Skip to Content

Huis koel houden; tips warmte buiten houden, uit slaapkamer krijgen of woning koel krijgen

Huis koel houden; tips warmte buiten houden, uit slaapkamer krijgen of woning koel krijgen

Het is weer lekker warm tijdens een hittegolf, overdag maar zeker ook ’s avonds. Buiten is het flink benauwd waardoor je liever binnen zit, maar ook daar kan de temperatuur snel oplopen. Zeker op de kinderkamers. En als het warm is slapen ze een stuk minder. Daarom is het slim om de temperatuur binnen zo koel mogelijk te houden. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk?

Ramen en deuren dicht

Misschien ben je geneigd om alles open te zetten met dit weer. Zodat het lekker kan luchten. Niet doen, want ook de warmte komt zo je huis binnen. Houd daarom zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten. Wil je toch even luchten, doe dat dan direct (vroeg) in de ochtend en doe daarna alles weer dicht.

Het advies is vanaf 10 uur alles dicht te houden; ramen en gordijnen en vanaf 18.00 alles weer laten luchten.

Sluit ook de (rol)gordijnen of rol het zonnescherm uit zodat je de warme stralen binnen weert. Niet alleen de ramen laten trouwens warmte door, ook de muren warmen op en geven na zonsondergang nog lang warmte af. Probeer dus voor zoveel mogelijk schaduw te zorgen. Bijvoorbeeld door beplanting.

Beperk het gebruik van elektrische apparaten

Niet alleen de oven of het gasfornuis geeft warmte af, waardoor het beter is om geen hartige taart te maken maar je beter een maaltijdsalade kan bereiden. Met dit weer heb je toch ook minder trek en zin om in de keuken te staan.

Maar vermijdt ook andere elektrische apparaten zoals de tv, laptop en gloeilampen. Wees daarom terughoudend in het gebruik hiervan. Zet ze niet alleen op standby maar schakel ze ook echt uit.

Benevelen

In pretparken of op het terras  kom je het wel eens tegen. Een nevelige mist waar je doorheen kan lopen. Niet alleen heel erg leuk, maar ook zeer verkoelend. Vul daarom een plantenspuit met water zodat je ook in huis af en toe kan vernevelen.

Niet teveel want een hoge luchtvochtigheid zorgt ook voor een bedrukt gevoel. Wat ook helpt is om de natte was in de slaapkamer uit te hangen. Dit houdt het vochtiger en koeler.

Als de kinderen buiten spelen; besproei dan ook regelmatig de tegels (zonder teveel water te gebruiken) zodat die koel blijven en ze er niet aan verbranden. Of koop een tuinkleed.

Op de grond slapen; kamperen in eigen huis

Warme lucht stijgt op, daarom is het op zolder al snel het warmste. Om het koeler te krijgen is het dus verstandig om dicht bij de grond te slapen. Matras op de grond en lekker binnenshuis kamperen! En in plaats van op zolder misschien een paar dagen beneden kamperen? Of leg de bedjes op de gang waar de zon niet komt.

Koele lucht met de ventilator

Een ventilator blaast alleen maar lucht door de kamer, wat als het heel erg warm is al beter is dan de warme stilstaande lucht. Nu kan het windje wel als verkoelend worden ervaren, maar blijft het warme lucht.

Om de lucht ook echt af te koelen kan je twee flessen met water vullen, ’s nachts in de diepvries gooien en die voor de ventilator plaatsen. Zo wordt de lucht die daar langs komt afgekoeld en heb je heerlijke verkoeling.

Let op: breng geen koelelementen of wat dan ook aan in het bedje van je baby / kind. Zelfs als het nog niet gaat rollen, weet je nooit of het net een armpje rondslaat of wat dan ook en er ongelukken kunnen gebeuren.

Overige tips!

Laat de kinderen doen wat ze zelf willen. Het is te warm om de strijd aan te gaan. Willen ze met water spelen, prima! Willen ze een ijsje, bedenk dan dat het weer extra vocht is etc.

Probeer voor het huis extra schaduw te creëren, zodat de zon niet naar binnen schijnt en het koeler blijft.

Blijf insmeren! Het is niet alleen warm de uv-stralen zijn ook zeer sterk aanwezig dus je kan binnen 10 minuten verbranden.

Op het heetst van de dag siësta instellen; slapen of gewoon filmpje kijken / op tablet spelen.

Zorg ook goed voor jezelf en een optimale zonbescherming.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Johanna Johanna schreef:

    Super handige tips, Ik had laatst een filmpje gevonden en ik moet het nog uitproberen. Airco kost veel geld en soms heel lastig in huis t bouwen. In dit filmpje deed de gebruiker zijn ventilator in een emmer hangen met koud water/ijs erin, hier draaide de ventilator van de bovenkant lucht in en via een buisje kon de koude ijslucht uit de emmer. Ik heb geen idee of het echt werkt maar ik ga het zeker weten proberen.

  2. Avatar van Kreanimo Kreanimo schreef:

    Mislukt… de peuter wil met cupcakes trakteren morgen. Hahaha.
    Maar normaal doe ik het ook zoals je hier beschrijft.