Skip to Content

Hobby cursussen vergelijken; van korte cursus tot thuisstudie

Hobby cursussen vergelijken; van korte cursus tot thuisstudie

De tijd dat je alleen tijdens je school en studie bezig bent met leren en je zelf ontwikkelen ligt ver achter ons. Het zit in ons om je te willen blijven ontwikkelen. Nieuwe dingen leren of bestaande kennis te verdiepen.

Als je in loondienst werkt is de kans groot dat er een studiepotje is waarvan je een opleiding of cursus kan betalen. Ook als zelfstandige is het goed om jezelf te blijven ontwikkelen door cursussen, trainingen en workshops te volgen.

Of als je een thuisblijfmoeder bent is het fijn om bijvoorbeeld meer te leren over een hobby of een bepaald onderwerp.

Maar vijf dagen in de schoolbanken, of een intensieve cursus, dat is vaak erg pittig in combinatie met een gezin, huishouden, werk en sociale activiteiten. Gelukkig zijn er daarom afstandsstudies die je kan volgen.

Mijn ervaringen met zelfstudie

In het verleden heb ik meerdere cursussen gevolgd. Van een korte cursus op het gebied van make-up, omdat ik daar echt een nitwit in ben en graag op die manier meer wilde leren, tot een volledige universitaire studie Theologie.

Via afstandonderwijs omdat ik het combineerde met een voltijd hbo-bacheloropleiding. Ook heb ik een wijncursus gevolgd, al heb ik helaas nooit het officiële certificaat gehaald (dat moest extern).

Vaak vraagt een korte cursus enkele uren inzet per week, wat prima is te doen met 1 of 2 avonden per week als de kinderen op bed liggen. Je kan zelf je studietempo bepalen; een sneller tempo met meer uren per week maar kortere studieduur, of juist wat minder uren per week en uitspreiden over een aantal maanden.

Dit is afhankelijk van wat er haalbaar is binnen je eigen studie, al is de kans groot dat je al snel net zo enthousiast wordt als ik en je niet kan wachten om verder te gaan. Je doet het tenslotte om jezelf verder te ontwikkelen en daardoor ben je al snel veel gemotiveerder.

Bij een cursus zitten er soms huiswerkopdrachten die je kan insturen. Ideaal om feedback te ontvangen en als bevestiging dat je op de goede weg zit!

(korte) thuisstudie cursussen van NTI

Deze cursussen (naast de volledige opleidingen) kan je volgen bij het NTI. Vijf voordelen van NTI – Studeer op jouw moment zijn:

  1. Het NTI verzorgt erkende opleidingen die zijn erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daardoor voldoen ze aan dezelfde kwaliteitseisen als onderwijsinstellingen in het reguliere onderwijs. Maar dan gewoon lekker vanaf je eigen keukentafel of vanaf de bank.
  2. Tijdens de cursus heb je veel persoonlijk contact met mentoren of docenten die je begeleiden. Je docent kun je benaderen met al jouw vragen over de lesstof. Daarnaast staat er een persoonlijke mentor iedere werkdag voor je klaar voor niet-inhoudelijke vragen over je studie, bijvoorbeeld over je studieplanning of het inleveren van opdrachten. Natuurlijk is het ook mogelijk om contact te hebben met medestudenten die dezelfde cursus volgen, bijvoorbeeld via het forum of via de praktijktijdagen.
  3. Die eventuele praktijkdagen en literatuur zijn inbegrepen in het bedrag. Alleen voor een optionele certificaat of examen na afronding betaal je een bijdrage.
  4. Je studeert in je eigen tempo; je kan namelijk zelf bepalen waar, wanneer en in welk tempo je studeert. Hebben de kinderen vakantie of heb je veel deadlines van je werk, dan kan je gewoon even rustiger aan doen. Meer studietijd nodig dan volgens de planning? Geen probleem; je kan gratis 6 maanden verlengen en gebruik maken van de faciliteiten!
  5. Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waardoor je altijd inzicht hebt in je examen- en huiswerkresultaten. Je kan je hier ook eenvoudig aanmelden voor praktijkdagen, workshops en examens. Voor veel cursussen en opleidingen kun je dagelijks digitaal examen doen en hoef je dus niet verplicht ergens heen. Je ziet stap-voor-stap wat je moet lezen, oefenen en welk huiswerk je kunt maken. Of je kan hier terecht voor aanvullend lesmateriaal zoals webinars, ondersteunende video’s en oefenexamens.

Wist je trouwens dat je momenteel 50% jubileumkorting krijgt op het cursusgeld en een gratis cadeautje bij aanmelding!

5 leuke cursussen om te volgen

Populaire cursussen die je bij het NTI kan volgen zijn onder andere:

Spaans voor Beginners

In het vakkenpakket op de middelbare school zit naast Engels, ook Duits en Frans. Spaans daarentegen staat er los van. Terwijl een groot deel van de wereldbevolking deze taal spreekt, niet alleen in Europa maar ook bijvoorbeeld Midden-Amerika.

Daarom een interessante taal voor een taalcursus: het kan voordelen hebben voor je werk met internationale contacten en je kunt je goed verstaanbaar maken tijdens een vakantie in Spaanstalig gebied.

De cursus Spaans voor Beginners bestaat uit 64 lessen. De cursus is gericht op beginners en biedt dan ook een mooie eerste stap naar goede mondelinge en schriftelijke Spaanse vaardigheden.

Na het afronden van de cursus beheers je de basis van deze passionele taal en kun je eenvoudige gesprekken voeren. Ook kun je boeken, tijdschriften en kranten lezen.

Meer informatie vind je hier.

Kinderpsychologie

Heb je een zwak voor kinderen, omdat je als professional werkt met kinderen en je graag verder wil verdiepen in hun ontwikkeling en gedachtegang? Of heb je zelf kinderen en wil je bewuster worden van hoe of wat?

Het maakt niet uit; voor beide groepen is de cursus kinderpsychologie een absolute aanrader. Je leert kinderen begrijpen.

Naast theorieën en psychologische kennis krijg je waardevolle tips die je direct in de praktijk kan toepassen als het gaat om de dagelijkse opvoeding.

Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod; Ontwikkelingspsychologie, Opvoedingsstijlen, Verschillen tussen jongens en meisjes, Angsten en Fobieën en Taalontwikkeling.

Meer informatie vind je hier.

Korte verhalen en romans schrijven

Schreef je als kind al verhaaltjes en wil je je graag ontwikkelen, omdat het je hobby is en je een goed verhaal wil schrijven voor jezelf, vrienden of familie? Of omdat droom je ervan om je eigen boek uit te brengen? Dan is de cursus korte verhalen en romans schrijven een absolute aanrader.

Je docent beoordeelt jouw werk zoals een uitgever dat ook zou doen, zodat je je eigen niveau kan verhogen. Ook deelt hij tips & tricks over het verkopen van je verhalen.

Wat vandaag nog je hobby is, kan morgen zomaar jouw beroep zijn…  Naast de praktijk waarbij je verhalen gaat schrijven, leer je in de theorie onder andere over genres, schrijfstijlen en taal.

Meer informatie vind je hier.

Life Coach

Wil je meer uit je eigen leven halen, of anderen helpen dat te doen? Dan is de cursus life coach je op het lijf geschreven. Deze cursus is wat pittiger dan bovenstaande cursussen omdat er een grote tijdsinvestering wordt gevraagd. Wel kan je hier na afloop veel meer mee!

We worden gevormd door de dingen die we in ons leven meemaken. We zijn allemaal wel eens teleurgesteld, weten even niet wat we moeten doen en zitten niet lekker in ons vel.

Een relatie loopt stuk of we hebben een druk en gehaast bestaan. Je hebt het gevoel dat je wordt geleefd, terwijl je het liever naar eigen wens invult.

Geef jezelf dan een steuntje in de rug en word je eigen life coach. Met de cursus Life coach van het NTI werk je effectief aan je persoonlijke ontwikkeling en kun je je leven in positieve zin veranderen.

Meer informatie vind je hier.

Vakopleiding Interieurstylist

Het interieur is voor veel mensen steeds belangrijker geworden. Naast functioneel speelt design of een bepaalde instelling een steeds grotere rol.

Kan jij ook uren scrollen op Instagram of Pinterest op zoek naar de mooiste interieurs? En wil je graag aan de slag als interieurstylist en andere mensen of bedrijven helpen met de inrichting van hun interieur, of gewoon de kennis en ervaring in je eigen huis toepassen?

Dan is de vakopleiding interieurstylist een absolute aanrader! De lesstof van de vakopleiding is zo samengesteld, dat deze je perfect voorbereidt op het externe examen van EHCB.

Dit is een vakopleiding, waardoor de cursus langer duurt en iets intensiever is. Bij de opleiding Interieurstyling zijn 2 gratis praktijkdagen inbegrepen. De cursus duurt 12 maanden, in die tijd leer je alles wat je nodig hebt om een stylingplan op te stellen voor een schitterend interieur.

Er wordt aandacht besteed aan onderwerpen zoals kleur, materiaal en kunst. Maar ook achtergronden en informatiebronnen voor interieurstylisten komen aan bod.

Tijdens de opleiding Interieurstylist leer je hoe je ruimten kunt stylen. Daarbij houd je rekening met aspecten als de functie van de ruimte, de plaats en vorm van objecten en de psychologische effecten van de inrichting.

Tijdens het examen van deze interieur design opleiding moet je een examenopdracht presenteren.

Meer informatie vind je hier.

Heb jij al eens een cursus gevolgd of zou je overwegen er één te volgen?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *