Na een naar gesprek met je vriendin of leidinggevende stromen de tranen over je wangen. Mogelijk al tijdens het gesprek en anders in de auto op de terugrit. Maar huilen kan ook zonder reden zijn. Mijn vader kon huilen als hij een mooi lied hoorde. Van ontroering dus. Wat is de functie van huilen bij volwassenen? En heeft huilen nog een functie?
Kinderen huilen om andere reden
Baby’s huilen om andere redenen als wij volwassenen. Huilen is hun vorm van communicatie. Of ze honger, slaap, pijn hebben of moe zijn.. aan het huiltje kunnen wij als ouders herkennen wat je baby wil vertellen.
Volwassenen hoeven niet te huilen om te communiceren. We hebben door de jaren heen geleerd om ons te uiten met taal. Toch kunnen ook volwassenen huilen. De andere kant kan ook. Dat je wel zou willen huilen, maar dat het niet lukt. Daar gaan we later in dit artikel verder op in.
Huilen volwassenen scala van emoties
Als ik zelf huil, is het vooral omdat ik iets niet eerlijk vind en me daar machteloos over voel. Van alles wat er in de wereld gaande is tot rouw en persoonlijk verlies in mijn omgeving.
Volwassenen huilen vaak omdat we ons:
- Machteloos
- Hulpeloos
- Wanhopig
voelen. Ze hoeven niet alle drie voor te komen, één kan ook al reden zijn waarom de tranen komen. Naast verdriet, kunnen onderliggende schaamte of woede ook zorgen dat je huilt. Je hebt ook vreugdetranen, bij extreme blijdschap of fysieke pijn.
Huilen is dan een middel om met allerlei overweldigende emoties om te kunnen gaan. Door te huilen is de kans op troost en medeleven groter. Van nature zijn we mensen afhankelijk van de ander. Denk maar aan vroeger toen we nog in groepen leefden. Iemand die huilde, liet zien dat hij een ander nodig had.
Zomaar huilen
Ineens zomaar huilen als volwassene. Er lijkt vaak een taboe te liggen op zomaar in huilen uitbarsten. Tel daarbij op dat bij vrouwen de tranen echt hoger zitten dan bij mannen.
Zo heeft onderzoek uitgewezen dat vrouwen 20 tot 50 keer per jaar huilen. Voor mannen ligt dit een stuk lager. Deze zouden per jaar 5 tot 20 keer huilen. Hoe komt het dat wij vrouwen meer huilen?
Allereerst komt het door de hormonen. Mannen hebben meer testosteron. Dit heeft een demping op het huilen. Vrouwen hebben meer prolactine, dit hormoon geeft tranen de vrije baan.
Het kan zijn dat mannen zijn opgegroeid met het idee dat tranen een vorm van zwakte zijn. ‘Een echte man huilt niet’ dat hoorde je vroeger nog wel eens. Hierdoor zouden mannen andere manieren hebben gevonden om met woede, machteloosheid of verdriet om te gaan.
Vrouwen hebben vaak de rol van zorgdrager in zich. Of dit nu op het werk of thuis is, voor troosten ga je eerder naar een vrouw dan een man. Dan werken vrouwen ook nog eens meer in een zorgberoep. Het ziekenhuis, in het onderwijs of als sociaal hulpverlener. Beroepen waarbij empathisch vermogen belangrijk is. Ook de omgeving brengt werkenden meer bij de randen van het verdriet.
Zomaar huilen kan een mechanisme zijn. Een manier om alle emoties die je overspoelen eruit te laten komen. Het kan ook zijn dat je het lastig vindt om je te verwoorden of assertief op te treden tegen je collega. Een reden waarom je zomaar huilt.
Ook je niet gehoord of gewaardeerd voelen kan zorgen dat je ineens moet huilen. Er zit dus vaak iets ‘onder’. Het helpt om te achterhalen wat de reden is dat je ineens moet huilen.
Emotioneel huilen
Emotioneel huilen is vaak heftiger qua tranen, emoties en duur als zomaar huilen. Allerlei gevoelens zorgen ervoor dat je erg emotioneel bent en moet huilen. Vaak heb je dit ook niet in de hand, het overkomt je. Veel mensen zeggen dat emotioneel huilen oplucht. Is het zo dat huilen een troostende functie heeft?
Er zijn onderzoeken naar huilen en diens functie gedaan. Hieruit is gebleken dat huilen indirect zin lijkt te hebben. Als je alleen huilt, word je niet getroost. Huil je echter in de buurt van anderen, dan is de kans groter dat je getroost wordt. Hierdoor voel je je beter. Huilen kan dan een reden zijn om anderen tot actie te manen.
Tranen die bij emotioneel huilen horen, hebben een andere samenstelling. Zo bevatten deze meer hormonen! De hormonen hebben een natuurlijke en pijnstillende werking. Je lichaam troost zichzelf dus een beetje.
Meer huilen nadat je vader of moeder bent geworden
In dit artikel van het Parool wordt meer informatie gegeven over de band tussen vader, moeder en kind. Na de geboorte verandert niet alleen je lichaam. Ook je hersenen veranderen.
Mannen krijgen te maken met een verlaging van het hormoon testosteron. Je hoort wel eens dat mannen zachter worden. Dit kan dus echt doordat ze minder testosteron in hun lichaam hebben. En een verlaging van testosteron zorgt voor meer tranen.
Voor vrouwen geldt dit net zo. Je hormonencocktail wordt anders als je moeder bent geworden. Of je vroeger nu nooit huilde of snel: als moeder huilen we allemaal wel eens. Van frustratie omdat je kind het eten weer niet wil proberen, de chaos van het spelen of de moeder die altijd de speelafspraakjes bij jou thuis afdwingt.
Wees maar wat liever voor jezelf. En weet ook dat huilen nuttig is. Of het nu om troost is van je geliefden of omdat het zo lekker op kan luchten.. het mag er zijn.
Niet kunnen huilen
Vroeger kon je zo in een seconde huilen en tegenwoordig niet meer. Het kan zijn dat medicatie zoals antidepressiva een effect heeft hierop. Of dat je door allerlei gebeurtenissen een mechanisme hebt ontwikkeld waardoor je met gevoel op een andere manier omgaat.
Toch kun je dan soms juist snakken naar een huilbui. Een tip kan zijn om dan langs een haptonoom te gaan. Deze brengt je in contact met je gevoel. Hiervoor raakt de haptonoom je ook aan. Weten of het iets voor jou is? Je kunt altijd bij de huisarts informeren wat en of dit iets voor jou is.
- Wet van de aantrekkingskracht - 22/08/2024
- Maden in je vuinisbak; wat te doen - 20/12/2023
- Nieuwe trend; #sorrynotsorry met voorbeelden van non-apology - 18/09/2023
Leave a comment