

Individuele controle van de radiatoren

Programmeerbare thermostaten om elke individueel verwarmingselement te regelen, maakt een automatische aanpassing mogelijk van elke afzonderlijke ruimte die je wilt verwarmen. De installatie is eenvoudig door het vervangen van de thermostatische knoppen op de radiatoren.

Warm water

Vaak wordt warm water verwarmd door hetzelfde verwarmingssysteem, dus je gebruik van warm water is ook van invloed op je verwarmingskosten.

  • beperk de temperatuur van het warme water tot 60°C. Hogere temperaturen kosten meer energie en bevorderen verkalking van je ketel;
  • douchen in plaats van baden bespaart tot 70% van de energiekosten door een lager verbruik van warm water;
  • gebruik debietbegrenzers.

Afdichting van de vensters

Tochtige ramen maken het huis oncomfortabel en verspillen energie. Met een eenvoudige test kun je nagaan of de ramen goed dicht zijn: Plak een stuk papier op verschillende plaatsen rond het raam.

Als het gemakkelijk is om het uit te trekken als het raam gesloten is, moet je de voegafdichtingen vervangen of de raamvleugels bijregelen. De beste manier om lekken kosteneffectief af te dichten is door gebruik te maken van zelfklevende afdichtingstapes uit de bouwmarkt.

Zelfs als de afdichting slechts op één plaats poreus is, is het toch raadzaam om de complete raamafdichting te vernieuwen.

Afdichtbanden zijn met name geschikt voor houten en metalen ramen. Kunststof ramen hebben vaak rubberen afdichtingen, waarop niets mag worden geplakt.

Tocht onder en rond de deuren vermijden

Ook door tocht onder de deur kan veel verwarmingsenergie verloren gaan. Bij gladde vloeren zoals laminaat, parket of tegels dien je de deuren te voorzien van een zogenaamde borstelafdichting, die aan het deurblad wordt bevestigd.

Het voordeel is dat de flexibele haren ook gemakkelijk oneffenheden in de vloer kunnen compenseren. Afhankelijk van het feit of ze zijn ontworpen voor gladde, oneffen of textiele vloeren, zijn de borstels meer of minder stijf.

Gordijnen en rolluiken sluiten

Omdat ramen een veel lager isolatie-effect hebben dan een muur, moet je ’s nachts zeker je rolluiken of gordijnen dicht doen. Op deze manier kun je het warmteverlies door de gesloten ramen met ruim 20 procent verminderen.

Controleer je verbruik van verwarmingskosten

Het is het beste om je verbruik maandelijks te registreren en de verbruiksrekening van je energieleverancier elk jaar te vergelijken. Alleen zo kun je verbruiksafhankelijke afwijkingen tijdig signaleren en hierop reageren.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *