We leven in dure tijden en voor veel gezinnen/huishoudens is sparen niet altijd even makkelijk. Toch is het goed om hier heel bewust mee om te gaan. Want een financiële buffer is wel heel erg aan te raden om te voorkomen dat je in problemen komt. Maar hoeveel moet je dan opzijzetten om financieel ‘gezond’ bezig te zijn?
Hoeveel over houden wordt aanbevolen?
Het Nibud stelt dat je iedere maand tien procent van je salaris zou moeten overhouden. Misschien schrik je nu en heb je dat echt niet over iedere maand. Maar door hier bewust van te zijn en stappen te zetten om dit wel voor elkaar te krijgen, kan ook jij een financiële buffer gaan creëren.
En dat voelt wel heel fijn als je weet dat je financieel geen zorgen hoeft te hebben! Uiteraard zal dit ingewikkeld worden als je rond moet komen van een dusdanig laag inkomen dat je net je eten en kleding kunt betalen… Maar we gaan nu even uit van die situaties waarbij je met aanpassingen aan je leefwijze wel degelijk kunt besparen.
Hoeveel inkomen heb je?
Is het voor jou duidelijk hoeveel inkomen je hebt? Je kunt hierbij uitgaan van je nettosalaris en alle overige inkomsten die je misschien ook nog hebt. Tel dit bij elkaar op en één tiende hiervan wordt dus het bedrag wat je gaat sparen iedere maand.
In stapjes je spaardoel bereiken
Ben je helemaal niet gewend om te sparen, dan is het logisch dat je het ook niet in 1 keer voor elkaar krijgt om meteen een dusdanig bedrag over te houden. Maar door het in kleine stapjes te doen, wordt het allemaal minder ingewikkeld en heb je het uiteindelijk toch voor elkaar.
We zullen je zo meerdere tips geven hoe je kunt gaan besparen. Door deze tips toe te gaan passen kan ook jij die tien procent gaan redden om te sparen.
Als je geld op je bankrekening hebt staan om onverwachte uitgaven mee te kunnen betalen, dan geef je jezelf toch een extra rust omdat je niet bij ieder apparaat wat kapotgaat meteen in de stress schiet omdat je geen geld hebt voor een nieuwe. Om maar even een voorbeeld te geven.
Waar geef jij je geld aan uit?
Nu weet je pas waar er iets te besparen valt, als je ook inzicht hebt in je uitgaven. Maak voor jezelf eens duidelijk waar je geld aan opgaat. Hou dit eens bij. Dit kan al een eyeopener zijn, want misschien was je jezelf niet eens bewust van bepaalde uitgaven.
En grote kans dat er uitgaven bijzitten die helemaal niet echt nodig zijn en die je dus zonder pardon kunt stoppen. Leer jezelf aan dat je pas iets koopt/uitgeeft (bijvoorbeeld kleding of een etentje) als het nog op je rekening staat. Voorkom dat je geld uitgeeft wat je er niet meer op hebt staan!
Stok achter de deur
Automatisch sparen kan nu net de stok achter de deur zijn om te zorgen dat er geld op je rekening blijft staan. Als de bank dus automatisch iedere maand het bedrag overboekt van je betaalrekening naar je spaarrekening, dan weet je dat het goed geregeld wordt en kan je meteen duidelijk zien hoeveel geld je nog kunt besteden. Laat het bedrag vrij snel na het overmaken van je salaris automatisch overboeken.
Houd hier wel een paar dagen speling in, want je salaris kan ook een aantal dagen te laat overgeboekt worden en dan kom je, buiten je eigen schuld om, rood te staan. En rood staan zal je geld kosten.
Uiteraard is het verstandiger om je spaarbedrag te verlagen als het je (nog) echt niet lukt om dit over te houden iedere maand. Zoals gezegd kom je anders steeds rood te staan en dat is natuurlijk de bedoeling niet!
Sparen met je extra inkomsten
Je krijgt misschien een dertiende maand of wat dacht je van je vakantiegeld? Deze bedragen zou je ook kunnen gebruiken om het als het spaarbedrag te zien (voor het hele jaar). Dan heb je er de rest van het jaar geen omkijken meer naar, als het bedrag groot genoeg is natuurlijk.
Potje voor onvoorziene uitgaven
Dit potje is dus bedoeld voor de financiële buffer die je wilt hebben voor onvoorziene uitgaven. Het mag duidelijk zijn dat je hier dus niet je vakantie van betaalt. Daarvoor zal je dan nog meer moeten sparen. Of als je andere spaardoelen hebt. Bij sommige banken kan je bij je spaarrekening spaarpotjes maken. Ideaal om zo het geld wat je op je spaarrekening hebt staan, onder te verdelen. Een potje ‘buffer’, bijvoorbeeld, en een spaarpotje ‘vakantie’.
Waarop besparen
Waar zou je op kunnen besparen?
- Check je verzekeringen. Zijn ze allemaal nog nodig en ook voor deze prijs?
- Blijf ook controleren of je energieleverancier niet goedkoper kan zijn.
- Waar ben je lid van? Wil je dit allemaal nog of kan er wel iets afgezegd worden? Lidmaatschappen van de sportschool, waar je toch nooit heen gaat of bijvoorbeeld abonnementen op magazines die ongelezen op je nachtkastje blijven liggen…
- Hoeveel geef je uit aan boodschappen? Kan je hier niet op bezuinigen? Minder koek en snoep is ook nog eens gezond of koop eens een goedkoper merk.
- Kan je vakantie niet goedkoper?
- Hoe vaak ga je uit eten of de stad in?
- Minder kleding kopen of overbodige luxeartikelen kunnen direct een groot verschil maken. Is nog beter voor het milieu ook.
En voor een zorgeloos pensioen?
Geld opzijzetten voor een pensioen is een ander goed plan. Iedere maand hiervoor geld opzijzetten is dan ook zeker een ‘spaarpotje’ die ook aan te bevelen is. Omdat het heel erg afhangt van jouw woon- en leefsituatie welk bedrag hiervoor het beste is, kan hier weinig over gezegd worden.
Budgetcoach
Wil je zeker weten dat je genoeg bespaart of heb je er moeite mee, dan kan je overwegen om eens met een budgetcoach om de tafel te gaan zitten. Hij of zij zal je zeker kunnen helpen zodat jij financieel gezond kunt zijn!
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment