Skip to Content

Hoe en hoe vaak moet je een houten parketvloer schoonmaken?

Hoe en hoe vaak moet je een houten parketvloer schoonmaken?

Een houten parketvloer voegt veel karakter toe aan je woning, maar vereist ook regelmatig onderhoud om deze schoonheid te behouden. Daarom bespreken we vandaag hoe je het beste een houten vloer kunt schoonmaken en hoe vaak dit ongeveer moet gebeuren. Daarnaast benadrukken we het belang van een professionele aanpak. Laat het parket reinigen door een specialist om ook op de lange termijn verzekerd te zijn van een mooi resultaat.

Dagelijkse schoonmaakroutine

Een dagelijkse schoonmaakroutine is essentieel om het parket mooi schoon te houden. Gebruik een zachte bezem of een stofzuiger met zacht opzetstuk om los vuil en stof te verwijderen. Gebruik liever geen harde of roterende borstel, omdat dit krassen op het hout kan veroorzaken.

Wekelijks dweilen

Naast het vegen of stofzuigen is het goed om de houten vloer wekelijks te dweilen. Gebruik zo min mogelijk water, want te veel vocht kan in het hout trekken en beschadigingen veroorzaken. Maak de vloer na het dweilen droog met een schone doek als dat nodig is.

Maandelijks onderhouden

Gebruik maandelijks een speciaal reinigingsmiddel voor parket. Daarnaast kun je het hout voeden met een onderhoudsolie. Hiermee breng je de natuurlijke glans terug en bescherm je het materiaal tegen slijtage. Breng de houtolie dun en gelijkmatig aan voor het beste resultaat.

Jaarlijks professioneel onderhoud

Na verloop van tijd kan een houten parketvloer beschadigen, slijtage vertonen of zijn glans verliezen. Daarom raden we aan om de vloer ieder jaar een professionele onderhoudsbeurt te geven. Huur een specialist in die veel ervaring heeft met het behandelen van houten vloeren. Dit is namelijk echt een vak apart.

De specialisten van Van Houdt Vloeren zijn hier een goed voorbeeld van. Zij beschikken over de juiste kennis en apparatuur om jouw houten vloer weer tot leven te brengen. De behandeling zal per situatie verschillend zijn. Soms is een grondige vloerreiniging al voldoende, maar het kan ook nodig zijn om het parket te laten schuren en opnieuw te behandelen. Bijvoorbeeld met een olie, hardwax of een lak.

Laat je goed adviseren over de beste opties voor jouw vloer. Vraag direct om een aantal tips op het gebied van onderhoud. Vaak verkopen de specialisten ook onderhoudsproducten waarmee je zelf het maandelijkse onderhoud uit kunt voeren. Het is fijn als dit product aansluit op de afwerking van jouw vloer. Zo blijft de gewenste look veel langer behouden.

Het schoonmaken en onderhouden van een parketvloer vereist de nodige aandacht. Wanneer je de houten vloer ook regelmatig door een professional laat reinigen of behandelen, kun je extra lang genieten van een prachtig resultaat.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *