Skip to Content

Ben je een honden- of kattenmens?

Ben je een honden- of kattenmens?

Er wordt gesteld dat iemand een honden- of een kattenmens zou zijn. Nu ken ik genoeg mensen die toch echt beide dieren heel erg waarderen en helemaal geen voorkeur hebben, maar waarom wordt dit dan toch gezegd? Wat zou een mens tot kattenmens bombarderen of juist tot hondenmens? Wil dat alleen zeggen dat je dan meer van een bepaald dier houdt of zit er meer achter? Heeft het ook te maken met je eigen eigenschappen? 

Hond of kat?

Zoals gezegd gaat men hierbij vaak uit van een voorkeur en worden er dan gemakshalve ook maar eigenschappen aan gekoppeld die je als mens dan zou hebben. Natuurlijk is dit heel generaliserend. Honden en katten zijn inderdaad heel verschillend in hun gedrag, maar dat wil niet zeggen dat je altijd een voorkeur moet hebben voor 1 bepaald type. Maar wat zijn dan die verschillen?

De eigenschappen van de hond

De eigenschappen die hierbij bij de hond vaak genoemd worden zijn zijn trouw aan de baas, zijn welwillendheid om te gehoorzamen en dat ze dus veel meer op de mens gericht zijn. Ze zouden socialer zijn en gezien worden als een reden om actief te zijn.

De eigenschappen van de kat

Bij een kat wordt vooral zijn onafhankelijkheid aangehaald en zijn schoonheid. Dat ze zo netjes zichzelf verzorgen. Katten worden gezien als rustiger en geduldiger en ook zouden ze introverter zijn dan honden.

Wat maakt je tot een kattenmens?

Hierop inhakend komen we dan dus uit op de vraag hoe je als kattenmens dan zou zijn. Je zou als kattenmens introverter zijn en juist volop genieten van rust en reflectie. Je hebt behoefte aan je eigen ruimte en privacy.

Kattenmensen zouden geduldige mensen zijn en het liefst ben je bezig met rustige activiteiten als lezen of iets creatiefs. Je snapt en waardeert dat je kat een zelfstandig wezen is die zijn eigen gang wenst te gaan. Dit zou zich dan ook vertalen naar je eigen relatie. Ook daarin zou je dan minder veeleisend zijn en begrip hebben voor de vrijheid en eigenheid van je partner.

Hoe is een hondenmens?

Een hondenmens zou meer houden van sociale interactie en veel waarde hechten aan sterke banden en hechte relaties. Je wilt graag bij andere mensen zijn en je voelt je dan juist heel erg op je gemak. Je wordt dan ook gezien als extravert en nieuwe mensen ontmoeten vind je ook erg leuk.

Een hond betekent erop uit moeten gaan en daarmee kom je dan uit op mensen die dus graag actief bezig zijn en daar een maatje voor bij zoeken. Hierbij kan je dan denken aan wandelen of hardlopen.

De verantwoordelijkheid die je voelt zit ook wel goed en je zult er alles aan doen om je viervoeter goed te verzorgen. Want uiteraard heb je als hondenmens een groot hart voor (jouw) honden. 

Onderzoek naar honden- en kattenmensen

Nu klinkt dit misschien allemaal wat lachwekkend. Want waarom zou je opeens zelf ook extravert zijn als je een hond hebt? Of geduldig zijn als je een voorkeur voor katten hebt? Toch blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Texas dat hier wel degelijk meer achter zit.

Mensen die zichzelf als hondenmens zien, zouden werkelijk extraverter zijn. En dat niet alleen, want ze zijn ook aangenamer en consciëntieuzer dan de mensen die zichzelf als kattenmens zien! Klinkt misschien minder aardig naar de kattenmensen toe.

Maar niet getreurd, want de kattenmensen hebben hun eigen leuke karaktertrekken. Zo zijn ze creatiever en avontuurlijker. Volgens Cosmopolitan zouden kattenmensen slimmer zijn. Helaas zouden ze ook sneller last hebben van angst of emotioneel minder stabiel zijn.

Volgens animalstoday.nl, die over dit onderzoek vertelt, zou het ook zelfs invloed hebben op je politieke voorkeur! Daarmee wordt het hele verhaal rondom katten- en hondenmensen toch opeens een stuk serieuzer! 

Wat voor onderscheid is er nog meer?

Ja hoor, je zou er nog veel meer over kunnen vertellen. Uit alweer een Amerikaans onderzoek zou een hondenmens tot 30% vaker in een landelijk gebied wonen en een kattenmens tot 29% meer juist in de stad. Heb ik de neiging om te zeggen dat dit ook andersom beredeneerd kan worden. Je zult minder snel een hond op een flatje nemen, nietwaar? 

En wat nu als je van beide houdt?

Volgens dezelfde enquête (die ook nog ingaat op allerlei andere voorkeuren) zou je als mens met beide dieren in huis waarschijnlijk een vrouw zijn, die in een voorstad woont en qua politiek ergens een voorkeur in het midden heeft… 

Is een hondenmens dominanter?

We weten allemaal wel dat een hond houdt van gehoorzamen…en dat de baas in dat opzicht boven hem staat. Dit in tegenstelling tot een kat, waarbij we vaak lachend melden dat wij zijn of haar slaaf zijn. Maar wat zegt dat dan over het baasje of vrouwtje? Wil dit dus zeggen dat een hondenmens graag de baas speelt?

Ja dus, uit een onderzoek komt naar voren dat hondenmensen inderdaad dominanter zijn. Is ook weer niet vreemd, want wat doe je met een dier wat niet naar je luistert als je zelf de baas wilt zijn…

Honden zijn volgzaam en doen er juist alles aan om het de baas naar de zin te maken (tenminste, dat is het ideale uitgangspunt) en dus zal de dominante mens hiervan genieten. Hij of zij zal juist niet kunnen waarderen dat een kat gewoon lekker eigenwijs zijn eigen gang gaat!

Hoe serieus nemen we dit?

Rest natuurlijk toch nog altijd de vraag hoe serieus je nu dit soort onderzoeken moet nemen. Willekeurig een groep mensen vragen en dat er dan andere aantallen uitkomen, is dat meteen bewijs? Zelf durf ik het te betwijfelen… Maar dat je meer hebt met een dier die qua karakter bij je past, is misschien zo gek nog niet.

Hoewel: was het met partners ook niet zo dat juist tegenpolen elkaar aantrekken? Zou dat nu dan ook niet zo kunnen zijn? Hoe dan ook: wat is jouw lievelingsdier en merk jij dat jij de bijbehorende karaktertrekken hebt?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *