Skip to Content

Houdbaarheidsdatum; tot wanneer zijn bepaalde producten houdbaar?

Houdbaarheidsdatum; tot wanneer zijn bepaalde producten houdbaar?

Houdbaarheidsdata spelen een cruciale rol in onze voedselveiligheid en helpen consumenten bij het bepalen van de versheid en veiligheid van voedselproducten. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot), het verschil tussen beide, en welke producten veilig kunnen worden geconsumeerd na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.

Wat is het verschil tussen THT en TGT?

THT (Ten minste houdbaar tot)

THT staat voor “ten minste houdbaar tot” en wordt gebruikt op voedselproducten met een lange houdbaarheid, zoals ingeblikte goederen, gedroogde pasta, granen en conserven. Deze datum geeft aan tot wanneer de fabrikant de optimale kwaliteit en smaak van het product garandeert, maar betekent niet dat het product onveilig wordt na deze datum.

TGT (Te gebruiken tot)

TGT staat voor “te gebruiken tot” en wordt gebruikt op bederfelijke voedselproducten, zoals vlees, zuivelproducten, verse producten en bereide maaltijden. Deze datum geeft aan tot wanneer het product veilig kan worden geconsumeerd zonder risico op bederf of voedselvergiftiging. Na het verstrijken van deze datum kan de kwaliteit en veiligheid van het product niet langer worden gegarandeerd.

Welke producten zijn nog houdbaar na de THT datum?

Hoewel het algemeen wordt aangenomen dat voedsel onveilig wordt zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken, zijn er enkele producten die veilig kunnen worden geconsumeerd na de THT datum, mits ze op de juiste manier worden bewaard en geïnspecteerd. Hier zijn enkele voorbeelden:

Zuivelproducten

  • Melk: Kan nog enkele dagen veilig worden geconsumeerd na de THT datum, afhankelijk van de geur en smaak. Controleer op bederf tekenen zoals zuurheid of klontjes.
  • Kaas: Harde kazen zoals cheddar kunnen vaak nog maanden na de THT datum worden geconsumeerd als ze goed worden bewaard en geen tekenen van schimmel vertonen.
  • Yoghurt: Kan meestal nog enkele dagen veilig worden geconsumeerd na de THT datum als er geen tekenen van bederf zijn.

Droge Goederen

  • Granen: Droge granen zoals rijst en pasta kunnen nog steeds veilig worden geconsumeerd na de THT datum, zolang ze correct zijn bewaard en geen tekenen van insecten of bederf vertonen.
  • Ingeblikte Goederen: Ingeblikte goederen kunnen vaak nog jaren na de THT datum veilig worden geconsumeerd, zolang de blikken niet beschadigd zijn en geen tekenen van bederf vertonen zoals opgezwollen blikken of roestvorming.

Bewerkte Voedingsmiddelen

  • Koekjes en Snacks: Bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes en snacks kunnen nog steeds veilig worden geconsumeerd na de THT datum, zolang ze correct zijn bewaard en geen tekenen van bederf vertonen zoals ranzige geur of smaak.

Hoe lang zijn producten nog houdbaar na de THT datum?

Hoewel sommige producten veilig kunnen worden geconsumeerd na de THT datum, is het belangrijk om de kwaliteit en veiligheid van het voedsel te controleren voordat je het consumeert. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor hoe lang sommige producten nog veilig kunnen worden geconsumeerd na de THT datum:

  • Zuivelproducten: Meestal nog 1-3 dagen na de THT datum, afhankelijk van het type zuivel en de bewaarcondities.
  • Droge Goederen: Droge goederen zoals granen, rijst en pasta kunnen nog maanden tot jaren na de THT datum veilig worden geconsumeerd als ze goed worden bewaard.
  • Ingeblikte Goederen: Ingeblikte goederen kunnen vaak nog jaren na de THT datum veilig worden geconsumeerd, zolang de blikken niet beschadigd zijn en geen tekenen van bederf vertonen.

Hoewel het belangrijk is om de houdbaarheidsdatum van voedselproducten te respecteren en de kwaliteit ervan te controleren voordat je ze consumeert, zijn er veel producten die nog veilig kunnen worden geconsumeerd na de THT datum. Door de juiste bewaarmethoden te gebruiken en de kwaliteit van het voedsel te inspecteren, kun je voedselverspilling verminderen en veilig genieten van voedsel dat anders misschien zou worden weggegooid. Het is echter altijd belangrijk om voorzichtig te zijn en je gezond verstand te gebruiken bij het consumeren van voedsel na de THT datum, en bij twijfel het product weg te gooien om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *