Skip to Content

Hoeveel glazen water per dag drinken; aantal liter vocht is gezond / helpt bij afvallen

Hoeveel glazen water per dag drinken; aantal liter vocht is gezond / helpt bij afvallen

Mensen die wat gewicht willen verliezen, wordt meestal aangeraden om meer water te gaan drinken. Water bevat natuurlijk geen calorieën, waardoor je dagelijkse inname lager is. Maar het drinken van water heeft nog veel meer voordelen, vooral voor je gezondheid.

Het Voedingscentrum raadt volwassenen aan om dagelijks 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Dat klinkt misschien erg veel, maar probeer het eens en je zult versteld staan hoe makkelijk het eigenlijk is en welke voordelen het drinken van water allemaal heeft.

Water bevat geen calorieën

Mensen die wat gewicht willen verliezen, wordt meestal aangeraden om meer water te gaan drinken. Water bevat natuurlijk geen calorieën, waardoor je dagelijkse inname lager is. Maar het drinken van water heeft nog veel meer voordelen, vooral voor je gezondheid.

Daardoor kun je vrijwel onbeperkt water drinken, zonder dat je daarvan in gewicht zult aankomen. Het kan op die manier dus helpen als je wilt afvallen. Je kunt bij dorst dan beter water drinken dan andere dranken zoals frisdrank, omdat daar vrijwel altijd suikers of zoetstoffen aan zijn toegevoegd, plus andere toevoegingen. Als je toch een smaakje mist kan je infused water maken met wat fruit of kruiden.

Je krijgt een mooiere huid

Door water te drinken, zorg je ervoor dat gifstoffen die een onrustige huid kunnen veroorzaken, uit je lichaam worden gespoeld. Je zult na verloop van tijd dus merken dat je een mooiere huid krijgt, want je hebt minder kans op oneffenheden en puistjes.

Water werkt als brandstof voor je spieren.

Wanneer je aan het sporten bent, zul je merken dat je soms flink aan het zweten bent. Ook je spieren verliezen op die manier water, waardoor ze moe kunnen worden. Zorg er dus voor dat je genoeg water drinkt vóór, tijdens en ná je workout, zodat je energiek blijft.

Water helpt bij het afvallen

Naast het feit dat water geen calorieën bevat, in tegenstelling tot dranken waar vaak suiker of zoetstof aan is toegevoegd, helpt water nog op een andere manier bij het verliezen van gewicht.

Door water te drinken, ga je je namelijk voller voelen, waardoor je minder eet. Het is dan wel belangrijk om in één keer een heel glas leeg te drinken, want bij slechts een paar slokjes krijgen je hersenen niet het signaal dat de maag al is gevoed.

Je nieren zullen beter werken

De nieren hebben vocht nodig om het lichaam schoon te maken, zodat ze het afval uit het lichaam kunnen halen. De afvalstoffen komen vervolgens in de blaas terecht, waarna je de afvalstoffen uit het lichaam verwijdert door te plassen. Door water te drinken, help jij je lichaam met het schoonspoelen.

Aan de kleur van je urine kun je zien of je wel genoeg water drinkt of niet: hoe geler de urine, des te meer afvalstoffen zitten erin. Zodra je meer water gaat drinken, wordt je urine lichter van kleur. Ook moet je waarschijnlijk vaker naar het toilet, waardoor het lichaam beter de afvalstoffen kan uitscheiden.

Je bent minder vermoeid

Mensen die te weinig water drinken, hebben kans om uitgedroogd te raken. Een veel voorkomend symptoom van uitdroging is vermoeidheid; zodra je dus meer water gaat drinken om niet uitgedroogd te raken, zul je merken dat je waarschijnlijk ook minder vermoeid zult zijn!

Je bent productiever

Door water te drinken, verhoog jij je concentratie en voel jij je frisser en alert. Merk je bijvoorbeeld op je werk dat je er niet meer helemaal bij bent met je hoofd? Drink dan even een glas water, en daarna kun je er weer tegenaan. Je kunt je cognitieve vaardigheden met wel 30% verhogen als je veel water drinkt.

Het kost vrijwel niets

Water komt gewoon uit de kraan. Daarvoor betaal je natuurlijk wel maandelijks een bedrag, maar dat is slechts een schijntje vergeleken met wat je in de supermarkt voor andere dranken betaalt. Bovendien is het kraanwater in Nederland van uitmuntende kwaliteit! Het hoeft hier niet extra gefilterd te worden, wat in de meeste andere landen wel het geval is zoals met legionella.

En nóg een voordeel: je hebt het altijd in huis. Overal in Nederland kun je trouwens drinkwaterpunten vinden, waar jij je waterfles kosteloos kunt bijvullen. Ook hoef je in principe bij restaurants en andere eetgelegenheden niet te betalen voor een glas kraanwater, echter serveren sommige restaurants alleen gebotteld mineraal- of bronwater.

Wist je trouwens dat als je in het vliegtuig wat water wil drinken ze nee zeggen, maar als je vraagt om water in verband met medicijnen of iets dergelijks ze dat wel moeten geven?

Water helpt tegen hoofdpijn

Er is eens een onderzoek gedaan bij mensen die lijden aan migraine; de ene groep kreeg een placebomedicijn, en de andere groep moest 1,5 liter water meer drinken dan dat ze normaal al deden.

De laatste groep had minder pijn en minder intensieve pijn dan de groep die het placebo kreeg! Daaruit blijkt dus dat water een positief effect heeft op de gezondheid en hoofdpijn kan voorkomen of verminderen.

Water drinken is goed voor het hart

Ook dit is gebleken uit een onderzoek. Daar kwam uit dat mensen die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken (1-1,5 liter), 41% minder kans hebben op een hartaanval, dan mensen die minder dan 2 glazen water per dag drinken.

Hoeveel water drinken?

Mensen die wat gewicht willen verliezen, wordt meestal aangeraden om meer water te gaan drinken. Water bevat natuurlijk geen calorieën, waardoor je dagelijkse inname lager is. Maar het drinken van water heeft nog veel meer voordelen, vooral voor je gezondheid.

Je moet echter niet overdrijven met het drinken van water. Je kent de uitspraak misschien wel: “alles waar ‘té’ voor staat, is niet goed”. Dat geldt dus ook voor water. Door teveel water te drinken, kun je watervergiftiging oplopen.

Dat komt neer op een tekort aan natrium in het bloed, waardoor je een opgeblazen gevoel kunt krijgen, misselijkheid, braken en hoofdpijn. Als de hersencellen vollopen met vocht en daardoor opzwellen, kan dat leiden tot verwarring, stuipen, coma en zelfs tot de dood.

Op een warme dag wanneer je erg veel dorst hebt en veel zweet, kun je beter geen vele liters water gaan drinken, maar kies bijvoorbeeld ook voor een drinkbouillon. Wanneer je erg veel zweet, zul je soms zelfs merken aan het zweet dat je zout verliest. Het is belangrijk dat weer aan te vullen met bijvoorbeeld een zoute bouillon.

Houd als richtlijn aan dat een volwassene ongeveer 600 tot 1500 ml urine per uur kan uitscheiden; drink dus sowieso niet meer water dan dat per uur. Soms is het verstandig om een arts te raadplegen als je vragen hebt over hoeveel water je per dag kunt/moet drinken, bijvoorbeeld als je lijdt aan suikerziekte of nierproblemen. Voor gezonde volwassenen is 2 liter water per dag prima.

Meer informatie vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *