Skip to Content

Huis opruimen; waar beginnen?

Huis opruimen; waar beginnen?

Een schoon en georganiseerd huis kan veel voordelen bieden. Het kan je helpen om je beter te voelen en je concentratie en productiviteit te verbeteren. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om je huis opgeruimd en georganiseerd te houden. Het opruimen van je huis kan een flinke klus zijn, maar het is zeker de moeite waard. Door je huis op te ruimen en georganiseerd te houden, kun je je beter voelen en meer rust ervaren. Maak een plan voordat je begint met opruimen, maak onderscheid tussen spullen die weg kunnen en spullen die je wilt houden.

In dit artikel delen we een aantal handige tips die je kunnen helpen om je huis op te ruimen en georganiseerd te houden.

Maak een plan

Voordat je begint met opruimen, is het belangrijk om een plan te maken. Maak een lijst van de kamers die je wilt opruimen en stel prioriteiten. Begin bijvoorbeeld met de kamer die het meest rommelig is. Bedenk ook hoeveel tijd je wilt besteden aan het opruimen en maak een realistische planning. Verdeel de tijd bijvoorbeeld over de verschillende kamers die je wilt opruimen.

Maak onderscheid tussen spullen die weg kunnen en spullen die je wilt houden

Een van de grootste uitdagingen bij het opruimen van je huis is het maken van keuzes. Veel mensen hebben de neiging om spullen te bewaren omdat ze denken dat ze deze in de toekomst nog nodig zullen hebben. Maar in werkelijkheid hebben de meeste spullen geen waarde en nemen ze alleen maar ruimte in beslag. Maak onderscheid tussen spullen die weg kunnen en spullen die je wilt houden. Gooi de spullen weg die kapot zijn of die je niet meer nodig hebt. Breng spullen die nog in goede staat zijn naar een kringloopwinkel of geef ze weg aan vrienden en familie.

Zorg voor voldoende opbergruimte

Een van de redenen waarom veel mensen moeite hebben om hun huis opgeruimd te houden, is omdat ze niet voldoende opbergruimte hebben. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte in huis. Denk bijvoorbeeld aan opbergdozen, ladekasten en planken. Zorg er wel voor dat je de opbergruimte efficiënt gebruikt. Plaats bijvoorbeeld spullen die je vaak gebruikt op ooghoogte en spullen die je minder vaak gebruikt hoger of lager.

Houd je huis dagelijks bij

Als je jouw huis eenmaal hebt opgeruimd en georganiseerd, is het belangrijk om dit bij te houden. Houd bijvoorbeeld dagelijks bij welke spullen je gebruikt en berg deze na gebruik weer op. Maak ook regelmatig schoon en stofzuig het huis. Als je dagelijks een paar minuten besteedt aan het bijhouden van je huis, zal het minder snel weer rommelig worden.

Psychologie van het opruimen

De psychologie van het opruimen heeft te maken met de manier waarop ons brein werkt en hoe dit ons gedrag beïnvloedt. Hieronder volgen een aantal psychologische aspecten die van invloed kunnen zijn op ons opruimgedrag.

Een opgeruimde en georganiseerde omgeving kan ons helpen om stress te verminderen en ons meer ontspannen te voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die zich in een rommelige omgeving bevinden, meer stress ervaren dan mensen die in een georganiseerde omgeving werken. Dit kan ervoor zorgen dat we ons sneller overweldigd voelen en minder gemotiveerd zijn om op te ruimen.

Spullen kunnen een emotionele waarde hebben voor ons, waardoor het moeilijk kan zijn om deze weg te gooien of op te ruimen. Hierbij spelen herinneringen en sentimentele waarde vaak een grote rol. Het kan helpen om te bedenken dat de herinnering niet verdwijnt wanneer het voorwerp weg is en dat het vrijmaken van ruimte kan zorgen voor nieuwe ervaringen.

Het creëren van een opruimroutine kan helpen om het opruimen van je huis een gewoonte te maken. Door bijvoorbeeld elke dag 10 minuten op te ruimen, zorg je ervoor dat je huis opgeruimd blijft zonder dat het een grote taak wordt. Door het opnemen van opruimen in je dagelijkse routine wordt het gemakkelijker om hieraan te wennen en zorgt het voor een positieve gewoonte.

Het belonen van jezelf na het opruimen van je huis kan helpen om het vol te houden en om het als een positieve ervaring te zien. Het kan bijvoorbeeld gaan om het kopen van een nieuw item voor in huis, het kijken van een film of het doen van iets wat je leuk vindt.

In het kort kunnen we stellen dat ons gedrag rondom opruimen voornamelijk te maken heeft met onze emoties, gewoontes en gedachten. Door het creëren van een positieve mindset, routines en beloningen kunnen we ons gedrag rondom opruimen veranderen en ervoor zorgen dat we meer plezier en ontspanning halen uit een opgeruimd huis.

Stappenplan huis opruimen

Als je van plan bent om je huis op te ruimen, kan het handig zijn om een plan van aanpak te maken. Hieronder vind je een stappenplan dat je kunt volgen om je huis op te ruimen en georganiseerd te houden.

Stap 1: Maak een overzicht

Begin met het maken van een overzicht van de kamers die je wilt opruimen. Maak een lijst van de kamers die prioriteit hebben en bedenk hoeveel tijd je per kamer wilt besteden. Verdeel de tijd gelijkmatig over de verschillende kamers. Maak ook een lijst van de benodigdheden, zoals vuilniszakken, opbergdozen en schoonmaakmiddelen.

Stap 2: Gooi weg wat niet meer nodig is

Begin met het weggooien van spullen die kapot zijn of die je niet meer nodig hebt. Sorteer de spullen in drie categorieën: bewaren, weggeven of weggooien. Breng spullen die nog in goede staat zijn naar de kringloopwinkel of geef ze weg aan vrienden en familie.

Stap 3: Maak een plek voor alles

Een opgeruimd huis begint bij het hebben van een vaste plek voor alle spullen. Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft en berg spullen op in opbergdozen of ladekasten. Plaats spullen die je vaak gebruikt op ooghoogte en spullen die je minder vaak gebruikt hoger of lager.

Stap 4: Maak schoon

Als je alle spullen hebt gesorteerd en een vaste plek hebt gegeven, is het tijd om schoon te maken. Maak de kamers grondig schoon en stofzuig het huis. Vergeet niet om ook de ramen te lappen en de deuren en kozijnen af te nemen.

Stap 5: Houd het bij

Nu je huis opgeruimd en georganiseerd is, is het belangrijk om het bij te houden. Ruim dagelijks de gebruikte spullen op en maak regelmatig schoon. Zorg ervoor dat je spullen terugzet op hun vaste plek en vermijd om spullen te laten rondslingeren.

Stap 6: Creëer een routine

Om je huis opgeruimd en georganiseerd te houden, is het handig om een routine te creëren. Maak bijvoorbeeld elke dag vijf minuten vrij om spullen op te ruimen of plan een vaste dag in de week om het huis schoon te maken. Door een routine te creëren, zorg je ervoor dat je huis opgeruimd blijft en het geen overweldigende taak wordt.

Met deze stappen kun je jouw huis op een efficiënte manier opruimen en georganiseerd houden. Zorg ervoor dat je een realistisch plan maakt en jezelf niet te veel druk oplegt. Het is belangrijk om stap voor stap te werk te gaan en het resultaat zal uiteindelijk lonen.

Checklist huis opruimen

Als je van plan bent om je huis op te ruimen, kan het handig zijn om een checklist te hebben om ervoor te zorgen dat je niets vergeet. Hieronder vind je een voorbeeld van een checklist die je kunt gebruiken bij het opruimen van je huis:

 • Maak een overzicht van de kamers die je wilt opruimen
 • Verzamel alle benodigde materialen, zoals vuilniszakken, opbergdozen en schoonmaakmiddelen
 • Begin met het weggooien van kapotte spullen en spullen die je niet meer nodig hebt
 • Sorteer de overgebleven spullen in drie categorieën: bewaren, weggeven of verkopen en weggooien
 • Maak een vaste plek voor alle spullen en zorg ervoor dat alles een plek heeft
 • Maak de kamers grondig schoon en stofzuig het huis
 • Lappen van de ramen, afnemen van de deuren en kozijnen
 • Houd het bij door dagelijks gebruikte spullen op te ruimen en regelmatig schoon te maken
 • Creëer een routine om je huis opgeruimd en georganiseerd te houden

Met deze checklist kun je jouw huis op een efficiënte manier opruimen en ervoor zorgen dat je niets vergeet. Door stap voor stap te werken, zorg je ervoor dat het opruimen van je huis geen overweldigende taak wordt en dat je uiteindelijk kunt genieten van een opgeruimd en georganiseerd huis.

Hulp bij huis opruimen

Het kan een grote uitdaging zijn om je huis op te ruimen en georganiseerd te houden. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je hulp kunt krijgen bij het opruimen van je huis. Hieronder vind je een aantal suggesties:

 1. Vraag familie of vrienden om hulp; Misschien kunnen familieleden of vrienden je helpen bij het opruimen van je huis. Samen kun je de klus sneller klaren en het kan ook nog eens gezellig zijn. Zorg wel dat je van tevoren duidelijke afspraken maakt over wat er moet gebeuren en hoe lang het gaat duren.
 2. Huur een professional organizer; Een professional organizer is iemand die gespecialiseerd is in het opruimen en organiseren van huizen en ruimtes. Hij of zij kan je helpen bij het maken van een plan van aanpak, het sorteren van spullen en het creëren van een systeem om je huis opgeruimd te houden. Er zijn verschillende professionele organizers te vinden via internet.
 3. Volg een online opruimcursus; Er zijn online cursussen beschikbaar die je kunnen helpen bij het opruimen van je huis. Hierbij krijg je bijvoorbeeld stap voor stap uitleg over hoe je het beste kunt beginnen en hoe je het georganiseerd kunt houden. Ook zijn er cursussen die zich specifiek richten op bepaalde kamers of probleemgebieden in huis.
 4. Schakel een schoonmaakbedrijf in; Als het opruimen van je huis gepaard gaat met veel schoonmaakwerk, kan het inschakelen van een schoonmaakbedrijf een uitkomst zijn. Zij kunnen je helpen bij het grondig schoonmaken van je huis en je kunt zelf de focus leggen op het opruimen en organiseren van spullen.

Het opruimen van je huis kan een grote uitdaging zijn, maar met de juiste hulp en aanpak wordt het een stuk makkelijker. Kies de optie die het beste bij jou past en je zult zien dat je snel kunt genieten van een opgeruimd en georganiseerd huis.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *