HP Pavilion X360 laptop 14-ba191nd Convertible review

De laptop; een van de voorwerpen die ik het meeste en langste gebruik. In principe zit ik er iedere dag wel enkele of meerdere uren achter vanwege het bloggen. Voor mij persoonlijk is die dan ook echt onmisbaar en daarom ben ik niet snel tevreden.

De meeste laptops zijn niet heel goedkoop. Toen ik de vraag kreeg of ik de HP Pavilion X360 14-ba191nd wilde reviewen twijfelde ik geen moment. Zeker niet toen ik zag dat hij gemiddeld 4,5 sterren scoorde bij de reviews.

De laptop die ik op dat moment gebruikte was ook van HP, net als die daarvoor. Wat dat betreft ben ik best merkvast, als iets bevalt wil ik niet snel iets anders. En had ik gekocht bij Coolblue, online vergeleken en besteld maar uiteindelijk toch in de winkel opgehaald.

Zodat ik toch even kon overleggen met iemand met meer verstand over deze keuze. Je hebt tenslotte niets aan een laptop waar je na een paar maanden tegen de grenzen aan loopt.

Een feestje om uit te pakken

Toen de doos bezorgd werd kon ik natuurlijk niet wachten met uitpakken. Ik was wel erg nieuwsgierig naar mijn nieuwe ‘best friend’. De doos was vooral gevuld met lucht, letterlijk ook met een opgeblazen ballon 😉

Een paar ballen die de kinderen meteen hebben toegeëigend en een reep show colade. Jammie! Die ging hoog op de kast voor een later moment 😉

In het begin twijfelde ik wel even over het formaat, hij is net een slag kleiner dan mijn vorige laptop wat ik op zich wel een heel fijn formaat vond. Dus ik was bang dat ik dat nadelig zou vinden.

In de praktijk bleek dat verschil mee te vallen en went het ook snel. Sterker nog, het bleek een voordeel te zijn omdat hij nu makkelijker in de tas past en meegenomen kan worden overal heen.

Installeren HP Pavilion

Even twijfelde ik, het was donderdagavond, die vrijdag zouden we een weekend weg gaan. Was dat wel een slim moment om een nieuwe laptop uit te pakken en te installeren.

Vaak komt daar heel veel bij kijken en met de vorige ben ik twee weken bezig geweest. Wat vooral te maken had met het overzetten van bestanden omdat de oude laptop heel erg traag was geworden en niet meewerkte.

Daarom heb ik vrij snel een betaald account genomen bij dropbox zodat ik ‘in the cloud’ kon werken.

Met name voor alle fotobestanden. Makkelijker dan een externe harde schijf eraan hangen etc. Windows 10 en andere apps zoals Netflix zijn al geïnstalleerd dus je kan er direct mee aan de slag!

Dus ik hoefde alleen Dropbox te installeren en aan te geven welke mappen ik op de harde schijf wilde hebben. De rest kon gewoon in the cloud blijven.

De tweede stap was vervolgens het installeren van Chrome, ik vind dat persoonlijk prettiger werken dan Internet Explorer.

Het voordeel van Google is dat deze gekoppeld kan worden aan meerdere apparaten en ik dus ook alle wachtwoorden had (die ik heb opgeslagen) en niet weken bezig ben om die terug te zoeken.

En ik ook meteen weer over alle extensies beschik die ik had geïnstalleerd vanwege de blog, zoals Pinterest en Linkpizza. Tot slot heb ik nog twee programma’s geïnstalleerd die ik gebruik om foto’s te comprimeren en om filmpjes te bewerken en toen was ik binnen een uur klaar. Dat viel dus enorm mee!

Laptop met touchscreen & tablet

Het fijne van deze laptop is dat hij beschikt over een touchscreen. In het begin is het even wennen, en gebruik je hem puur in de laptopfase, maar al snel had ik het voordeel ontdekt van de tabletfunctie. Je kan het scherm namelijk 360 draaien en omklappen zodat hij aan de achterkant van het toetsenbord klapt.

Je krijgt dan een melding dat je hem nu gebruikt in de tabletweergave wat in de werkbalk onderaan net iets anders er uit ziet. De laptop reageert net zo snel als dat je gewend bent van een tablet of mobiele telefoon.

Bijvoorbeeld om in bed nog even een serie te kijken. We hebben geen tv op de slaapkamer, en dat wil ik ook niet.

Maar soms is het wel fijn om nog even tv te kijken, voorheen deed ik dat op het kleine scherm van mijn telefoon maar nu neem ik de laptop mee naar bed en kijk ik in de tabletfunctie een filmpje. Ook in de tram was dit erg handig, je hebt weinig ruimte. Maar als tablet kan je dan prima ruim een half uur doorwerken.

Het is ook wel opvallend hoe snel je werkt, na een week zit ik even weer op mijn oude laptop en voor ik het besef doe ik een poging daar te swipen. Natuurljk zonder veel effect. En nee, het blijft niet bij een keer ook al was ik me er vrij snel bewust van.

Familielaptop

Vanwege het touchscreen moet ik ook opletten dat hij niet ‘ingepikt’ wordt door de jongste leden van het gezin. Zij zijn tenslotte gewend om aan touchscreens en werken heel intuïtief en visueel.

De vorige laptop had geen touchscreen, maar drukten ze soms al wel op het scherm. Het voordeel voor hen is, dat ook als je nog niet kan lezen en schrijven, je hier mee uit de voeten kan. En dat was te merken.

Ze spelen er spelletjes op met behulp van Squla, dat gaat toch een stuk makkelijker dan met een muis of weten al precies als je je even omdraait Netflix te vinden 😉

Voor oudere kinderen is dit ook een heel fijne laptop om mee te nemen naar school. Qua formaat is hij kleiner en lichter dan de Grote Bosatlas die we vroeger moesten meeslepen naar Aardrijkskunde.

Hij past dus makkelijk in de schoolrugzak. Zelf heb ik een schoudertas waar hij ook makkelijk inpast. Ideaal dus om als je een vergadering of afspraak hebt mee te nemen. Heb je alles bij de hand en hoef je niet meer met pen en papier te werken.

Wat me verder opvalt

De afgelopen tijd heb ik de nieuwe laptop vrij intensief aan testen onderworpen om te zien hoe hij het doet.

Iedere keer als ik de laptop opstart wordt ik al ‘blij’ van deze laptop. Hij start namelijk binnen 15 seconden op.

Niets geen gedoe om te wachten etc. Je klapt de laptop open, drukt op de aanknop, en hop daar komt het inlogscherm met wachtwoord om in te loggen. Dit komt door de SSD-schijf.

Mijn man probeert door de selectie te komen van Expeditie Robinson. Daarvoor moet hij iedere week een filmpje uploaden. Aangezien hij nog nooit een filmpje heeft bewerkt, doe ik zijn materiaal bewerken en voorzien van een muziekje etc.

Wat altijd irriteerde was het opslaan. Het opslaan van het filmpje op de computer ging nog wel, maar het opslaan van het werkbestand kon soms uren duren. Toen ik dat op deze laptop probeerde was ik binnen vijf minuten klaar.

Na het bewerken van het filmpje wilde hij natuurlijk graag meekijken. Hij keek vrij schuin op het scherm maar kon toch alles goed zien. Je hoeft er niet recht voor te zitten maar het scherm is vanaf alle hoeken goed te bekijken.

Ook met foto’s bewerken kon ik soms uren mee bezig zijn. Zeker na een weekendje weg of week vakantie heb ik rustig een paar honderd foto’s die ik allemaal wil nalopen voor de selectie en licht bewerken met contrast en belichting.

Voorheen kon ik daar rustig een hele week mee kwijt zijn. Nu was ik in een avond, 2,5 uur klaar en had ik alle foto’s van het weekendje weg gedaan.

Hoe dat kwam? Vanwege het touchscreen, je swipet door de afbeeldingen heen ipv iedere keer met de muis te moeten klikken. Je kiest de bewerkingsopties, opslaan en klaar.

Soms neem ik de laptop mee naar bed om daar nog even verder te werken. Als mijn man slaapt, omdat hij vroeger op moet staan, wil je hem natuurlijk niet teveel lastig vallen met veel licht. Het toetsenbord is voorzien van een verlichting, zodat ook al kan je blind typen, dat toch wel scheelt in het donker.

De accu doet ook prima zijn werk. Ik kan rustig minimaal 5 uur werken achter de laptop zonder dat ik hem tussentijds aan de oplader hoef te hangen.

Dat is ook iets wat ik gewend ben van hp en ideaal als je ook een keer buitenshuis of onderweg wil werken. Je bent dan niet afhankelijk van een stroomvoorziening.

Zijn er dan helemaal geen minpunten?

Tot zover ben ik heel positief. Maar ik zou niet eerlijk zijn als ik zou verzwijgen dat er ook wat minpuntjes zitten aan deze laptop.

Zo ben ik echt superblij met het touchscreen en zou ik niet anders meer willen, het nadeel is wel dat je heel snel alle vingers ziet op het scherm. Echter een doekje erover en het is weg.

Het is voor mij na een week nog even wennen aan het touchpad, die gebruik ik vrij vaak zodat ik geen losse muis heb en bedien ik over het algemeen met mijn duimen.

Hiervoor had ik twee knopjes, de linker en rechter muisknop er onder. Die zitten hier in het touchpad verwerkt maar het is soms nog even zoeken waar precies, dan zit ik bijvoorbeeld teveel in het midden of klik ik de rechter ipv linkerknop aan en andersom. Niet heel onoverkomelijk en vooral kwestie van wennen en veel gebruiken.

Daarnaast heb ik al vrij snel een extra geheugenkaartje bijgekocht. De laptop heeft een geheugen van 118 GB en dat is voor mij te weinig. Het geheugen zat vol, en dat merkte ik ook aan het werkgeheugen omdat de laptop trager werd.

Met een kaartje van 256 GB lijkt het echter opgelost te zijn en heb ik nergens meer last van. Wel een extra uitgave bovenop de kosten van een laptop.

Technische specificaties

De technische specificaties van de laptop kan je hier vinden.

Meer informatie vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *