Skip to Content

Hittegolf / warm weer; wat te doen tegen de zon en warmte tips oma weet raadt

Hittegolf / warm weer; wat te doen tegen de zon en warmte tips oma weet raadt

Oma’s weten alles, toch? Oma’s weten hoe ze sokken moet stoppen, ze kunnen buikpijntjes wegtoveren, en leggen hun helende vinger op de zere plek. Al die wijsheid, daar kunnen we wat mee. En wij moeders hoeven niet wéér het wiel uit te vinden. In deze blog vind je 10 zomerse wijsheden die het leven van alle dag tijdens een hittegolf een beetje makkelijker, of leuker, maken!

Lunchpakketje

Ga je deze zomervakantie op stap naar de dierentuin of het strand? Grote kans dat je een lunchpakketje meeneemt. Alleen: van die verlepte boterhammen bij hitte word je niet vrolijk, zeker kinderen niet.

Oma’s tip: leg een slablaadje tussen het beleg! Zo blijft het veel langer vers en gewoon lekker. Gaat iets makkelijker bij kaas en worst dan bij hagelslag, dat dan weer wel…

Wespensteek of bijeensteek

Op onze bijen moeten we bijzonder zuinig zijn, maar een steek is niet fijn. Wespen en bijen steken alleen als ze aangevallen worden, dus rustig blijven is het beste advies. Schreeuwen, meppen en rondrennen geeft ze het idee dat je ze aan wilt vallen, waardoor ze juist gaan steken. Ben je toch gestoken?

  • Controleer of de angel nog in je huid zit. Zo ja, verwijder hem dan voorzichtig met een pincet.
  • Zuig de beet uit. Dit kan iemand met de mond doen, diegene moet dan zijn mond goed spoelen achteraf. Maar je kunt ook een uitzuigset kopen bij de drogist. Zuig de beet zo snel mogelijk uit, na ongeveer 20 minuten krijg je het gif er niet meer goed uit.
  • En nu oma’s tip: Wrijf een doormidden gesneden ui over de plek waar je gestoken bent. Het vermindert pijn, jeuk en zwelling.

Zwembad reinigen

Staat bij jullie het zwembad al op? Ook al heb je er een dekzeil overheen, langs de rand van het water krijg je na een poosje toch zo’n viezige rand. Wrijf die rand in met shampoo en het vuil verdwijnt bijna direct! Check ook goed de ph-waarde en chloor gehalte van het water, zodat het water gezond blijft. Deze producten vind je onder andere bij de dezomerspecialist.nl.

Diarree voorkomen

Gaan jullie op vakantie in het buitenland? Dan is er altijd kans dat er iemand diarree krijgt, zeker als jullie buiten Europa op vakantie gaan. Warme temperaturen, ander water, ander voedsel en/of een ander dag- en nachtritme kan de darmen aardig parten spelen.

Snijd een citroen door midden en pers hem uit. Doe het citroensap in een groot glas, of verdeel over twee glazen, en vul aan met water. Drink dit elke dag en je zult geen last krijgen van diarree. Tip: drink het met een rietje, anders tast het sap het glazuur van je tanden aan.

Parasol schoonmaken

De parasol wordt hopelijk veel gebruikt in de vakantie, want dat betekent mooi weer. Helaas worden ze ook snel vuil: opwaaiend stof, zand, vogelpoep…

Soms heb je geen idee hoe het vuil er komt, maar lelijk is het wel. Je maakt een parasol als volgt schoon: Klap hem open in de schaduw, bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s avonds als er geen zon in de tuin is. Spuit hem nat met een tuinslang, de kracht mag niet te hard zijn dus geen hogedrukreiniger.

Zeep hem daarna in met wasmiddel, gekleurd wasmiddel voor een gekleurde parasol en wasmiddel voor de witte was voor een witte parasol. Laat het ongeveer 20 minuten intrekken en spoel de tuinslang daarna grondig af met de tuinslang. Laat hem helemaal drogen vóór je hem weer inklapt. En nu maar hopen dat er in de tussentijd geen vogel met hoge nood overvliegt…

Een helend bloemenbad bij hitte

Op Instagram zie je regelmatig prachtige foto’s van kinderen in een teil met water en bloemen of melk en bloemen. Alle kleuren passen meestal perfect bij elkaar, het ziet er supermooi uit.

Dit is trouwens niet alleen een leuk fotoshootidee! De omaatjes van vroeger namen ook af en toe een bloemenbad. En wel om kalmerende redenen bij hitte. Ook in wellness centra zie je steeds meer baden waar je rustig van wordt, zoals kruidenbaden. Creëer je eigen wellness thuis in de badkuip of buiten in het badje van de kinderen. Hup speelgoed eruit, bloemen erin.

Welke bloemen geschikt zijn voor een bloemenbad?

  • Voeg 500 gram kamillebloemetjes toe aan 2 liter kokend water, bijvoorbeeld in een pan. Laat het ongeveer een half uur staan, en voeg dan de inhoud van de pan toe aan het bad.
  • 500 gram lindebloesem is ook een goed idee, zelfde werkwijze.
  • Of wat dacht je van sleutelbloemen, daar schijn je mooi van te worden…
  • Of gewoon sowieso in bad gaan, met bloemen die je mooi vindt, mooie muziek en een fijn boek. En één regel: huisgenoten mogen niet storen. Werkt waarschijnlijk ook heel goed.

Geen kriebelbeestjes in bed

Ben je bang voor kriebelbeestjes in bed? Of is je peuter dat? Of stiekem allebei? Koop dan bij de HEMA of IKEA 4 plastic kommetjes per persoon. Eenmaal thuis of op vakantie zet je de bedpoten in die kommetjes. Vul de kommetjes voor de helft met water en beestjes kunnen niet in het bed kruipen. Werkt alleen al psychologisch voor je peuter!

Geen vastzittende ijsblokjes meer

Sta je ook steeds met de ijsblokjesvorm op het aanrecht te meppen? Doe dan met een keukenkwast een klein beetje olie in de vorm voordat je ze vult met water. Je haalt de ijsblokjes er dan zo uit wanneer ze bevroren zijn. Ideaal bij hitte.

Wormen voorkomen

Veel kinderen hebben ’s zomers last van wormen. Vaak ontstaat het door het spelen in een zandbak of andere buitenspeelplaats. De uitwerpselen van een hond of kat bevatten vaak eitjes van wormen, die eitjes komen in het zand of tussen het gras in de speeltuin.

Als kinderen hiermee in aanraking komen, kunnen ze wormen krijgen. Dit kun je niet helemaal voorkomen helaas, maar kinderen die regelmatig rauwe wortel en appel eten hebben minder kans op wormen. Altijd het proberen waard toch?

Tips bij verbrande huid

Een verbrande huid, dat heeft iedereen weleens hartje zomer, ook bij gebrek aan hitte. Zelf zit ik hier ook met een hoofd als een pioenroos want ja, gisteren ben ik de hele dag buiten geweest. En ik had me echt ingesmeerd, maar toch. Deze tips van oma komen dan goed van pas:

  • Smeer je huid in met azijn;
  • Of doe azijn op een handdoek, en leg die over de verbrande plek;
  • Heb je alleen je schouders verbrand of een ander klein oppervlak? Zet dan een kop thee en bet de verbrande plek met het afgekoelde zakje thee.
  • Meng kwark met karnemelk en eventueel water en smeer dat op je huid. Ga dan rustig zitten tot het goedje is ingetrokken. Je voelt je huid koud worden en de karnemelk werkt genezend voor je huid.

Lees ook: Verbrand door de zon; tips wat te doen om te verzorgen

Heb jij nog een handige tip van je oma geleerd voor in de zomer?

Martine Pieters-de Wit

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *