Skip to Content

Hoe lang blijf je bruin na vakantie? & Tips langer bruin blijven

Hoe lang blijf je bruin na vakantie? & Tips langer bruin blijven

Je bent lekker op vakantie geweest of misschien heb je heerlijk van het zonnetje in je eigen tuin genoten tijdens je vrije periode. Hoe dan ook, je hebt een mooi kleurtje gekregen. Liefst zou je die bruine kleur zo lang mogelijk vast willen houden. Kan je hier invloed op hebben? Zo ja, hoe dan?

Zon maakt gelukkig

Het is een feit dat de zon invloed heeft op ons humeur. Als we verstandig zonnen is het heerlijk om van de zonnestralen te genieten en hier vrolijk van te worden. Zonlicht hebben we ook gewoon nodig, omdat het vitamine D laat aanmaken in je lichaam. Een bruine huid staat daarom misschien ook wel voor een goed gevoel… Het doet je herinneren aan de mooie vakantiedagen.

Hoelang blijf je bruin?

Natuurlijk is dat niet op de dag af te zeggen en hangt dat van meerdere omstandigheden af, maar gemiddeld genomen blijft een bruin kleurtje maar een dag of tien bij je! Je huid is continue bezig met vernieuwen. De oude cellen sterven af en ondertussen worden er dus nieuwe cellen aangemaakt. Helaas voor ons zullen die nieuwe cellen niet de bruine gloed hebben, want alleen in de bovenste huidlaag zijn door het zonlicht pigmentcellen geactiveerd. Het komt er dus eigenlijk op neer dat je zo lang mogelijk die oude cellen ‘levend’ moet houden, om het maar even raar uit te drukken.

Voordat je op vakantie gaat

Uit onderstaande tips zul je al opmaken dat je, voordat je in de zon gaat liggen, al dingen kunt ondernemen om de bruine tint langer vast te houden! Goed om dat even in je oren te knopen. Misschien heb je daar op dit moment niks meer aan, maar dan weet je dat al wel vast voor de volgende keer!

Minder lang in het water liggen

Door water droogt je huid uit. Ga je dus lang in bad of bijvoorbeeld in het zwembad liggen, dan zal je huid dus extra uitdrogen en helaas is dat niet goed voor je bruine kleurtje. Even een snelle douche is dus slimmer (en meteen beter voor het milieu!). Zorg ervoor dat je na het douchen je huid goed hydrateert door te kiezen voor een fijne bodymilk of crème. Naast kort douchen kan het ook schelen als je niet te warm doucht. Warme douches (en baden) zullen je huid nog meer doen uitdrogen!

Hydrateren

En daarmee zijn we meteen aangekomen op de belangrijkste regel in het geheel: zorg dat je huid niet uitdroogt, maar goed gehydrateerd blijft. Ga je zonnen, dan smeer je je daarna altijd even goed in met een aftersun, die je huid zal ‘kalmeren’. Maar vergeet ook niet om dan alsnog een vette bodymilk, -lotion of -crème op te smeren die je huid zal hydrateren.

Drinken en vitaminen

Je lichaam is beter af met voldoende vocht. Niet alleen je huid! Veel water drinken is dan ook gezond en zal de doorbloeding verbeteren. Huidcellen zullen hierdoor minder snel afsterven. Groente en fruit eten is eveneens aan te raden. Ook nu zorgt dit ervoor dat je gezonder blijft en ook je huidcellen beter af zijn en daardoor minder snel zullen afsterven. Zeker als je bewust kiest voor groente waar Bètacaroteen inzit. Dit is een antioxidant die ervoor zorgt dat de veroudering van de huid door de zon minder heftig is. Denk hierbij aan wortels en bijvoorbeeld broccoli.

Scrubben en scheren

Je huid even scrubben doe je voordat je de zon ingaat. Omdat je de dode huidcellen hiermee verwijderd, kan de bruine kleur dieper je huid doordringen. Na het zonnen gebruik je enkel een milde scrub, zodat je niet meteen de bruine kleur zult weg scrubben, maar wel de huidschilfers kwijtraakt. Ook nu moet je niet vergeten om weer een hydraterende crème op te smeren na afloop. Scheren doe je bijvoorbeeld beter niet met wax en scrub ook niet met glycol-, salicyl-, of fruitzuur.

Kies bewust je scrub, zodat je een milde variant hebt. Nu denk je misschien dat je dus beter het scrubben helemaal maar over moet slaan, maar een milde scrub kan er wel voor zorgen dat je huid er mooier uitziet. Het verwijdert de dode cellen en die kunnen je huid er grauw uit laten zien.

Vervellen moet je voorkomen

Eigenlijk een open deur, maar natuurlijk wil je er van alles aan doen om toch maar niet te gaan vervellen. Dan ben je immers je bruine kleur meteen kwijt. Nu zal je dit al grotendeels moeten voorkomen voordat je gaat zonnen, want vaak is vervellen het gevolg van verbranden. Smeer je dus altijd goed in voor je de zon in gaat. Sowieso is dat beter voor je. Maar vergeet dus ook niet om altijd na het zonnen je in te smeren, zodat je huid niet zal uitdrogen en/of gaan vervellen.

Bruin verlengende aftersun

Er bestaat aftersun die belooft dat je langer bruin zult blijven. Ook dat kan een idee zijn… Of kies voor een lotion met een zelfbruinend bestanddeel. Let wel op dat je niet te scheutig hiermee bent, want je wilt ook niet dat je huid oranje wordt in plaats van bruin… Gaat het erbij jou om dat je jezelf er gezonder uit vindt zien als je wat bruiner bent? Dit kan je natuurlijk ook met make-up voor elkaar krijgen. Kies een bronzer en breng die daar aan waar je tijdens het zonnen ook de meeste kleur oploopt. Zoals je voorhoofd, kin en neus en bijvoorbeeld je jukbeenderen.

Zonnebank en verstandig zonnen

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om af en toe nog even onder de zonnebank te gaan, maar wees hier wel heel verstandig in! Uiteraard moet je altijd verstandig omgaan met zonnen. Hierover lees je meer bij het KWF.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *