Skip to Content

Hout interieur; van raamdecoratie tot houten vloer of combineren met meubels en kasten

Hout interieur; van raamdecoratie tot houten vloer of combineren met meubels en kasten

Hout wordt al eeuwen gebruikt als materiaal om mee te bouwen of om meubels van te maken.

En nog steeds is dit een populair materiaal, het is tenslotte duurzaam en een natuurlijk product waarmee je alle kanten op kan. Van vloeren tot kasten, tafels of krukjes. Hout en bamboe is tegenwoordig zelfs in de badkamer te vinden. Grote kans dat er bij jou in huis ook hout te vinden is.

Houten vloeren

Hout wordt al eeuwen gebruikt als materiaal om mee te bouwen of om meubels van te maken.

Een houten vloer is gemaakt van een natuurlijk materiaal, dat extra warmte en sfeer aan je kamer geeft. Daarnaast gaat een houten vloer lang mee wanneer deze goed wordt onderhouden. Sterker nog na verloop van tijd en gebruik zal deze vloer alleen maar mooier worden!

Op dit moment zijn vooral de eiken, witte en massief houten vloeren enorm populair. Eiken is een harde en stevige houtsoort, hierdoor is het zeer duurzaam. De witte houten vloer bevat nog steeds de fijne warme uitstraling van een natuurlijk houten kleur, maar is nét even anders.

Houten raamdecoratie

Wist je dat hout ook gebruikt kan worden als raamdecoratie? De afgelopen jaren zag je steeds minder jaloezieën als het gaat om de keuze van raamdecoratie. Sinds kort zijn er echter naast pvc en aluminium ook houten jaloezieën op de markt en zie je ze weer steeds vaker opduiken.

Op tv maar ook bij interieurbloggers en influencers. Houten jaloezieën hebben door het gebruik van natuurlijke materialen een luxe en warme uitstraling. Het grote voordeel hiervan is dat het een tijdloze uitstraling heeft en een duurzaam materiaal dat jaren mee gaat. Deze zijn ook heel makkelijk op maat te maken.

Houten eettafel

Hout wordt al eeuwen gebruikt als materiaal om mee te bouwen of om meubels van te maken.

Een mooie houten eettafel kan een echte blikvanger in de kamer zijn. Grote kans dat je hier veel tijd aan doorbrengt; niet alleen om te eten, maar ook om samen spelletjes te spelen, huiswerk te maken of wat dan ook. Door de robuuste uitstraling en strakke belijningen in het hout past het zowel bij een klassiek interieur als een modern interieur.

De verschillende soorten hout staan garant voor karakter en een sfeervolle eethoek. Daarnaast is het ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. De beschikbare ruimte voor de eettafel speelt een grote rol of het een compacte ronde tafel is of juist een lange uitgestrekte tafel met plaats voor 10 of meer personen.

Houten kasten

Hout wordt al eeuwen gebruikt als materiaal om mee te bouwen of om meubels van te maken.

Een goede houten kast blijft je leven lang bij je en laat je nooit in de steek, ze hebben hooguit een beetje onderhoud nodig. Dat maakt het een tijdloos en duurzaam meubel dat niet alleen een blikvanger is die veel opbergruimte biedt, maar ook stabiel genoeg is om zo nu en dan met je mee te verhuizen. 

Een massief houten kast wordt gemaakt van hout dat direct uit de boomstam verwerkt wordt in planken. Een kast die op deze manier geproduceerd is, is niet zo gevoelig voor vocht.

Door het gebruik van natuurlijke materialen is het een ecologisch verantwoord en eerlijk meubel. De nerven zorgen voor een natuurlijke uitstraling en mocht je per ongeluk een deukje in het hout stoten of de kast bekrassen, dan kun je dit altijd wegschuren en nabehandelen. Soms wordt een kast met blanke lak of gekleurde verf bewerkt.

Houten opbergkisten

Hout wordt al eeuwen gebruikt als materiaal om mee te bouwen of om meubels van te maken.

Als je kinderen hebt kan het snel gaan met speelgoed in huis, voor je het weet staat je hele huis vol. Om dat een beetje binnen de perken te houden is een houten opbergkist ideaal. Daarin kan je al het speelgoed opbergen, geen slingerend speelgoed meer in de woonkamer. Sterker nog het is zelfs helemaal uit het zicht.

Houten speelgoed

Hout wordt al eeuwen gebruikt als materiaal om mee te bouwen of om meubels van te maken.

Houten speelgoed als onderdeel van je interieur? Waarom niet? Zo zijn er houten speelkeukens, garages en speeltafels die prima kunnen aansluiten op de rest van de meubels. Hoe leuk is het voor je kind dat als jij kookt hij of zij ook kan koken in zijn of haar eigen keukentje?

Het hoeft niet allemaal heel groot te zijn, ook bijvoorbeeld het houten speelgoed van Grimm’s en Grapat kan enorm decoratief staan in de woonkamer. Denk bijvoorbeeld aan de houten regenboog, die echt niet alleen leuk is om mee te spelen!

Meer inspiratie vind je hier.

Onderhoud houten meubilair

Massief houten meubels hebben niet veel onderhoud nodig. Schoonmaken kan door hem af en toe af te nemen met een droge stofdoek of een licht vochtig doekje. Waterdruppels veeg je echter wel het beste direct weg, zodat er geen kringen ontstaan. Je kunt de kast behandelen met olie of lak, dit zorgt ervoor dat het hout goed beschermd is.

Bekijk voor je behandeling op welke manier het hout in de kast is verwerkt. Het is belangrijk te weten of de meubel (deels) massief is of dat er gebruik is gemaakt van fineer, een dunne afwerklaag van hout. Indien je een totaal ander uiterlijk wilt, kun je deze oliën, beitsen of lakken met een geheel andere kleur.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Solfelt Solfelt schreef:

    Hout is zeker mooi en tijdloos materiaal. Geen wonder dat zoveel mensen nog steeds voor hout kiezen dus. Zelf vind ik het mooi om hout te combineren met bijvoorbeeld planten, zo krijg je echt een landelijke en gezellige sfeer! Silk-ka heeft mooie planten en artikelen die zeker bij een houten inrichting passen.

    Anne