Skip to Content

Hoe vaak douchen per dag?

Hoe vaak douchen per dag?

Met alle hectiek rondom milieu en het willen besparen op water- en gasverbruik, staat het douchen nog weleens in de schijnwerpers. Hoe lang en hoe vaak zou je mogen douchen vanuit dit oogpunt? Maar als we verder kijken: zijn er dan ook voor je lichaam zelf richtlijnen? Wat zegt de dermatoloog of de kapper? Kortom: hoe vaak stap je het beste onder de douche?

Wakker worden onder de douche

Veel mensen zijn gewend om even onder de douche te stappen als ze uit bed komen. Anderen vinden het juist heerlijk om het te doen voor ze naar bed gaan. Niet douchen geeft je dan een minder fris gevoel. Toch is het iets om even bij stil te gaan staan.

Want douchen kost niet alleen veel water en de ketel moet er hard voor aan het werk…ook jouw lichaam is eigenlijk helemaal niet blij met steeds weer een wasbeurt.

Hoe vaak douchen volgens de dermatoloog

Voor je huid is iedere dag douchen af te raden. Vanuit dit oogpunt zou zo’n 2 keer in de week voldoende zijn. Het probleem is namelijk dat douchen niet alleen het vuil wegwast, maar ook de natuurlijke beschermlaag van je huid wordt hierdoor aangetast.

Poriën van je huid (die droger wordt) gaan wijder open staan. Daardoor zal je sneller last krijgen van infecties. Huidproblemen kunnen daardoor sneller optreden.

Tegenwoordig wordt ook bij baby’s afgeraden om hen iedere dag in een badje te doen. Men gaat er namelijk vanuit dat als je te hygiënisch bezig bent, allergieën meer kans krijgen. Dat geldt dus ook gewoon voor jou.

Naast te vaak douchen doe je je huid ook plezier met een douche die niet te heet is. Hou hem in ieder geval onder de 37 graden, maar het is nog beter als je het nog frisser doet. Lauwwarm dus.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Zo wordt er aangeraden om je oksels en je van onderen wel iedere dag te wassen. Uiteraard maakt het ook uit hoe vies je echt wordt. Heb je een beroep waar je vies van wordt, dan zal je meer wasbeurten nodig hebben dan iemand die enkel op een bureaustoel zit.

Maar dat wil nog niet zeggen dat je meteen onder de douche moet springen. Je kunt ook enkel even die lichaamsdelen wassen die echt vies geworden zijn.

Handen wassen hoort er uiteraard ook bij. Dat doe je wel regelmatig, omdat je daarmee met van alles in aanraking komt en niet alleen jezelf maar ook anderen kunt besmetten.

Haren wassen volgens de kapper

Als je gaat douchen neem je ook vaak je haren meteen even mee. Maar hoe vaak is het dan verstandig om je haren te wassen? Dat hangt een beetje af van jouw type haar. Heb je dun haar, dan mag je vaker je haren wassen dan iemand met stugge, dikke haren.

Als je je haren te vaak wast, zal het breekbaarder worden. Het droogt namelijk uit door het wassen. Vet in je haar is eigenlijk niks anders dan natuurlijk en hoort er ook. Het houdt de huid soepel, bijvoorbeeld. Dat je wel graag je haar wast als je een heel vette hoofdhuid hebt is begrijpelijk en ook als je bijvoorbeeld veel zweet in je haar hebt zitten.

Overigens is het ook zo dat als je in een vochtig klimaat verblijft, het wel goed is om je haren te wassen. De huid zal in dit klimaat namelijk sneller vet worden. Maar over het algemeen genomen zal je prima toekunnen met maar 1 of 2 keer wassen in de week.

Koud douchen

Qua gezondheid is er ook een proef geweest vanuit het AMC (ziekenhuis Amsterdam). Zij hebben onderzocht wat de temperatuur van het water met je gezondheid doet.

Deelnemers moesten zich drie maanden lang iedere dag douchen. Met verschillende opdrachten per groep. Hieruit kwam naar voren dat de mensen die zich koud moesten douchen het gezondst waren.

Duurzamer douchen

Besparen op douchen, zeg maar, is niet alleen fijn voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Minder vaak douchen levert dan zeker al winst op. Maar vanuit de milieuhoek wordt er ook advies gegeven over de duur van je douchebeurt. Zij stellen dat 5 minuten douchen per keer genoeg is. We douchen volgens hen dus vooral te lang.

Maar liefst 80% van het warme water zou door de douche gaan. Dat is natuurlijk ook wel heel veel. Het AD stelt in een artikel dat bijna de helft van het drinkwater wegspoelt door het doucheputje.

Allebei de beweringen zijn natuurlijk best wel heftig. Want dat warme water of dat drinkwater: het is blijkbaar toch behoorlijk overbodig om het allemaal te verspillen.

Wellness thuis

Eigenlijk is het niet raar dat we graag in de badkamer onze tijd verdoen met het water. Het is bij veel mensen een soort mini-spa geworden. Met een lekkere massagedouche of een bubbelbad… Toch staat daar tegenover dat het waterverbruik wel ontzettend is verminderd de laatste jaren.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat we nu 5 keer minder badwater verbruiken dan 20 jaar geleden! Maar goed, het kan altijd nog beter. En als je dan ook je eigen gezondheid in je achterhoofd houdt wordt het al een stuk eenvoudiger.

Lees ook: Spa badkamer; wellness thuis

Niet te lang en niet te vaak

Conclusie is dus eigenlijk dat we over het algemeen genomen niet alleen te vaak, maar ook te lang douchen. Twee keer per week onder de douche, voor maar 5 minuten: dat ben je op alle vlakken goed bezig. Alle overige dagen was je enkel en alleen dat wat echt nodig is bij de wasbak!

Na alles wat hierboven beschreven staat, kan je er nog iets aan toevoegen: en niet te heet. We hoorden immers ook dat koud douchen het gezondst is. En dat je zeker niet boven de 37 graden moet gaan zitten.

Wil

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *