Skip to Content

Hielspoor en verschil met peesplaatontsteking en hoe kom je er vanaf van tapen, osteopaat en operatie

Hielspoor en verschil met peesplaatontsteking en hoe kom je er vanaf van tapen, osteopaat en operatie

Hielspoor is heel vervelend en je zult zeker blij zijn met oplossingen om deze vorm van hielpijn te kunnen verzachten. Wat is hielspoor en wat kan je ertegen doen?

Wat is hielspoor?

Hoewel de term al snel naar voren komt bij hielpijn, hoeft het niet altijd om hielspoor te gaan. Er kan namelijk ook sprake zijn van enkel een peesplaatontsteking en bij kinderen gaat het eerder om een vorm van groeipijn die de ziekte van Morbus Sever wordt genoemd. Wat is hielspoor dan wel? Zijn er door de peesplaatontsteking (of een andere irritatie) scheurtjes ontstaan in de aanhechting van de peesplaat dan ontstaat er botafzetting om het hielbeen steviger te maken. Deze verkalking zorgt voor de pijn, die bekend staat als hielspoor.

De oorzaken van hielspoor

Hielspoor kan ontstaan door verschillende oorzaken. Dit komt meestal door een verkeerd looppatroon. Maak je continue een verkeerde beweging tijdens het lopen dan kan de voet verkeerd belast worden waardoor er te veel druk komt te staan op de peesplaat. Dit is de belangrijkste oorzaak waardoor hielspoor ontstaat. Maar hoe kom je aan zo’n verkeerd looppatroon?

Het dragen van verkeerde schoenen. Vaak hoge hakken dragen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de druk op je voorvoet toeneemt en de voetboog niet goed ondersteund wordt. De kuitspieren kunnen bij vaak hoge hakken dragen korter worden. Allemaal redenen dat je hiel gaat protesteren. Maar schoenen die bijvoorbeeld van slechte kwaliteit zijn of die veel te los zitten kunnen er natuurlijk ook aan meewerken dat je verkeerd gaat lopen.

Overgewicht

 • Bij zwangerschap word je vanzelf zwaarder én het bindweefsel wordt juist zwakker!
 • Te snel een belastende sport voor je voeten intensief beoefenen, zoals hardlopen.
 • Een verkeerde stand van de voeten, zoals doorgezakte voeten, holle voeten of juist platvoeten.

Klachten verminderen of voorkomen

Heb je klachten, dan zal je door goed opletten dat je je voeten niet overbelast al enig effect kunnen hebben. Lang stil moeten staan gedurende de dag (bijvoorbeeld op je werk) terwijl je last hebt, is zeker niet aan te bevelen. Draag schoenen die je voeten goed ondersteunen en kies voor hielspoor inlegzolen die je voet in de juiste positie duwen én ze op de juiste manier ondersteunen. Bij overgewicht is het uiteraard aan te raden om af te gaan vallen. Let ook op de manier van lopen. Weet je niet of je wel een juiste manier van lopen hebt? Zoek dan hulp.

Wat kan je doen bij klachten?

Gelukkig zijn er dus dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen en om het over te laten gaan. Dit varieert van het gebruik van inlegzolen tot een operatie of shockwave therapie. De meest eenvoudige manieren zijn het dragen van de speciale inlegzooltjes. Dit kan in veel gevallen al een wereld van verschil maken. Het intapen van de voet kan eveneens een fijne manier zijn om verlichting van de pijn te krijgen. Door het tapen zal de peesplaat minder kunnen uitrekken waardoor de aanhechting bij het hielbot minder irritatie ondervindt.

Dat je dan wel op de juiste manier moet tapen mag duidelijk zijn. Dit kan je dus beter laten doen door een fysiotherapeut. Want verkeerd tapen kan juist de klachten verergeren. Er is nog een manier van tapen, die net even anders werkt. Dit heet ‘cure taping hielspoor’ en deze manier is overgewaaid uit Japan en Korea. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat spieren naast beweging ook zorgen voor bloedcirculatie, je lichaamstemperatuur en de lymfecirculatie.

Het tapen wordt gedaan met verschillende elastische soorten. Ook dit kan je niet zelf doen! Naast het dragen van de zooltjes kan je je voeten tevens helpen door speciale oefeningen te doen Dit zal je fysio haarfijn kunnen uitleggen.

Shockwave therapie

Heb je erger last van hielspoor waardoor je niet genoeg hebt aan bovenstaande middelen? Dan kan er ‘grover’ geschut ingezet worden. Je zou dan kunnen kiezen voor shockwave therapie bij hielspoor. Dit wordt niet zomaar gedaan, je moet dan al wel langer last hebben. De behandeling zelf is helaas niet pijnloos en de napijn kan enkele dagen duren. Maar je kunt hiermee wel voorkomen dat er een operatie nodig is.

Daarnaast ontstaat er op deze manier geen littekenweefsel en kost het minder. Een operatie neemt helaas toch risico’s met zich mee. Hierover later meer. Naast de pijn kan er bij shockwave therapie een zwelling ontstaan en het gebied rood worden. Een verdoofd gevoel komt ook ter plekke voor. Deze manier van behandelen helpt bij ongeveer 70% van de mensen die de therapie ondergaan.

Dry needling

Een andere manier om een zwaardere vorm van hielspoor aan te pakken is dry needling. Hierbij wordt er met naalden gewerkt, maar het is niet gelijk aan acupunctuur. De naalden komen nu namelijk in een spier en niet in energiebanen. Of het werkt verschilt per persoon. Op zich zal de verharding er niet van verdwijnen, maar bestrijdt het de pijn en zal de spier weer snel goed functioneren.

Osteopathie

Osteopathie is de leer die zich bezighoudt met bewegingen. Als je lijf ergens niet op de juiste manier beweegt kan dit gevolgen hebben voor andere delen van je lichaam en hierdoor kunnen dus klachten ontstaan zoals hoofdpijn, rugpijn en dus hielspoor. Osteopathie kan voor jou misschien ook helpen.

Hielspoor injecties

Er bestaan ook injecties die kunnen helpen bij hielspoor. Dit zijn corticosteroïde injecties. Dit werkt niet direct, het resultaat weet je pas na een aantal weken.

Hielspoor operatie

Heb je al van alles geprobeerd en kom je er niet vanaf? Dan kan een operatie nog een optie zijn. Helaas geeft ook dit niet 100% zekerheid dat het overgaat. De verkalking zal worden weggehaald. Het grote nadeel hierbij is dat de peesaanhechting beschadigd zal worden omdat de verkalking met deze aanhechting vergroeid geraakt is. Een operatie geeft ook risico op beschadiging van omliggend weefsel en zal dus nooit de eerste keuze zijn.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Richard van Omster Richard van Omster schreef:

  Goed om te weten wat ik kan doen bij klachten. Ik ben onderzoek aan het doen naar de mogelijke behandelmethoden. Ik heb eerder van shockwavetherapie gehoord en wellicht is dit iets voor mij.

 2. Avatar van Marie Sanders Marie Sanders schreef:

  Bedankt voor de informatie, mijn man heeft last van hielspoor en ik denk dat acupunctuur het proberen waard is. Hij is nu zijn hielspoor aan het behandelen bij een doctor maar het werkt niet zo goed. Ik zal rond kijken in de buurt voor een acupunctuur behandeling.

 3. Avatar van Emma de Graaf Emma de Graaf schreef:

  Mijn tante heeft veel last van haar linkervoet na een wandeling. Ze vermoedt dat ze hielspoor heeft. Ze loopt namelijk erg veel en denkt dat haar schoenen hier niet geschikt voor zijn. Het is goed om te weten dat er professionals zijn die hielspoor behandelen kunnen. Ik zal dit artikel naar haar doorsturen, misschien kan ze aan de hand hiervan hulp zoeken. Bedankt voor het delen!