Skip to Content

Hond in bed slapen afleren: hoe doe je dat?

Hond in bed slapen afleren: hoe doe je dat?

Je vond het heel gezellig om je hond bij je te laten slapen. Of de deugniet vindt het vooral zelf heel nodig om bij je in bed te springen. Hoe kan je je trouwe viervoeter afleren dat hij bij je in bed slaapt? 

Wel of niet bij je in bed slapen?

Het zal voor iedereen weer een andere keuze zijn: je hond wel of niet bij je laten slapen. Ja, natuurlijk is het lekker knus als die gabber naast je ligt. En voor je hond is het helemaal fijn. Zo is hij immers niet alleen, wat voor een hond echt niet hoort.

Maar er zitten ook nadelen aan. Allereerst natuurlijk de hygiëne. Hij kan behoorlijk in de weg liggen…, te beweeglijk zijn en dan zijn er ook nog de hondenharen die je bed bevuilen. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je uiteindelijk toch besluit dat deze gewoonte afgeleerd moet worden. Maar hoe pak je dat dan aan?

Wat wil je bereiken?

Heb duidelijk voor ogen wat je uiteindelijke doel is. Mag hij niet bij je in bed slapen, maar wil je hem wel op je slaapkamer toestaan? Of wil je eigenlijk dat hij gewoon beneden blijft? Als jij weet wat je nu eigenlijk wil, kan je dit ook goed doorvoeren. Je moet namelijk wel heel consequent zijn in wat je wel en niet goed vindt, anders is het voor het dier echt niet meer te volgen.

Waar mag je hond wel slapen?

Zorg dat er een plek is waar je hond dus wel mag slapen in de nacht. Zo zal het voor hem duidelijker zijn wat er nu verwacht wordt. Zorg voor een fijne mand, een veilige bench of een heerlijke deken waar het dier zijn vaste slaapplek kan maken. Het liefst op een rustige plek, zodat hij ook echt slapen kan. Want ook een hond heeft slaap nodig!

Als je dan ook nog bedenkt dat een hond gemiddeld 12 tot 18 uur slaapt per dag… En dan hebben we het enkel over volwassen dieren. Oudjes en pups slapen namelijk nog meer. Overigens is het normaal dat een hond niet de hele nacht op 1 plek blijft liggen. Sta dus niet raar te kijken als je naar hem toegaat en hij ergens anders op de vloer ligt te slapen…

Ideale slaapplek

Door een plek te maken die ook past bij zijn behoeften, zal het makkelijker zijn om je hond een andere slaapplek te geven. Een bench wordt als ideaal gezien en er zijn zeker veel honden die het echt als hun veilige haven zien. Maar opgesloten zitten is natuurlijk niet fijn én eigenlijk ligt een hond ook graag iets hoger omdat het zo meer de buurt in de gaten kan houden.

Het mooiste is als de hond gewoon zelf kan bepalen waar hij ligt. Dus gewoon op de vloer, lekker op een dekentje of in een mand. Of op de bank, natuurlijk… Door hem de vrijheid daarin te geven, kan hij zelf de ideale plek voor dat moment opzoeken. Bij warm weer bijvoorbeeld de koude tegels en bij koud weer juist een warm plekje. 

Zet hem op de juiste plek

Goed, je hebt mooie slaapplekken en nu is het zaak om iedere keer dat de hond toch op je bed springt, hem te corrigeren. Je moet hier echt consequent in zijn. Pak hem op en zet hem terug op zijn eigen slaapplek. Gaat hij er zelf liggen? Dan beloon je hem natuurlijk.

Je kunt er een commando aan koppelen. Dat is handig als dat eenmaal begrepen wordt! Zorg dat de slaapplek als iets positiefs wordt ervaren. Leer hem of haar om naar de mand te gaan of welke plek dan ook en als hij of zij daar gaat liggen, geef je een beloning. 

De deur dicht houden

Mag de hond je slaapkamer niet meer in? Dan zal je dus je deur dicht moeten houden. Hou er wel rekening mee dat dat gehuil op kan leveren. En eigenlijk mag je dat je hond niet kwalijk nemen. Een hond wil gewoon bij zijn roedel zijn. En dat wordt hem nu ontnomen. Heel tegennatuurlijk dus.

Jankt hij? Ga niet terug staan schreeuwen! Niet alleen heel zielig en gewoon gemeen, maar de hond zal waarschijnlijk alleen maar nog harder gaan janken. Probeer het te negeren, hoe moeilijk dat ook zal zijn.

Geef je straf, dan is dan negatieve aandacht…en ook dat is een vorm van aandacht. Met andere woorden: het huilen wordt beloond en de hond zal het dus blijven doen! 

Blijf corrigeren

Springt hij toch op je bed? Blijf corrigeren en geeft het commando om naar zijn eigen mand te gaan. Ga het verkeerde gedrag niet straffen, zoals al eerder uitgelegd, maar beloon wat hij goed doet. En als je hond leert dat hij ergens anders slaapt, maar hij kan wel je slaapkamer in? Dan is het ook zaak om hem aan te leren dat hij pas de kamer in mag komen als jij hem uitnodigt! Leer hem hier dus ook een commando voor aan!

Jong geleerd…

Krijg je nog een pup? Probeer je even in te denken of je de hond wel of niet bij je in bed wil, ook als hij groot is! Want van begin af aan je hond leren dat hij niet bij je op bed mag werkt stukken makkelijker dan ongewenst gedrag afleren. 

Natuurlijk gedrag

Toch nog even uitleg over zijn gedrag. Er zijn mensen die zeggen dat een hond niet in je bed mag slapen omdat dat dominantie zou uitlokken. Maar daar denkt men tegenwoordig toch anders over. Bij elkaar slapen is namelijk heel natuurlijk gedrag!

Eigenlijk zouden we het niet raar moeten vinden als je pup steeds probeert om bij je te komen liggen. Het is heel natuurlijk gedrag. Honden zullen altijd elkaar opzoeken om zo tegen elkaar aan te gaan liggen. Dat is ook meteen de reden waarom veel honden graag tegen je aan liggen. Als je op de bank zit en hij zijn kop op je voeten laat rusten, bijvoorbeeld.

Wil je je hond toch tegemoetkomen aan zijn natuurlijk gedrag en behoeften, maar liever niet echt met hem in bed slapen vanwege bijvoorbeeld de hygiëne? Je zou dan kunnen overwegen om hem wel aan je voeteneind te laten slapen.

Misschien kan je een extra bank tegen je bed aanschuiven… Of anders wel in je slaapkamer, maar dan in zijn eigen mand. Zo is hij toch bij je in de buurt, maar heb je niet je hond echt bij je in bed. Bedenk dat het echt jouw eigen keuze is of je hond wel of niet bij je slapen mag! Want er zitten zowel voor- als nadelen aan en iedereen heeft hier weer een andere mening over.

Wil

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *